Annika Thor – lek på ramme alvor

Som barn drømte Annika Thor om å bli forfatter. I dag er drømmen hennes blitt virkelighet. Hun er forfatter på heltid og skriver bøker, filmmanus og artikler i tidsskrifter. Hun forteller om menneskeliv – om unge jenter som lever, velger og vokser.

annika_thorAnnika vokste opp i en jødisk familie i Gøteborg. Da hun var lite likte hun å lese andre sine historier og å finne på sine egne. Hun fant opp historier på veg fra skolen, og lagde lange skuespill med dukkene sine. Hun skrev dikt, fortellinger og skuespill. I tenårene ble hun kritisk til egne tekster og sluttet å skrive.

thor_tekstAnnika Thor utdannet seg til bibliotekar, blant annet for å kunne jobbe med bøker og litteratur. Thor fant etter hvert tilbake til skrivingen. Hun begynte som frilansjournalist, og hun har skrevet manus til novellefilmer for barn og voksne. Hun har også studert [fag] på universitetet.
Annika Thor bor i Stockholm sammen med mannen sin og sine to døtre.

En dag mens Annika Thor var på utkikk etter fakta til en artikkel, kom hun over opplysninger om hvordan 500 jødiske flyktningbarn kom til Sverige rett før 2. verdenskrig brøt ut. Hun ville gjerne fortelle om dette, men hun syntes at det var materiale som passet bedre i bok enn som film. Slik begynte hun å skrive sin første bok, «En øy i havet». Det ble den første boken i en serie på fire bøker. Bøkene handler om søstrene Steffi og Nelli som kommer til Sverige fra Wien. De er jøder og foreldrene har sendt dem til Sverige for å unngå at de skal bli drept under jødeforfølgelsene. Det er Steffis opplevelser som hovedsaklig blir skildret. Vi følger henne i årene mellom 12 til 18 år, hvordan det oppleves å komme til en nytt land med en fremmed kultur, hennes første kjærlighet, drømmen om å møte igjen foreldrene og om å kunne utdanne seg til lege. Bøkene om Steffi er filmatisert for TV, Thor skrev selv manus til serien.

Annika Thors utgangspunkt for bøkene om Nelli og Steffi var at hun ville fortelle om å bryte opp fra sitt hjem og å komme til et nytt land, få et nytt språk og å tilpasse seg et nytt miljø. Dette kunne vært lagt til nåtid ettersom det fortsatt finnes barn som kommer alene til et fremmed land, men Annika Thor følte det lettere å legge fortellingen til en historisk tid.

Parallelt med at hun skrev om Nelli og Steffi, arbeidet hun på et manus til langfilmen “Sanning eller konsekvens”. Filmen kom senere ut som bok med tittelen “Lek på ramme alvor”. Filmen og boken forteller om bestevenninnene Nora og Sabina. Nora blir sviktet av sin Sabina, og er selv med på å svikte klassevenninnen Karen for å få tilbake vennskapet med Sabina. Historien forteller om vennskap, sjalusi, svik og om å ta ansvar for egne handlinger.

Ideene sine får Annika Thor fra ting hun leser eller hører om. Det setter i gang fantasien og hun knytter dette sammen med ting hun finner på, egne opplevelser og følelser. Fortellingene vokser fram bit for bit. Hun tenker over fortellingene lenge, minst et par måneder, ofte ett år. Når historien føles noenlunde ferdig, skriver hun den ned. Å leve seg inn i hvordan personer føler og tenker synes hun er lett. Ingen av bøkene er selvbiografiske, men hun tar med egne erfaringer og opplevelser. Annika synes at det finnes mye av henne selv som tenåring i Steffi.

Annika Thor sine bøker har nære og personlige skildringer av jenter det er lett å bli engasjert i. Steffi, Nora og Alva er jenter med gode og dårlige egenskaper og mange følelser. De må ta valg som ikke alltid føles enkle, men de vokser gjennom avgjørelsene sine. Dette gjør at de føles som ekte mennesker og det er vanskelig å glemme dem etter å ha vært nær i bøkene eller filmene.

en øy i havetVisste du at…

  • I en klassekamerats minnebok fra barneskolen svarte Annika Thor “forfatter” på spørsmålet om hva hun ville bli når hun ble stor.
  • Hun liker godt forfatterne Maria Gripe, Aidan Chambers og Michelle Magorian. De skriver også ungdomsbøker.
  • «Rødt hjerte, blå sommerfugl» er en lykkelig bok om den første forelskelsen og kjærligheten.
  • Hun har aldri sendt inn manus som har blitt refusert av forlaget. Hun har alltid ventet med å sende inn manus til hun selv har trodd på historien og teksten.
  • Ungdomsromanen «Eldfågeln» utspiller seg i Bergen på 1400-tallet. Den handler om Mathias og identitet, utvikling, den brennende første forelskelsen og svik.
  • Når hun har fri liker hun å lese, gå på kino og teater. Hun liker å være på landet, gå tur, plukke sopp, gå ski og å være sammen med familie og venner.

nå i morgenLes av Annika Thor:
Lek på ramme alvor (1999)
En øy i havet (Steffi 1) (2001)
Vannliljedammen (Steffi 2) (2002)
Havets dyp (Steffi 3) (2003)
Rødt hjerte, blå sommerfugl (Alva og Love) (2003)
Kiling i magen, klump i halsen (Alva og Love) (2004)
Åpent hav (Steffi 4) (2004)
Ildfuglen (2006)
Nå, i morgen (2008)
Kosetimen (Alva og Love) (2008)
Overnatte (Love og Alva) (2008)

Bok blir film:
Lek på ramme alvor (film)
En øy i havet (TV-serie)

Les om Annika Thor:
Fransson, Birgitta. Barnboksvärlder. 2001.

Priser:
Astrid Lindgren-prisen
Nils Holgersson-plaketten
Deutsche Jugundlitteraturpreis
Janusz Korczak-prisen