Stein Erik Lunde - Så mange forskjellige mennesker

Når blir man voksen? Er du voksen når du er 20? Er du voksen når livet begynner å bli alvor? Akkurat som om ungdomstida ikke er alvorlig nok? De siste bøkene til Stein Erik Lunde har handlet om gutter og jenter som er 18 år og oppover.

Født 1953 i Oslo
Bor i Tønsberg
Første bok: Ingenting ruster (Kriminalroman sammen med Harald Skjønsberg)
Første bok for ungdom:  Gjennom ild og vann

I 2002 kom Stein Erik Lunde ut med boken Sanger fra rom 22. Boken har 22 hovedpersoner. Alle går i klasse 9B. Boken begynner når skoleklokka ringer til første time. Og slutter når skoledagen er over. I løpet av skoledagen får alle elevene fortelle litt om seg selv. Vanligvis skriver forfattere lange bøker og historier om en eller kanskje to personer. Disse personene forholder seg til venner og familie, lærere og kjærester. Men stort sett er det bare tankene til en person som leseren får ta del i. Det er bare hans eller hennes syn på verden vi møter. I Sanger fra rom 22 vil Lunde fortelle hvem alle de ulike menneskene i en klasse egentlig er.

Lunde er selv lærer. Han har sikkert sett utover klassen og tenkt på alle de ulike menneskene som sitter sammen. Noen er stille, noe bråkete. Noen flittige, andre får det ikke til. Hvorfor er de som de er. Hva tenker de? Hva er de opptatt av? Sanger fra rom 22 er et slags eksperiment hvor han prøver å gi leseren et inntrykk av en hel klasse. Boken er satt sammen av mange små historier. Historiene glir over i hverandre slik at det blir en fortelling. Kritikere vil si at det er vanskelig å gi et rettferdig inntrykk av et menneske på bare noen få sider. Har ikke vi mennesker så mange følelser, tanker og interesser at det trenger mange sider for å fortelle hvem vi er? For ikke å snakke om alt vi har opplevd de årene vi har levd. Alt det som har skjedd og de menneskene vi har møtt som har gjort oss til dem vi er.

En forfatter skjønner at det ikke går an å fortelle alt om 22 mennesker på 200 sider. Men en god forfatter kan med få ord gi et inntrykk av hvem et menneske er og hvorfor han eller hun har den rollen i klassen. Velger man de riktige ordene, kan de fortelle mye om hvem et menneske er. Alle vil kjenne igjen noen av personene som går i 9B og tenke at han eller hun fantes i min klasse. Like mye som å bli kjent med mange mennesker, blir vi når vi leser Sanger fra rom 22, kjent med et miljø. Når det er mange hovedpersoner fra et miljø, for eksempel en klasse, som er likeverdige hovedpersoner, så kalles boken en kollektivroman.

Stein Erik Lunde er altså utdannet lærer. Han jobber på Horten videregående skole. Men i tillegg reiser han rundt med skoleforestillinger han selv har laget. Forestillingene er basert på bøkene han skriver.

I 2006 og 2007 kom to bøker som ble gitt ut som ungdomsbøker. Mange er uenige i at dette er ungdomsbøker. Er det ikke like mye bøker for voksne? Bøkene heter En far og Et dårlig år. Begge har det til felles at hovedpersonen er gutt og i slutten av tenårene. Og at hovedpersonene må gjennom noe de egentlig ikke ønsker å være i. Det er i denne fasen av livet vi møter dem. La meg forklare nærmere: I En far får Eirik en tekstmelding fra faren sin hvor det står «Nå dør jeg». Faren begår selvmord. Foreldrene er skilt og Eirik er enebarn. Det betyr at det er Eirik som må rydde og ordne opp etter faren. Eirik må gjennom en lang sorgprosess, han er ung og alene.

I Et dårlig år følger vi Roland det siste året på videregående. Han er blitt sammen med Line, men klarer ikke å glemme hvor bra han hadde med sin forrige kjæreste, Sara. Roland klarer ikke å gjøre det slutt med Line. Han kommer seg ikke ut av det.

Bøkene er ikke overflatiske. Det vil si, de prøver å være noe mer enn underholdende. I disse bøkene bruker Lunde mange sider på å fortelle om et menneske. De gir oss innblikk i hvor rart og komplisert det kan være å leve. En far kunne vært veldig trist, men Lunde klarer å skrive en ganske lettlest og munter bok om et alvorlig tema.

Det er lett å føle med Eirik i sin sorg. Roland er det kanskje vanskeligere å forstå. Hvorfor kan han ikke bare gjøre det slutt? Et dårlig år fortelles på en mer komplisert måte. Roland er blitt fire år eldre. Nå sitter han i Paris og ser tilbake og forteller om det dårlige året. Boken hopper i tid. Mange ungdomsbøker handler om kjærlighet, men vinklingen med at Roland ikke klarer å gjøre det slutt, er ikke vanlig i ungdomsbøker. Boken ble nominert til UPrisen. Mange mente at dette var en voksenbok og at den ikke burde bli nominert. Men så viste det seg at mange av 15-åringene som leste den likte å lese om eldre ungdom. De forstod problematikken og likte temaet, selv om de ikke kjente seg igjen slik mange kjenner seg igjen i Sanger fra rom 22.

Og slik er jo litteraturen. At i gode bøker kan man leve andres liv, selv om du ikke har opplevd akkurat det samme. Og gode bøker gjør oss litt klokere. Enten ved at vi blir ordentlig kjent med en person i en bestemt situasjon. Eller ved at vi ser at mennesker er forskjellige: Vi tenker forskjellig, vi kommer fra ulike hjem og slik klassekammeratene ser på oss, er kanskje bare en del av sannheten.

Visste du at…

  • Stein Erik Lunde har skrevet biografier om Henrik Ibsen og Stein Erik Lunde for ungdom?
  • Stein Erik Lunde har skrevet over 500 sangtekster. Noen er spilt inn på plate av bl.a. Åge Aleksandersen og Silje Nergaard.
  • Stein Erik Lunde har gjendiktet tekster av Bob Dylan til norsk?
  • Forsiden på Et dårlig år er en kopi av coveret på Bob Dylans plate The Freewheelin’ Bob Dylan

Bøker av Stein Erik Lunde:
Ingenting ruster. Kriminalroman (sammen med Harald Skjønsberg) 1982
Når knopper brister. Kriminalroman (sammen med Harald Skjønsberg) 1985
Gjennom ild og vann. Roman 1997
Eggg. Fortelling 1998
Sanger fra rom 22. Roman 2002
Biografien om Henrik Ibsen. Alt eller intet. 2003
Faren min. Fortelling 2003
Biografien om Edvard Munch. Livets dans. 2004
Ulv. Fortelling 2004
En far. Roman 2006
Kyss & kjærlighet. Sanger 2006
Et dårlig år. Roman 2007
Eg kan ikkje sove no 2008 (billedbok)
Biografien om Amalie Skram : med vilje til å vite. 2009
Bob Dylan. Biografi 2010
Uka etter. Roman 2012

Skuespill:
•Perlen. Barneteater 1992
•Himmel og hav. 2000

Priser:
Brageprisen (1998), for Eggg
Kirke- og undervisningsdepartementets litteraturpris (1998),for Eggg
Nominert til Brageprisen (2002) for Sanger fra rom 22
Vestfolds litteraturpris (2004) for hele forfatterskapet
Nominert til UPrisen (2008) for Et dårlig år
Kultur- og kirkedepartementets billedbokpris 2008 for Eg får ikkje sove no