Jason – Stumhetens mester

Jason er en serieskaper som har utviklet sin helt egen stil. Stumme serier er hans kjennemerke. Norges mest prisvinnende tegneserieskaper er ironisk nok mer kjent i utlandet enn her hjemme. En intens satsing og troen på tegneseriemediet har ført ham til toppen.

Det begynte på et gutterom i Molde. Jon Arne Sæterøy leste søsterens ”Sølvpilen”-blader, men oppdaget etter hvert de klassiske fransk-belgiske albumene. ”TinTin” var klar favoritt. Den første serien han tegnet – med kulepenn – het visstnok ”Tim og Tom på eventyr”. Han klarte ikke å sove den natten, så spent var han på fortsettelsen av historien. ”Det var som en rus”.
Mens han gikk på gymnaset laget han enten rene vitsetegninger eller korte serier på 1 – 2 sider til tidsskriftet ”KonK” og andre blader. Pengene han tjente gikk til innkjøp av tegneseriealbum. Han lærte mye av disse, både de gode og de dårlige. ”Det var en ganske spennende periode”, har han siden sagt.
1987 flyttet han til Oslo. Der gikk han 2 år på Strykejernet Kunstskole, og deretter på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, linjen for grafisk design og illustrasjon. Som den praktiske delen av hovedfagsoppgaven, valgte Jason å lage en tegneserieversjon av Stein Rivertons kriminalbok ”Jernvognen”. Tanken var å lage hele boka, men han gikk lei etter de første 12 sidene. Senere i livet skulle han ta opp igjen denne tråden.

1992 vant han Norsk Tegneserierforums konkurranse med serien ”Pervo”. Men gjennombruddet som tegneserieskaper kom 3 år senere med ”Lomma full av regn”. Den klassiske historien om to ungdommer som forelsker seg er krydret med mange underlige episoder, og albumet ble markedsført som sosialsurrealistisk. Historien er improvisert, Jason visste ikke selv hvordan den ville utvikle seg. ”Lomma full av regn” fikk etter hvert flere priser, og kom også ut i Sverige.
Til tross for suksessen mistet Jason interessen for å tegne, særlig lengre serier. Han syntes også at personene ble stive og livløse. Det er nok en av grunnene til at han siden har jobbet i andre stilarter og med dyrefigurer.
Møtet med tegneserieskapere som senere skulle danne Jippi forlag fikk stor betydning for Jason, og samarbeidet ga inspirasjon. Etter å ha sendt rundt sin nye serie ”Stripete” til alle de store Oslo-avisene uten å bli antatt, vant han en tegneseriekonkurranse Dagbladet arrangerte.
”Stripete” er en delvis stum serie i svart-hvitt.

Oppstarten av Jippi forlag gjorde at Jason fikk lyst til å lage sitt eget hefte, ”Mjau Mjau”. Navnet betyr ingenting og sier ingenting om innholdet. ”Først og fremst liker jeg lyden av det, den er litt morsom”, har Jason sagt. I ”Mjau Mjau” dukket det opp ulike serier, fra ”Stripe” til fullførelsen av ”Jernvognen”. De to første heftene var egentlig bare for å prøve ut ulike stilarter, men etter hvert fikk Jason lyst til å tegne lengre serier igjen.
De stumme seriene som er Jasons kjennemerke, som ”Den hemmelighetsfulle mumie” og ”Vent litt”, kom først i ”Mjau Mjau”. Noen av disse har etter hvert blitt utgitt i bokform.
De stumme seriene kan leses overalt, og mangel på tekst gjør at leserne kan legge sine egne følelser inn i handlingen. Kanskje det er noe av forklaringen på Jasons suksess.

Personene hans er rare dyrefigurer, tegnet med en enkel strek. ”Det enkle appellerer til meg”. I de nyeste seriene har han gått tilbake til enkle replikker eller tekstplakater som i stumfilmene, men det er fortsatt sparsomt med tekst.
Han skriver som regel ikke manus. Ofte er det selvopplevde ting som legger grunnlag for historiene, uten at det er direkte selvbiografi. På den ene siden har vi den melankolske Jason som forteller om ensomhet og savn, på den andre siden morer han seg med surrealistisk humor og ironiserer over kjente skikkelser fra film og litteratur.

