Terje Torkildsen - Ungdomsbøker for ungdom

Bare en forfatter har vunnet UPrisen - årets ungdomsbok to ganger. Forfatteren er Terje Torkildsen.

torkildsen_terjeFødt 1971 i Stavanger
Bor i Stavanger
Første bok: Marki Marco (2008)

Terje Torkildsen er utdannet lærer med hovedfag i nordisk fra universitetet, men jobber som frilanser. D.v.s. at han har sitt eget firma og er sin egen sjef. Han lever av å være komiker, skuespiller og ungdomsbokforfatter. Terje bor i Stavanger hvor han også vokste opp.

Da Terje skulle skrive sin første bok spurte han en 10. klasse om å være konsulent. Alle forlag har konsulenter som leser og kommenterer manus som forlagene får tilsendt. Terje ville at ungdom selv skulle uttale seg om det han skrev og ikke en voksenperson. Det var tross alt ungdom han skrev for. Samarbeidet ga resultat, boken som heter Marki Marco vant altså UPrisen 2009.

Ungdomsjuryen som kåret UPrisen sa følgende om Marki Marco: ”Det vi ungdommer ser etter i en god bok er spenning, godt språk, innlevelse, uforutsigbare hendelser, gode spenningskurver, originalitet og at boka omhandler ungdom. Vinnerboka inneholdt alle disse punktene.”

Terje ønsker å skrive underholdende bøker. Fra første setning skal leseren være hekta, så skal det gå slag i slag, med spenning hele veien. UPris-juryen skriver: ”Vinnerboka slo an blant gutter og jenter, hos lesesterke og lesesvake. Boken er ikke så lang, men har masse innhold.”

Marki Marco er en kort bok, men den har mye handling. Den har ikke lange, saktegående beskrivelser. Tema som boka kommer inn på, er kjærlighet, seksualitet, vennskap, foreldreforhold. Men først og fremst er det en spenningsbok.

Marco er 16 år og bor i Belgia. Han sniker seg inn i en privat skog for å kikke på fugler. Den ondsinnete skogvokteren de Boer nøler ikke med å skyte på inntrengere i skogen. Men iveren etter å se sjeldne fugler gjør at Marco likevel sniker seg inn. I starten av boka ser han ei jente i bare trusa i skogen. Hvem er jenta?

Det er mange spenningsmomenter i boka. En ting er at Marco hele tiden sniker seg inn i den forbudte skogen. Hvem jenta er, er også et spørsmål som skaper nysgjerrighet. Men et større mysterium får vi hint om allerede i prologen, helt først i boka. Det er en kobling fra Marco til krigsforbrytere fra krigen i Bosnia.

Spenningen i Terjes bøker henger alltid sammen med noe dramatisk fra vår virkelighet. I Marki Marco er spenning og action koblet opp mot krigen i Bosnia, mot folkemord, rasisme, politisk spill og krigsforbrytere som fortsatt er på frifot.

I serien Dystopia kobles spenningen opp til en miljøkatastrofe. Dystopia 1 er skrevet i 2009, men handlingen er lagt til 2014. Du har sikkert lest bøker eller sett filmer om vanvittige vulkanutbrudd, nye istider eller kjempebølger som rammer jorden en gang i framtiden. Dystopia 1 er en slik framtidsroman.

To gutter våkner opp i London. Det er ingen folk i gatene, telefonen virker ikke, det stinker og søppel flyter i gatene. Guttene er fra Stavanger, men er på skoletur i London. En kjempebølge har skyldt innover London. Guttene finner tilbake til klassen og læreren. Men hva skjer nå? Hvordan skal de komme seg herfra? Og hvor hardt har bølgen rammet Norge og resten av verden?

Dystopi betyr en skremmende eller dyster framtidsvisjon. Dystopia er et skrekksamfunn i framtiden. En dystopi er altså ikke noe som finnes, men noe skrekkelig som kan komme til å skje med samfunnet eller verden. Dystopia 1 handler om disse elevenes reise gjennom England som er blitt en dystopi. Panikken herjer, det finnes nesten ikke mat og militæret tar kontrollen. Det blir en kamp på liv og død.

Marki Marco og Dystopia 1 er to ganske forskjellige bøker. Marki Marco har en hovedperson og foregår i fortiden, mens Dystopia har flere hovedpersoner (en liten ungdomsgjeng) og foregår i framtiden. Men de har også noe felles: Det er spenningsbøker fulle av action, brutalitet, dramatikk, humor og kjærlighet.

markimarcodystopia1Visste du at…

  • Terje har spilt i filmer med Pia Tjelta og Kristoffer Joner?
  • firmaet til Terje heter Torkildsen Bruktfiskhandel?
  • 10. klassen som var konsulent på Marki Marco ikke fikk vite hvem forfatteren var før boken var skrevet. En stund trodde de forfatteren var en eldre dame.
  • Terje holder stand-up-kurs for ungdommer?
  • Terje ikke har mobiltelefon?
  • Dystopia-serien skal bestå av 4 bøker?
  • Terje ikke er den første til å skrive framtidsromaner. Likte du Dystopia bør du lese Veien av Cormac McCarthy og I morgen, da krigen kom av John Marsden.

Les av Terje Torkildsen:
Marki Marco (2008)
Dystopia 1 (2009)
Dystopia 2 (2010)
Dystopia 3 (2011)
Dystopia 4 (2012)

Les om Terje Torkildsen:
Samlaget
Hjemmeside

Priser:
UPrisen – årets ungdomsbok 2009 for Marki Marco
Uprisen – årets ungdomsbok 2012 for Dystopia III