Lars Mæhle - Alt kan skje på et lite sted

Lars Mæhle er en allsidig forfatter. Han skriver humoristiske, alvorlige og spennende bøker. Han skriver om fotball, psykiatri og religion. Han skriver tynne og tjukke bøker. Landet under isen er den desidert tjukkeste boka som har vunnet UPrisen.

lars mæhleBor i Oslo
Født i 1971 på Sunndalsøra
Første bok:
Keeperen til Tunisia (2002)

Lars Mæhle er utdannet på Universitetet i Oslo. Han har hovedfag i litteraturvitenskap og har hele tiden jobbet med litteratur. Etter studiene begynte han å jobbe i et forlag. Han jobber fortsatt der, men nå er han også forfatter. Han er født og oppvokst i Sunndalsøra i Møre og Romsdal, men bor nå i Oslo med familien sin.

Forfatterskapet begynte med en oppvekstskildring fra det lille stedet, Furdal. Boka heter Keeperen til Tunisia. En oppvekstskildring handler om barndommen eller ungdomstida til en gutt eller jente. I Keeperen til Tunisia møter vi Jo og hans venner og familie det året Jo begynner på ungdomsskolen. Boka handler om vennskap og søskenforhold, men har også en liten kjærlighetshistorie, noen slåsskamper og et mysterium. Det handler om å samle på fotballkort og ganske mye om fotball, trening og kamper. Boka handler om mye forskjellig, men til slutt ser du at alt på en måte henger sammen.

Også er det en bok full av morsomme episoder. Noen kaller Keeperen til Tunisia for en feel-good-bok. En feel-good-bok skaper god stemning og leseren ler og koser seg. Det skjer også noe trist i slike bøker, men personene tar vare på hverandre og kanskje gråter du en skvett fordi det er en så rørende historie. Mange slike bøker er full av klisjeer. Men Keeperen til Tunisia har personer, språk og en overraskende handling som gjør boka annerledes enn andre bøker.

Etter at Lars debuterte med Keeperen til Tunisia kom bøkene på løpende bånd. Han har siden 2002 skrevet mer enn ti bøker, alle for barn og ungdom. Bøkene er ganske forskjellige. Noen er korte og lettleste. Andre er mer alvorlige. Likheten er at alle handler om barn og ungdom.

Mens Lars skrev alle disse bøkene hadde han hele tiden en historie i hodet som han ønsket å skrive. Han forsøkte mange ganger før han til slutt fikk det til. I 2009 kom Landet under isen. Mens alle de andre bøkene er relativt tynne bøker fra vår virkelighet, er Landet under isen en tjukk fantasybok. Lars brukte lang tid på denne boka, men det var verdt alt strevet. Boka vant Kunnskapsdepartementets litteraturpris hvor voksne fagfolk kårer årets barne- og ungdomsbok. Også vant den UPrisen, hvor ungdom selv kårer årets ungdomsbok.

Landet under isen skiller seg ut fra andre bøker ved at den kobler krim og fantasy. Å lese både krim og fantasy er gjerne spennende og underholdende. I Landet under isen følger vi en krimhelt og en fantasyhelt. Til slutt braker de sammen.

«To personer, i to forskjellige verdener, i to ulike sjangere møtes i midten av alt dette. Oppbygningen av boka var suveren. Boka er lang og kan virke komplisert, men er egentlige ganske lettlest. Boka er ryddig. Språket er lett og har god flyt og ikke hakkete.»
Uprisjuryen 2010

Det er vanlig at en fantasybok er lang. Og at handlingen er fra et sted utenom vår verden eller virkelighet. I Landet under isen foregår handlingen både i vår verden og under isen. I en fantasybok utkjempes en kamp mellom det gode og det onde. En utvalgt gutt eller jente må med sine spesielle evner (ofte magi) og mot bekjempe de onde kreftene. Ofte er dette en helt vanlig gutt. Sånn er det også i Landet under isen. Leo Rubin blir hentet til landet under isen for å kjempe mot ondskapen.

En krimbok handler om en detektiv eller politimann som skal løse et mysterium. I Landet under isen kommer politiførstebetjent Magne Jerstad til den lille bygda Smalvik. Fire ungdommer er forsvunnet. Alle tror de er myrdet. Jerstad skal løse mysteriet. Jerstad er en typisk krimhelt: han er oppslukt av jobben og takler fritiden dårlig.

«Boka kan leses som en underholdningsbok, men er også full av moral.»
Uprisjuryen 2010

Både fantasybøker og krimbøker kan være rene spenningsbøker eller underholdningsbøker. Men å fortelle en historie fra en annen verden, eller en krimhistorie kan også si noe viktig om det å være menneske. Landet under isen handler om krig, ondskap og religion.

Også handler den om vennskap, mot og kjærlighet. Det gjør også Keeperen til Tunisia. Så selv om to bøker er veldig forskjellige, så handler de om mye av det samme. De har også andre fellestrekk. Handlingen i begge bøkene er fra en liten bygd. I begge bøkene skjer det mye som til slutt bindes sammen. Også er bøkene underholdende.

keeperen_til_TunisiaVisste du at…

  • Keeperen til Tunisia er filmet. Filmen heter Keeper’n til Liverpool og kommer på kino høsten 2010.
  • bøkene om Knoterud FK er gitt ut både på nynorsk og bokmål.
  • Narnia-draumar er en oppfølger til Keeperen til Tunisia. Bøkene handler om de samme personene, men ellers er de ganske ulike.
  • Lars har gått åtte år på orgelkurs.
  • favorittdesserten til Lars er sjokoladepudding. En gang spiste han en hel literspakke etter en fjelltur.

2korr MæhleBøker av Lars Mæhle
Keeperen til Tunisia (2002)
Harry og Ivar finn opp krutet (2003)
Den vesle kjempeboka (2004)
Narnia-draumar (2005)
Krølle-Knut grev seg ned til Kina (2006)
Harry og Ivar i Junaited Statesen (2007)
Harry Houdinis elefant (2008)
landet_under_isenKnoterud FK og skatten på mørkeloftet (2008)
Knoterud FK erobrer verden (2008)
Knoterud FK – Vennskapskampen (2009)
Knoterud FK – Ball med tal (2009)
Landet under isen (2009) (UPrisen-vinner!)
Knoterud FK — Lokaloppgjeret (2010)
Korea (2011)
Harry og Ivars detektivbyrå (2011)
Fuck off I love you (2012)

Fuck_off_I_love_youPriser

  • Kulturdepartementets litteraturpris 2010 for Landet under isen
  • UPrisen 2010 for Landet under isen (Les juryens begrunnelse her)

                                       Les mer om Lars Mæhle her