Jason tilbringer mye tid i utlandet der han oppsøker ulike tegneseriemiljøer for å bli inspirert. Han er først og fremst påvirket av moderne amerikanske og europeiske serieskapere, samt mer eksperimentelle filmskapere. Jason er blant de svært få norske tegneserieskapere som har fått priser og blitt utgitt i utlandet, og han har fans over hele verden.

Visste du at…

  • Tegneserier for voksne kom først på 60-tallet.
  • ”Stripe” var Jasons forsøk på å lage en stripeserie i tradisjonell forstand, inspirert av ”Knøttene” med sin minimalisme og filosofiske vinkel.
  • Jason har illustrert en barneserie til manus av Kaj Clausen som gikk i Bergens Tidene.
  • Sagt av Jason: ”En trist tegneserie kan gi en god følelse, som med musikken til Leonard Cohen eller Belle & Sebastian eller filmene til Jim Jarmusch. Trist på en bra måte”.
  • Jason har stor sans for Monty Python, Ragnar Hovland, Lystad & Mjøen. Han er bl.a. inspirert av tegneserieskapere som Hergé, Jim Woodring, Lewis Trondheim og Fabio.
  • ”Vent litt..” er en barndomsskildring, ikke ulik noe Jason selv har opplevd. ”Du går feil vei” er løselig basert på Mary Shelleys roman om Frankensteinmonsteret.
  • Jason har illustrert en serie med fysikkbøker ( massevis av reagensglass ). ”Det er nokså kjedelig men husleien må betales. Og da tar man alt man får”.
  • Jasons bøker er hittil utgitt i 15 land og oversatt til 9 språk.
  • Sagt av Jason: ”Egentlig har jeg verken tålmodighet eller ork til å være serietegner”.
  • Jason har sitt eget atelier i Oslo. ”Jeg går på jobb syv dager i uka. Uansett. Å tegne er det eneste jeg er god på i livet. Hvis jeg ikke hadde kunnet det, hadde jeg hoppet i nærmeste elv”.
  • The Theater Gallery i Minneapolis har laget et stykke basert på ”Vent litt..” (”Hey, wait”). Det ble satt opp på en liten scene med bare tre skuespillere, men de planlegger en større oppsetning på stor scene med flere skuespillere – forhåpentligvis i 2005.

Les av:
KonK – 1980 – 1985

Brage 5 – Best Badges 1985

Weird Ideas – 1990

Kraftig Kost 12 – Norsk Tegneserieforum 1991

Norske serier 1/92 – Forlaget Konsept 1992

Fidus 2, 3 – No Comprendo Press 1993

Humorparaden 6/93 – Semic 1993

Tegn 1-2/94 – Tegn 1994

Pyton – Bladkompaniet 1995 – 96

Bergen Tidene 1996

Forresten 1997 – 2000

Dagbladet 1997

Apollon 1999

Morgenbladet 2001

Lomma full av regn (1995 )

Serieheftene Mjau Mjau 1 – 12 Jippi forlag 1997 – 2001( Mjau Mjau 5 og 6 ble distribuert i USA)

Schhh! ( 2000 )

Den hemmelighetsfulle mumie ( 2001 )

Vent litt ( 2002 ) Bladkompaniet M M 3 og 4

Jernvognen ( 2003 ) Bladkompaniet M M 11 og 12

Si meg en ting ( 2003 ) Jippi forlag MM 10

Du går feil vei ( 2004 ) Bladkompaniet

Mitt liv som Zombie. Jippi forlag 2004

La meg vise deg noe, 2005

Hemingway, 2006

Jeg drepte Hitler, 2007

Den siste musketer, 2008

Low moon & andre historier, 2009

Varulvene i Montpellier, 2010

De 100 000 dødes øy, 2012

Athos i Amerika, 2012

Les om:

  • Harper, Morten: «Hverdagen er ikke som du tror» Biblioteksentralenn 2003

Priser

  • Eisner Award i 2007 og 2008 for Hemingway og Jeg drepte Hitler
  • Brageprisen i 2005 for La meg vise deg noe
  • Sproing-prisen
  • Kirke- og kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpris for beste tegneserie