David Almond - Mystikk i mørke

David Almond hadde skrevet i 16 år uten særlig suksess. En dag, mens han gikk bortover gata kom historien om Skellig til ham. Almond gikk hjem og skrev. Etter det ble alt forandret.

David Almond vokste opp i gruvebyen Felling-on-Tyne, nord i England. Rundt byen var det store åpne jorder, og elva Tyne rant gjennom byen. Almond elsket biblioteket og nettene hvor kameratene skremte hverandre med spøkelseshistorier. Det er lett å se at han har brukt minnene fra barndommen i bøkene sine. Han studerte engelsk og amerikansk litteratur ved universitetet, og hadde mange ulike jobber. Lenge jobbet han deltid som lærer for å ha en fast inntekt. Hele tiden visste han at han ville skrive. Nå er han forfatter på fulltid.

Almond skrev i mange år noveller som ble utgitt i tidsskrift og bøker. Men først da han skrev ”Gåten Skellig” fikk han suksess som forfatter. To barn finner et døende vesen i garasjen. Vesenet er Skellig. De blir glade i Skellig og tar seg av det. Men hvem er egentlig Skellig? Hvor kommer det fra? Og er det farlig? ”Gåten Skellig” ble en umiddelbar suksess i England. Den vant viktige priser og er nå oversatt til mange språk. Over natta ble Almond en verdenskjent forfatter.

Almonds andre bok for ungdom heter ”Villnis”. Kit Watson og en gjeng ungdommer bor i en gammel gruveby i England. Gruvene er nå nedlagt. John Askew er lederen for ungdommene. Han leder dem gjennom villniset og ned i en hule. På veggene har Askew risset inn dyr, djevler og onde ånder. Bare et stearinlys lyser opp hula. Her nede leker de en dødslek. Ungdommene utfører en rekke ritualer før en av dem blir utvalgt til å dø. Det er bare en lek og ingen dør på ordentlig, men for Askew, Kit og Allie Keenan blir det mer og mer virkelig. De forsvinner inn i de mørke gruvene. Askew er tiltrukket av døden. Livet er ikke godt. Kit og de andre er fascinert av Askew og dødsleken. Men når leken blir mer alvorlig og nærmer seg virkeligheten, kjemper Kit for livet.

I ”Himmeløyne” rømmer to ungdommer og et barn fra hjemmet hvor de bor. De drar på en flåte nedover elva. Ikke langt unna kjører de seg fast i mudder og kommer i land der Himmeløyne og Besten bor. Det viser seg at de to lever isolert fra resten av verden. Det er to mystiske personer. Besten har mange hemmeligheter for Himmeløyne. Hvorfor holder Besten Himmeløyne for seg selv? Han gjør alt for å holde på henne. Ungdommene har ikke reist langt, men det føles som om de har strandet i en annen verden. Det virker som en vond drøm. Ungdommene har ingen familie. De savner foreldre. Himmeløyne vet ikke hvor hun kommer fra. Hun er glad i Besten, men likevel lengter hun etter andre mennesker. Alle savner de tilhørighet. Det handler om å leve med sine lengsler. Igjen er det ungdom med en vanskelig fortid og vonde minner som kjemper for livet.

I alle Almonds bøker glir virkelighet og fantasi over i hverandre. Det skjer mystiske ting i mørket. Det handler om liv og død. Bøkene kan minne om fantasy. Almond sier derimot at bøkene er realistiske. For hovedpersonene opplever det mørke, mystiske og skumle som virkelig. Almond skildrer barna og ungdommen slik de faktisk oppfatter virkeligheten, og mye i virkeligheten er mystisk. Det kan være interessant å se nærmere på forskjellen mellom fantasy og realistiske bøker, og så studere Almonds bøker for å finne ut hva han skriver.

Almond drar leseren med seg inn i mørket. Han skriver poetiske grøssere. Vi møter uberegnelige mennesker som kan gjøre de grusomste ting. Døden og mørket kan være tiltrekkende. Bak de mørke lengslene ligger savn og sår. I bøkene til Almond drar vi inn i mørket hvor fantasi og virkelighet er vanskelig å skille. Men i ungdommene finnes det krefter som kjemper for sine og vennenes liv.

Visste du at

  •  Han vokste opp i en katolsk familie og var altergutt i kirka som barn.
  • ”Skell” betyr hjemløs tigger. Almond tenkte ikke på dette før boka forlengst var gitt ut.
  •  Skellig er oppkalt etter Skellig Islands, som ligger sørvest for Irland.
  • Forfatteren Herman Melville som skrev Moby Dick er Almonds favorittforfatter.
  • Han har jobbet som postmann og portner på hotell

Av David Almond:

Gåten Skellig (2001)
Villnis (2002)
Himmeløyne (2004)
Flammeslukerne (2006)
Fuglevarsel (2010)

Les om David Almond
Her

Priser
Carnegie Medal 1998 (Gåten Skellig)
Whitbread Children’s Book of the Year Award 1998 (Gåten Skellig)
Michael L. Printz Award 2001 (Villnis)
Whitbread Children’s Book of the Year Award (Flammeslukerne)