Anthony Horowitz - Mye død, men ingen dødpunkt

Alex Rider er den verdenskjente hovedpersonen fra Anthony Horowitz bøker. Den første boken, "Stormbreaker" er blitt til film og tegneserie. Over hele verden lar ungdom seg underholde av Alex Riders eventyr.

Født i 1956 Stanmore i England
Første bok på norsk: Stormbreaker 

Anthony Horowitz ble født i 1956 i England. Han vokste opp i en velstående familie. Men faren var en hemmelighetsfull kar. Da han gikk konkurs, flyttet han pengene til et hemmelig sted. Så døde han. Moren forsøkte å finne pengene uten å lykkes. Pengene er sporløst forsvunnet. Synes du barndommen til Anthony kan minne om starten på en Alex Rider-bok?

Anthony har vært forfatter fra han var 20 år. Han har ikke jobbet med noe annet. Det har resultert i over 50 bøker! I tillegg har han skrevet en rekke filmmanus og teaterstykker. Har du for eksempel sett Poirot på tv, så kan det være at det er en episode som Horowitz har skrevet manus til (Bøkene om Poirot er skrevet av Agatha Christie).På norsk gis det ut to av seriene Horowitz skriver: Alex Rider og De fem utvalgte.

Mange kaller bøkene om Alex Rider for underholdningslitteratur. Med det mener de at bøkene er veldig underholdende, at de er ganske lettleste og at det skjer ting hele tiden. Lange beskrivelser av tankene til hovedpersonene finnes ikke. Her er det handling hele veien. Det skal ikke være kjedelig et sekund. Forfattere av underholdningsbøker er opptatt av at hvert kapittel skal slutte så spennende at leseren bare må lese videre med en gang. Ofte slutter et kapittel like før noe farlig er i ferd med å skje, eller rett før vi får vite løsningen på et mysterium.

I Stormbreaker blir Alex spion i britisk etterretningsvesen, som kalles MI6. Onkelen levde et dobbeltliv. Alex trodde han var selger, men i virkeligheten var han en slags James Bond-agent. Onkelens forretningsreiser var egentlig spionoppdrag. Onkelen blir drept på oppdrag. Og Alex, som bare er 14 år, blir utfordret av MI6 til å etterforske onkelens død. Dette fører han inn i et farlig spill med mektige mennesker. Dette er begynnelsen på Alex mange eventyr.

Alex er en ung James Bond. Det er tydelig at Anthony Horowitz er inspirert av James Bond. Har du sett filmene om James Bond så har du sikkert sett at de har noen felles trekk med Alex Rider-bøkene. For eksempel begynner alle filmene med en dramatisk scene hvor James Bond på utrolig vis løser et umulig oppdrag. Og så er det alltid en ond skurk med.

Slik er det også i Alex Rider-bøkene. Historiene og plottet er forskjellig fra bok til bok. Men oppbyggingen av historiene er like. Alle bøkene begynner med forbrytelse. Så får vi i andre kapittel møte den vanlige gutten Alex. For eksempel på skolen. Men MI6 har alltid en plan for Alex. Et betydningsfullt oppdrag han må ta. Han får store utfordringer, står alene, men klarer å løse mysteriet. Det står om liv og død, men Alex overlever.

På oppdraget skjer det alltid noe uventet. Alex roter seg opp i mer trøbbel, slik at det alltid er dramatisk. Vil Alex overleve neste kapittel? Hvert kapittel slutter med en cliffhanger. Uttrykket er tatt fra klatresporten. En klatrer henger med en hånd i en klippe. Det er høyt ned. Vil klatreren klare neste tak, eller vil han falle? Slik er det på slutten av hvert kapittel. Vi må lese videre for å vite hva som skjer. Det er hele tiden et spørsmål om Alex vil klare å overleve. Slikt blir det god underholdning av.

Horowitz har altså en oppskrift på hvordan han skal skrive bøkene om Alex Rider. Men for hver bok må han fylle inn ny handling. Han må finne på en ny forbrytelse og et nytt oppdrag som Alex må utføre.

Den andre serien som er kommet på norsk heter De fem utvalgte. Det er en fantasy-serie på fem bøker. Hver av bøkene handler om en av de fem utvalgte. I denne serien skjer det overnaturlige ting. Første boken heter Ravneporten. Ravnporten fører inn til de dødes verden. I Alex Rider-bøkene skjer det også ting som ikke skjer i virkeligheten. For eksempel at Alex, som bare er 14 år, er spion. Og alle de ville scenene når Alex redder seg ut av en umulig situasjon, skjer ikke i virkeligheten. Men det skjer i den verden som vi kjenner. Når Horowitz i Ravneporten setter oss i kontakt med de døde, fører han oss inn i en fantasy-verden.

Foredreløse Matt kommer i fosterhjem i et hus på landet. I skogen skjer det grøssende saker. En gruppe mennesker bruker okkulte ritualer for å få kontakt med de døde og onde makter. Onde krefter vil Matt vondt. Og Matt har en oppgave. Han er en av de fem utvalgte. Han står i veien for de onde kreftene som ønsker makt.

Horowitz er en fenomenal underholdningsforfatter. Det har gitt han millioner av lesere. De har blitt fanget av hans actioneventyr, grøss og forførende mysterier.

Visste du at Anthony Horowitz…

  • skriver opp til 10 timer hver dag.
  • har skrevet manus til krimserier for TV. Serier vi kjenner fra Norge er Poirot og Foyles war.
  • gikk på kostskole. Gjorde guttene noe galt kunne de bli pisket.

Les av Anthony Horowitz:

Alex Rider
Stormbreaker (2003)
Point Blanc (2003)
Skeleton Key (2004)
Eagle Strike (2004)
Scorpia (2005)
Ark Angel (2006)
Snakehead (2008)
Stormbreaker – tegneserie (2008)
Crocodile tears (2010)

De fem utvalgte
Ravneporten (2006)
Ond stjerne (2006)
Mørkets tid (2007)
Nekropolis (2009)

Diamond brothers detective agency
Falkemalteseren (2009)
Samfunnsfiende nummer 2 (2010)

Les mer om Anthony Horowitz her