Harald Rosenløw Eeg – Historier som må fortelles
Da Harald gikk i 8.klasse sa faren hans at han måtte slutte å skrive tullehistorier. Men sånn ble det ikke, for historiene måtte fortelles. Og derfor ble Harald forfatter.
Harald Rosenløw Eeg vokste opp i Tønsberg, og var en sosial og ganske rastløs fyr. I løpet av skoletiden var han medlem av Tønsbergs Friidrettsklubb, Tønsberg og Omegn Ishockeyklubb, Tønsberg Fotballklubb, TTs skiklubb, Frikirkens ungdomskor, Ten Sing og Rockeklubben. Kanskje var det derfor faren hans ville at han skulle skrive resonnerende stiler og få litt orden på ting? Han sluttet i hvert fall å skrive ”tull” for en stund.
Etter videregående flyttet Harald til Fetsund for å jobbe. Der var han plutselig alene – og med ensomheten kom lysten til å skrive, først historier fra virkeligheten, siden fri fantasi. Han studerte, var i militæret, dro til Danmark, flyttet til Oslo igjen, og skrev hele tiden. Og endelig, etter fem år med skriving og omskriving ville et forlag gi manuset ut. Harald Rosenløw Eeg ble offisiell forfatter i 1995, og boken fikk navnet ”Glasskår”. Det er boken om Viktor, Gud, Kjærligheten, Livet og Døden – og Viktors bror Ole Henrik, som får blodkreft og kanskje aldri skal bli gammel. ”Glasskår” fikk to litteraturpriser, og ble senere filmet.
Den neste boken, ”Svidd”, kom i 1996. Harald var i Vietnam for å studere buddhismen, og skrev boken i full fart i hengekøyer og på hotellrom. Historien om Alexander, Adrian og Arsenal handler om vennskap, svik, og hvor forferdelig det er når noen man kjenner plutselig forandrer seg.
”Vrengt” (1997) ble den første av flere romaner med handling fra fremtiden, og det er ingen hyggelig fremtid som beskrives. Fire ungdommer lever isolert fra omverdenen inne på et kjøpesenter. De er ”feilvarer”, barn som foreldrene har levert tilbake til butikken. Ensomhet og avstand er hverdagen deres. I ”Stjernetrekker” (2002) møter vi et samfunn der nesten all kontakt foregår via chatting på nettet. Stella faller i koma på grunn av en informasjonsoverdose, og går seg vill i en parallell verden et sted mellom dødsriket og cyberspace. ”Alle duene” (2003) viser leseren et land i krig, der mennesker svikter og angir hverandre. Det finnes glimt av fellesskap og omsorg i historiene, men stemningen er skremmende mørk. Kanskje kan man tenke seg disse tre bøkene som ekstreme bilder på vårt eget samfunn?
I romanene ”Filter” (1998) og ”Yatzy” (2004) er handlingen lagt til samtiden. Begge handler om gutter som har problemer med folk. Espen Arnold i ”Filter” går med slalombriller så ingen skal kunne avsløre hva han tenker og føler, mens Dag Vidar i ”Yatzy” nettopp har kommet til nytt fosterhjem etter en skikkelig krise i det forrige. Fokuset i disse historiene er likevel veien til noe bedre, og tonen blir dermed mer optimistisk og håpefull enn i Eegs fremtidsvisjoner.
For Harald er skriving en jobb, og det betyr at han må sette seg ned og skrive hver dag, enten det går lett eller ikke. Som inspirasjon bruker han musikk, både mens han jobber og i pausene: ”Jeg er ganske rastløs, så jeg kan ikke sitte mye mer enn tre-fire timer før jeg må hoppe litt eller høre på høy musikk. Hvis jeg er i siget kan jeg ha tre sånne økter om dagen.”
Å skrive er også å bli inspirert av mennesker, steder og opplevelser, og så trekke seg tilbake alene for å sortere tanker og inntrykk. Haralds bokprosjekter starter vanligvis med en person og en situasjon – handlingen utvikler seg underveis i skriveprosessen.. Alle romanene har en jeg-forteller, og historiene slutter som oftest ganske åpent. Da kan leseren leve seg inn i boken, tenke videre og sette sammen bitene selv – akkurat som forfatteren satte sammen sine inntrykk.
Ved siden av romanene skriver Harald Rosenløw Eeg noveller og filmmanus. I 2004 skrev han manuset til filmen ”Hawaii, Oslo”, som ble en stor suksess. Han reiser rundt på skolebesøk, og har vært inspirator og medforfatter på flere skriveprosjekter for ungdom. Romanen ”Karmakongen” (2000) ble gitt ut som voksenbok, og han vil gjerne skrive flere bøker for voksne. Men egentlig spiller det ingen rolle. Det viktigste er at man har en historie å fortelle.
Visste du at…
- Harald sier at boken ”Beatles” av Lars Saabye Christensen forandret livet hans og gjorde ham til forfatter
- Navnene på personene i Haralds romaner er ofte symbolske og sier noe om personen eller handlingen: ”Seiko i «Vrengt» siler sand mellom henda som et timeglass, Seiko er heller ikke langt fra psyko.”
- etter at han skrevet ”Glasskår” var han veldig redd for at han ikke ville klare å skrive mer enn en bok, at han ”bare hadde hatt en eneste historie i magen”
- filmmanusene sine skriver han på lapper som han fester på kontorveggen og pusler sammen etter hvert.
- Harald elsker juletrær.”For meg er juletre noe som alle har et forhold til og som betyr mye for mange.Et perfekt objekt å skrive om.”
Les av Harald Rosenløw Eeg:
Glasskår (roman, 1995)
Svidd (roman, 1996)
Alt før. Alt etter (novelle, i «ALT seksuelt», 1997)
Onkel Odd (novelle, i «Tyve toner», 1997)
Vrengt (roman, 1997) .
Filter (roman, 1998)
Gummi (novelle, i «Tredve toner», 1998)
Skyggen (novelle, i «Gi gutten et horn», 1998)
Stillheten (novelle, i «Ordet som er», 1999)
Karmakongen (roman, 2000)
Stjernetrekker (roman, 2002)
Alle duene (roman, 2003)
Yatzy (roman, 2004)
Alt annet enn pensum (roman, 2006)
Løp hare løp (roman, 2008)
Gyldig fravær (roman, 2011)
Hunger (roman, 2012)
Les om:
*Bakken, Bjarte: Harald Rosenløw Eeg : Les i skolen. – Oslo : Biblioteksentralen 2005 *Mogstad, Marit: Harald Rosenløw Eeg : et forfatterhefte. – Oslo : Biblioteksentralen, 2000.
*”Et håndslag til fantasien” (artikkel) : Dagsavisen, 18.11.2004, s.22.
*”Lystløgneren” (intervju) : Dagbladet, 6.11.2004, s.38
*”Jeg ble reddet av skrivingen” (intervju) : Aftenposten, 29.11.2003, s.4.
Se og hør:
Glasskår (film, manus, 2001)
Anolit (kortfilm, manus, 2002)
Folk flest bor i Kina – Pokemon Power (del av film, manus, 2002)
Hawaii, Oslo (film, manus, 2004)
Uro (film, manus sammen med Stefan Faldbakken, 2006)
Blodsbånd (film, manus sammen med Lars Gudmestad, 2007)
deUSYNLIGE (film, manus 2008)
Yatzy (film, manus 2009)