Johan Harstad - Feel-good og skrekk

Vinner av Ungdommens kritikerpris 2008:

”Hässelby er innholdsrik og full av sprø ideer. Kjærlighet, sorg og usikkerhet går som en rød tråd gjennom hele boken. Boken er morsom og samtidig trist.
Den er uforutsigbar og full av mystikk. Boken vekket vår nysgjerrighet og vi sitter igjen med mange spørsmål som leder til diskusjon. Språket er godt med mange gode formuleringer og overraskende poeng. Måten som personene og historien skildres på er original.”

Se juryens begrunnelse her

Født i Stavanger i 1978
Bor i Oslo
Første bok: Herfra blir du bare eldre

Johan Harstad begynte å skrive korte tekster. Han ville skrive feel-good-bøker, bøker der det gikk godt. Etter hvert er bøkene blitt lengre romaner, og det går sjelden godt.

Johan Harstad utga sin første bok allerede som 21-åring. Da studerte han i Trondheim. Et år tidligere fikk han et stipend for å skrive bok. Men han hadde skrevet hele ungdomstiden. Som ung gutt slukte han science fiction-bøker og så aliens-filmer. Mange år senere, i 2007, ble han spurt om å skrive en ungdomsbok. Han visste ikke hva han skulle skrive om. Han tenkte tilbake på hva han selv hadde lest og likt da han var yngre. Resultatet ble Darlah – 172 timer på månen. Boken vant Brageprisen 2008 og er nominert til UPrisen 2009. Til Adresseavisa sier Harstad: ”Jeg håper boka kan appellere til en yngre utgave av meg selv, samtidig som det er en pastisj over lignende bøker.”

NASA arrangerer et stort lotteri for å få oppmerksomhet og penger til flere måneferder: tre ungdommer fra hele verden skal trekkes ut til å være med til månen og månestasjonen Darlah. De tre heldige er fra Stavanger, Tokyo og Paris. Boken starter som en tradisjonell ungdomsroman. Vi følger de tre ungdommene, vi blir kjent med dem, deres drømmer, kjærester og familie. Men utover i romanen overtar spenningen og uhyggen. Denne overgangen er gjort på en galant måte. Uhyggen kommer snikende, spenningen øker, og leseren er fanget og må lese videre. Man kan kanskje si at leseren fanges i bokens virkelighet. Man godtar det uhyggelige og unaturlige som skjer. Selv om man ikke tror det kunne skjedd i virkeligheten. Man leser videre selv om man blir skremt. Man lever seg inn i handlingen.

Darlah skiller seg fra Harstads andre bøker. Boken er enklere å lese og den er tro mot skrekksjangeren. Den er først og fremst en bok som underholder. Handlingen er kronologisk og følger et mønster, fra det idylliske til det uhyggelige, fra vår virkelige verden til det unaturlige. Har du sett mange skrekkfilmer og lest mye science fiction vil du dra kjensel på dette i Darlah. Men en god forfatter klarer å skrive noe nytt og overraskende, selv om han bruker en gammel oppskrift. Darlah vil garantert overraske og gi både ungdom og voksne et realt gys.

Selv om det er skrevet lignende bøker før, er Darlah et friskt pust inn i den norske ungdomslitteraturen. Få norske forfattere skriver skrekkromaner. Boken vekket oppsikt da den kom. En litteraturkritiker mente boken var for skummel til at ungdom burde lese den.

Harstad låner tekster og idèer fra andre bøker. Han bruker kjente figurer, musikk og filmer til å skape noe nytt. Bakerst i Darlah finner du til og med en liste over alt av filmer og bøker Harstad har brukt i boken. I romanen Hässelby er Albert Åberg hovedperson.

