Jacqueline Wilson – deppa, gærne, ustyrlige jente

Jacqueline Wilson er en av Englands mestselgende forfattere, og hun har fått en æresutnevnelse av Dronningen. Hun har skrevet over 70 bøker og solgt mer enn 8 millioner bøker.

wilsonJacqueline ble født i Bath, men har bodd i Kingston on Thames siden hun var tre år. Hun vokste opp som enebarn. Da hun var liten, fant hun alltid på historier. Hun visste allerede da at hun skulle bli forfatter. Etter hvert skrev hun historiene ned, men mesteparten ble kastet av moren hennes.

wilson_tekstWilson begynte å arbeide som journalist i et magasin for unge jenter da hun var 17 år. Magasinet ble oppkalt etter henne og fikk navnet «Jackie». Etter at Wilson sluttet i denne jobben, har hun skrevet på heltid. I 1990 ga hun ut sin første bok. Hun har skrevet og gitt ut mange bøker på engelsk. Hun har solgt over 8 millioner bøker i Storbritannia. Bøkene er oversatt til 23 forskjellige språk, og hun har fått priser for mange av dem. I 2002 fikk hun utmerkelsen “Order of the British Empire” av dronning Elizabeth.
Jacqueline giftet seg da hun var 19 år og hun har en datter. Jacqueline er skilt og hun bor i et lite hus med over 10 000 bøker og hundrevis av bilder

Jacqueline Wilson har mange ideer til bøker og historier. Som regel dukker de opp helt av seg selv. Wilson får hundrevis av brev hver uke fra leserne sine. Leserne elsker bøkene hennes fordi de synes at hun skriver på en måte som henvender seg direkte til dem. De liker personene i bøkene hennes og det er lett å identifisere seg med dem. Wilson er interessert i hvordan barn og unge har det i dag. Hun følger med på hvordan de lever og hvilke problemer de må takle. Hun får mange inntrykk og innblikk i hvordan det er å være ung gjennom samtaler hun har med unge jenter og gjennom brevene hun mottar fra sine lesere. Når hun skriver tenker hun ikke så mye tilbake til egen oppvekst, men prøver å se for seg hvordan det er å være ung i dag. Hun mener at bøkene må handle om det de unge er opptatt av. Hun bruker mye fantasi og humor. Wilson kladder historiene sine for hånd før hun skriver de ferdige tekstene ned med en gammeldags skrivemaskin. Hun bruker ca 3-6 måneder på å skrive en bok.

Nesten alle bøkene til Jacqueline Wilson er skrevet for barn og unge. Hun har skrevet kriminalromaner for voksne og flere skuespill som har gått som hørespill på engelsk radio. Flere av Jacqueline Wilsons bøker er filmatisert for TV. Nick Sharratt har illustrert nesten alle bøkene til Jacqueline Wilson. Hun er kjempefornøyd med tegningene hans. Hun synes de er flotte, og at de passer godt til tekstene hennes!

Bøkene om Ellie, Magde og Nadine er de første bøkene som er oversatt til norsk av bøkene Wilson har skrevet. Det er Ellie som forteller i bøkene. Hun skriver direkte og personlig som om det hadde vært dagboken hennes. Vi kan lese om alt det som skjer med Ellie og venninnene hennes og det de er opptatt av; utseende, slanking, gutter, kjærester, å sette grenser, alkohol, vennskap og mye annet. Dagbokformen gjør at bøkene gir mye innlevelse, humor og følelser.
Også boken om “Tracy Beaker” er skrevet som en dagbok. Tracy og Ellie styrer historiene som blir fortalt. De blir “upålitelige fortellere” som styrer det vi lesere får vite, og hvordan vi skal oppfatte de ulike hendelsene. I “Tracy Beaker” finnes det flere eksempler på at det Tracy forteller om seg selv og andre ikke er sant!

Det ser ut som om mange liker å lese om personer som er både smarte og uheldige, men som heldigvis lykkes når det ser vanskelig ut. Hovedpersonene til Jacqueline er slike jenter.

deppa_jentertraacy_beakerVisste du at…

  • Hun har ikke kjæledyr ettersom hun reiser mye. En dag håper hun at hun kan skaffe seg en liten hund.
  • Hun drømmer om å skrive mer enn 100 bøker.
  • Hun spiller selv en liten rolle i spillefilmen «Double Act» som bygger på en av hennes bøker.
  • Boken «The Lottie Project» har vært spilt som teater og Jacqueline så forestillingen tre ganger.
  • Hun vasker klærne sine selv.
  • Hun samler på dukker, elefanter og teddybjørner.
  • Hun liker å lese, svømme, danse linedance og å gå i kunstgallerier og på kino.

Les av Jacqueline Wilson:
Guttegærne jenter (Ellie, 1999)
Stressa jenter (Ellie, 2000)
Ustyrlige jenter (Ellie, 2001)
Deppa jenter (Ellie, 2003)
Tracy Beaker, det er meg (2004)
Vedder på at du ikke tør, Tracy Beaker (2005)
I hovedrollen: Tracy Beaker (2007)

Se:
Double act (TV-serie, 2002)
Tracy Beaker (TV-serie, 2002)
Guttegærne jenter (tv-serie, 2003)