Hilde Hagerup – å merke at du lever

Hilde Hagerup har sterke litterære forbilder i sin nærmeste familie. Hun debuterte tidlig som forfatter. Da hun var 14 år fikk hun en novelle med i en antologi, etter det har hun gitt ut flere romaner. Hilde har fått strålende tilbakemeldinger fra lesere og kritikere. Et nytt og solid Hagerup-navn er på plass i litteraturen.

Hilde har vokst opp i en kunstnerisk familie. Farmoren Inger og faren Klaus er kjente forfattere. Det er også flere andre forfattere i familien. Hildes mor og mormor er keramikere. Hilde bodde sine to første år i Tromsø, familien flyttet så til Viker hvor Hilde vokste opp.

Hilde Hagerup valgte å reise til Wales for å ta videregående utdanning. Hun har studert historie samtidlig som hun har skrevet bøker. I Wales møtte hun en engelskmann som hun ble kjæreste med. De giftet seg, og har blitt boende i England.

Hagerup har alltid skrevet, både små historier og dikt. Hun blir rastløs dersom hun ikke har penn og papir i nærheten, og skriver på det hun har tilgjengelig – som for eksempel busstabeller eller inngangsbilletter. Da hun var 14 år ble en av hennes noveller gitt ut i novellesamlingen “Som ruter på et sjakkbrett”.

Hilde var 22 år gammel da hun ga ut sin første roman, “Bølgebiter”. I “Bølgebiter” følger vi Anna og Emma det siste året deres på barneskolen. De har vært bestevenninner i flere år, men så blir alt annerledes. Emma får pupper, begynner å være sammen med guttene og svikter Anna. De utvikler et farlig uvennskap og drar med seg flere andre, verst går det utover den nye klassekameraten Petter.

Også Hilde Hagerups neste romaner “Høyest elsket” og “Løvetannsang” handler om unge jenter som får sine liv dramatisk endret. I “Høyest elsket” møter vi Elisa som har hatt en vanskelig barndom. Elisa rømmer hjemmefra for å finne ut hva som skjedde da faren forsvant og moren sluttet å leve. I “Høyest elsket” antydes det hele tiden at noen døde på en tragisk måte. I “Løvetannsang”, Hildes tredje roman, vet vi hele tiden at Gerds far døde i en ulykke mens Gerd og søsteren var små. Dette har preget alle i den lille familien. Gerd er sterk, men også sårbar. Da bestevenninnen hennes svikter henne til fordel for innflytteren Maja, utvikler det seg til et farlig trekantdrama.

For Hagerup føles det lett å skrive om ungdom. Hun sier at “Jeg skriver utfra sånn som jeg er og var. Det er ikke noe vanskelig å finne tilbake til “ungjenta” i meg. Identiteten din skapes i ungdomstida”. Hagerups poetiske og levende språk gjør bøkene til en spesiell opplevelse. Om språket sier hun “Jeg liker ord. Jeg vil at det skal høres fint ut så jeg pleier å lese høyt for meg selv. Det skal være en musikk i språket, synes jeg. Det skal på en måte være litt poesi i det. Det er det viktigste”.

Hagerup skildrer Anna, Elisa og Gerd som hele mennesker, Hele mennesker, med mange historier og episoder som viser både sterke og svake sider. Hun viser hvordan fortiden er med på å prege personene, og valgene de tar, gjennom mange tilbakeblikk til opplevelser i fortiden. Felles for hovedpersonene hennes er at de har opplevd å bli sveket, og at de må kjempe for seg selv. Hagerup viser i sine romaner at gjennom å ta opp kampen mot urett, motgang, sjalusi og usikkerhet kommer man styrket ut.

Visste du at…

  • Hun har også skrevet en biografi om en av verdens mest kjente krimforfattere i “Agatha Christie: En biografi for ungdom”.
  • Hilde Hagerups favorittforfattere er blant annet Maria Gripe og Liv Køltzov.
  • Hilde Hagerup samlet på autografer da hun var liten. Da hun skrev til Astrid Lindgren for å be om hennes autograf la Hildes forfatterfarmor, Inger, ved et eget lite brev. Etter kort tid fikk Hilde både autograf og ekstra hilsen.
  • Hilde Hagerup mener at hun gjennom å vokse opp med mange kunstneriske personer i familien, har fått et nøkternt forhold til det å være kunstner. Hun sier at: “Jeg tror at jeg fra pappa har lært at det ikke er så «fantastisk» at man skriver. At det tross alt skjer andre ting i verden.”
  • Hilde Hagerup har vært på reise i Afrika. Hun skrev avisartikler med tema fra reisen og hun jobbet for et norsk idrettsprosjekt i Zambia.

Les av Hilde Hagerup:
Bølgebiter (1998)
Høyest elsket (2000)
Agatha Christie : en biografi for ungdom (2001)
Løvetannsang (2002)
Ikke mat sjimpansene (2004)
Lysthuset (2005)
Bittet (2007)
  Jeg elsker deg (2009)
Alt som er galt med Georg (2010)
Virginia Woolf – faktabok for ungdom (2011)
Spøkelsene på Frostøy: Bak Dødsfjellet – ungdomsroman (2011)
Spøkelsene på Frostøy: Ulvene kommer – ungdomsroman (2011)

PRISER
Kulturdepartementets debutantpris for Bølgebiter i 1999
Kulturdepartementets litteraturpris for Bittet i 2008
Nominert til UPrisen 2010 for Alt som er galt med Georg
Kulturdepartementets pris for fagbøker 2011 for Virgina Woolf