Hässelby begynner som en vanlig historie om vanlige mennesker. Boken handler om forholdet mellom far og sønn. Det er også en kjærlighetshistorie. Hovedpersonen er Albert Åberg som vi kjenner fra barnebøkene. Nå er Albert blitt voksen. Han har et problematisk forhold til sin far. Han finner ikke ut av kjærligheten. Barnebøkene om Albert Åberg er hyggelige og trygge. Hässelby skildrer en annen Albert enn den vi kjenner fra barnebøkene.

Mot slutten begynner ting å forsvinne, hus og mennesker blir borte. Denne slutten kan tolkes på flere måter: Noen legger vekt på det unaturlige som skjer. Slutten kan tolkes dit hen at verden går under, eller at det er en skildring av sosialdemokratiets død. Eller kanskje alt bare skjer i Alberts hode? Kan dette skje i virkeligheten, eller er det tydelig at det er en forfatter som har diktet dette? Kanskje det skjer i framtiden? Men boken trenger ikke å tolkes og diskuteres. Mange leser den som en underholdende skildring av en ung manns liv. Poenget er at du kan lese Hässelby på mange måter. Harstad er en underholdende forfatter, men bøkene sier også noe mer om oss mennesker og samfunnet vi lever. Og om hvordan vi lever våre liv og forholder oss til hverandre.

Leser du Darlah og Hässelby vil du se at det er to helt ulike bøker. Men du kan også finne likheter. Det kan være interessant å studere likheter og ulikheter ved hvordan fortellingene ender. Den tydeligste likheten, er kanskje suget i fortellingene. Om de handler om en barnebokfigur i Sverige eller om ungdommer som reiser til månen, skapes det en verden i boken som mange lesere ønsker å være i. Med en finurlig humor sender Harstad personene ut i livet. Det skjer mye i bøkene. Hendelser og møter mellom menneskene fører hovedpersonene videre, og nye ting skjer. Det blir spennende når vi ikke vet hva som skjer på neste side.

For å oppsummere: Harstads bøker er feel-good og skrekk. Side om side.
Les av Johan Harstad:
•Herfra blir du bare eldre– kortprosa(Gyldendal 2001)
•Ambulanse– noveller(Gyldendal 2002)
•Buzz Aldrin,hvor ble det av deg i alt mylderet?– roman(Gyldendal 2005)
•Hässelby– roman(Gyldendal 2007)
•Bsider– dramatikk / kortprosa Gyldendal 2008)*
•Darlah– roman(Gyldendal 2008)
•Osv.- skuespill(Gyldendal 2010)

* Inneholder skuespillene Grader av hvitt, Washingtin, Krasnoyarsk, Brødmannens memoarer del 1: Akapulco og tolv kortprosatekster.

Visste du at…

  • Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? er oversatt til mange språk?
  • At Johan Harstad lager forsidene på bøkene sine selv.
  • Harstad har et firma som heter LACKTR. Firmaet driver med grafisk design og diverse kunstprosjekter. Alt fra film til t-skjorter. Firmaet har en hemmelig internettadresse.
  • Johan Harstad er ansatt som husdramatiker på Nationaltheatret. Han skal sitte på teateret og skrive dramatikk. Dette er den første husdramatikeren Nationaltheatret har hatt.
  • Darlah er skrevet på oppdrag fra Kulturbyen Stavanger 2008. Den ble delt ut til alle 9.klassingene i Rogaland i 2008.
  • Buzz Aldrin var nummer to på månen. Han gikk ut rett bak Neil Armstrong. Dette er et viktig poeng i Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?

Les mer om Johan Harstad her
Harstads favorittbøker finner du her

Priser
•Beste bok 2002, Natt&Dag Trondheim
•Årets litteraturtalent, Dagbladet, 2002
•Årets Stavangerkunstner 2003
•Bjørnsonstipendet 2003, for Ambulanse
•Delvinner da Ingar Sletten Kolloen mottok Den norske leserprisen for 2004
•Ungdommens kritikerpris 2007 for Hässelby
•Brageprisen 2008 for Darlah
•Nominert til UPrisen 2009 for Darlah
•Nominert til Brageprisen 2010 for skuespillet Osv.