Torbjørn Moen - Cyberpunk, roadmovies og rock

Torbjørn Moen skriver humoristiske bøker, kriminalromaner, spenningsbøker, cyberpunk og om kjærlighet. Og alt dette gjør han gjerne i en og samme bok.

moen_tekstTorbjørn Moen ble født i Oslo i 1961. Han vokste opp og bor på østkanten av byen. Siden gymnaset har Torbjørn hatt ulike jobber innen offentlig sektor. Da han var 14 år var han med og starte band. Etter hvert begynte de å lage musikken selv, og Moen ble utnevnt til tekstforfatter. Tekstene var først på engelsk, men da bandet ga opp drømmen om å bli verdensstjerner, begynte han å skrive på norsk. Folk la merke til hva han skrev om, og han begynte å skrive dikt.

Bunken med dikt ble større og større, og han bestemte seg for å sende dem inn til et forlag. I 1985 debuterte Torbjørn Moen med diktsamlinga ”Høyt over byens røde tak”. Etter dette begynte han for alvor å skrive. Fire år etter debuten kom kriminalromanen ”Roland Lauritzen i Byen med det store hjertet”. Så kom hans første ungdomsbok.

Han ville skrive om sin ungdomstid i band, og resultatet ble ”Rock, regn og varmvåte kyss”(1990): Noen venner starter bandet ”The car crash”. De har store ambisjoner. De skal bli verdensstjerner. Gjengen skraper sammen penger og får tak i instrumenter og forsterkere. Det blir alvor når de får den første spillejobben på ungdomshuset. ”Rock, regn og varmvåte kyss” er en morsom bok hvor vi følger ”The car crash”` oppturer og nedturer. Det er tunge dager når samspillet ikke fungerer. Noen har også problemer utenfor bandet. Hva er viktigst, kjærligheten eller bandet? Og ingen rockeband er uten krangling og interne stridigheter.

Torbjørn Moens senere ungdomsbøker har en mer alvorlig tone og krever mer av leseren. Han tar i bruk ulike genre og eksperimenterer med form. Som f.eks. i ”Jenter” (1996) hvor leseren etter hvert kapittel kan velge på hvilken side historien skal fortsette. Og i ”Skyggen hennes falt” (2000), som Torbjørn Moen kaller en litterær road-movie, er det en sønn som leser en bok faren har skrevet. Samtidig som vi følger handlingen i farens bok, kommenterer sønnen det faren har skrevet.

Forfatteren sier at ”Love Bugs” ”befinner seg omtrent der ”Sofies Verden” møter ”The Matrix””. Det er cyberpunk, eller science fiction hvor sammensmeltingen mellom menneske og maskin står sentralt. Samtidig som historien er spennende, åpner cyberpunk-formen for mer kompliserte
lesninger. De store spørsmålene, hvem er vi, hva gjør vi her på jorda og hva er virkelighet, blir tatt opp.

Sebastian er ensom og søker tilflukt i matrisen. Matrisen er en menneskeskapt verden hvor man ved å koble datamaskinen til nervesystemet, kan reise i tid og rom. I matrisen møter Sebastian ei jente. Hun sier hun er fanget der, og bønnfaller Sebastian om hjelp til å finne tilbake til reallife (eller virkeligheten). Sebastian er oppslukt av henne. Sammen prøver de å finne ut hvor jenta ligger oppkobla i reallife. Ved å finne tilbake til der hun kommer fra, vil hun slippe ut av matrisen og bli fri. Etter hvert aner vi
sammenhenger mellom jenta og terrorhandlinger i reallife. Det blir vanskeligere og vanskeligere for Sebastian å skille mellom virkelighet og fiksjon.

Torbjørn Moen behersker mange genre. Det kan være interessant å se nærmere på hva genre og form har å si for handling og tema i bøkene. ”Love Bugs” er en kjærlighetsroman, en thriller og en cyberpunk-roman. Bøkene til Torbjørn Moen er spennende og medrivende. Men den som vil kan finne mye mer. Ved å lese og lete i Torbjørn Moens bøker vil man kanskje komme nærmere svarene på de store spørsmål.

bestibyenVisste du at…

  • Boktittelen «Pene pikers kyss» er tatt fra en av låtene til «The car crash».
  • Torbjørn var en av forfatterne til boka «Heimkunnskap for mellomtrinnet». Han skrev noveller som innledet hvert kapittel.
  • Torbjørn lar seg inspirere og påvirke av bøker og filmer. «På rømmen» og «Skyggen hennes falt» er skrevet etter bl.a. å ha lest Jack Kerouacs «On the road» og sett diverse roadmovies. Science fiction og cyberpunk-forfattere som Raymond Chandler og William Gibson kan man spore i «Cyberjonas» og «Love Bugs». «Jenter» ble skrevet etter å ha lest en kioskroman.
  • Fotball-romanen «Best i byen» er skrevet sammen med assistenttrener for det norske kvinnelandslaget i fotball, Pål Arne Johansen.

love_bugsLes av Torbjørn Moen:
Høyt over byens tak (Dikt, 1985)
Roland Lauritzen i Byen med det store hjertet (Kriminalroman, 1989)
Rock, regn og varmvåte kyss (Ungdomsroman, 1990)
Den som kommer aller sist… (Kriminalroman, 1991)
Pene pikers kyss (Ungdomsroman, 1992) (frittstående oppfølger til Rock,regn og varmvåte kyss)
På rømmen (Ungdomsroman, 1995)
Jenter (Ungdomsroman, 1996)
Cyberjonas (Ungdomsroman, 1998)
Heimkunnskap for mellomtrinnet (Fagbok, 1998)
Nurket kommer med toget (Billedbok, 1999)
Skyggen hennes falt (Ungdomsroman, 2000)
Love Bugs : Uendelig i øyeblikkenes tid (Ungdomsroman, 2002)
Best i byen (Ungdomsroman, 2008)
Best i landet (Ungdomsroman, 2009)
Best? (Ungdomsroman, 2010)

Les mer om Torbjørn Moen her