Magnus Nordin - Når morderen nærmer seg

Magnus Nordins krimbøker foregår i ungdomsmiljø. Du blir kjent med ungdommene. Det kunne vært oss. Så kjenner du uhyggen. Morderen nærmer seg. Morderen holder øye med ungdommene. Leseren ser alt, mens ungdommene i bøkene vet ingenting.

nordinFødt i 1963 i Täby i Sverige
Bor i Årsta i Sverige
Første bok: Gudarnas ring (2000)
Første bok på norsk: Forfølgeren (2006)

Magnus Nordin er født i Sverige i 1963. Han er utdannet lærer og jobbet i mange år i videregående skole som svensk- og engelsklærer. Nå jobber han som forfatter. Magnus er gift og har to barn.

Da Magnus var ung startet han et eget forlag sammen med noen venner. De skrev bøkene, laget omslag og solgte dem. Magnus var 12 år da han skrev Farligt beskydd. Så gikk det 25 år før han kom ut med ny bok. Da var han blitt godt voksen, 37 år, og boken kom ut på et av Sveriges største forlag.

Magnus Nordin er kjent for sine kriminalbøker og spøkelsesbøker. Magnus` bøker er skrevet for barn og ungdom. Til nå er det kommet to bøker på norsk, Forfølgeren og Prinsessen og morderen. Begge er kriminalbøker og ungdomsbøker.

Verken Forfølgeren eller Prinsessen og morderen har en bestemt hovedperson. Vi følger flere personer. I Forfølgeren er det faktisk flere av personene som får lov til å fortelle hva som skjer. Hvordan ser en morder på mennesker? Og hva tenker ei jente om kjæresten sin? Eller hvordan forholder en far seg til datteren sin? I Forfølgeren forteller ulike personer i en liten svensk by om tre forsvinninger. Tre jenter som ligner hverandre forsvinner. Vi vet at en av dem som forteller forfølger ei jente. Men hvem i denne lille byen er det? Er forfølgeren den samme som har bortført de andre jentene? Og er forfølgeren også morder? Hvem snakker sant?

Med dette fortellergrepet blir leseren kjent med flere personer. I Forfølgeren med et lite bysamfunn. I Prinsessen og morderen blir vi kjent med en ungdomsgjeng. Vi hører om forelskelser og vennskap. Noen drømmer om å bli musikere. Vi blir med på skolen, på konserter og hjem på gutterommet. Leseren blir ordentlig kjent med ungdommene. Du kan lese bøkene som ungdomsbøker som handler om hverdagen til ungdom.

Men i første kapittel i Prinsessen og morderen får vi høre om en hendelse hvor Fredrik er blitt seksuelt misbrukt og dumpet på søppelfyllinga. Fredrik er på jakt etter hevn. I andre kapittel møter vi ungdommene. Vi leser så mye om dem at vi nesten glemmer Fredrik. Men det er jo en grunn til at denne hendelsen ble nevnt i første kapittel. En slik hendelse helt på begynnelsen av en bok kalles prolog. Prologer er vanlige i kriminallitteratur og fantasy-litteratur. Vi vet at noe uhyggelig skal skje, men ikke når.

Plutselig kommer det hint om at morderen er på vei inn i denne ungdomsgjengen vi har blitt så godt kjent med. Hvem jakter morderen på? Nordin bruker et uvanlig grep når han skal skrive om morderen i denne boka. Han beskriver ingen mord eller overgrep. Men avisutklipp som omtaler hendelsene er limt inn i boka.

Bøkene til Magnus Nordin har et usedvanlig godt driv. Det betyr at man må lese videre! Hvem er morderen? Hva vil skje? Vi blir nysgjerrige på hvem disse ungdommene er. Og på hva som vil skje med dem. Men Magnus holder tett. Det er vanskelig å vite hvem morderen er. Når man tror man vet svaret, peker sporene mot en annen person. Magnus er god til å underholde. Men bøkene gir også gode beskrivelser av det å være ungdom. Det er lett å kjenne igjen miljøet. Det kunne vært en ungdomsgjeng på en skole hvor som helst i Norge.

Og kanskje det er derfor bøkene også blir så uhyggelige, siden morderen kommer inn i et miljø som vi kjenner. Avisoverskriftene er fjerne hendelser. Men nå skjer det uvirkelige vi har lest om i aviser i en ungdomsgjeng vi kunne vært i selv.

Gode skildringer av ungdom, action og uhygge er grunner til at både gutter og jenter kaster seg over bøkene til Magnus Nordin.

prinsessen_og_morderenVisste du at…
– Magnus Nordin er inspriert av Agatha Christie og gamle skrekkfilmer.
– Magnus Nordin skriver på filmmanus.
– Magnus Nordin spiller i et rockeband som het Sonic Negroes.

Les av Magnus Nordin:
Forfølgeren (2006)
Prinsessen og morderen (2007)
Årstamorderen (2008)

Les mer om Magnus Nordin her

Priser
– Spårhunden 2003 for Prinsessan och Mördaren (årets beste ungdomskrim i Sverige)
– Nominert til Augustpriset 2003 for Prinsessan och mördaren