Forfatterleksikon

Ungdommens forfatterleksikon

Skal du skrive særoppgave eller bokanmeldelse? Eller vil du vite mer om en forfatter? I Ungdommens forfatterleksikon kan du lese om forfattere som er kjent for å skrive ungdomsbøker. Hvis det er en forfatteren du gjerne skulle ha lest om, men som det ikke finnes i leksikonet, kan du sende en e-post her . Ansvarlig […]

Les mer

Agatha Christie

En mann blir myrdet mens fire mennesker spiller kort i samme rom. En kvinne ligger død i en båt på Nilen. En kidnappet prest raner et tog… og Agatha Christie står bak det hele.

Les mer

Harald Rosenløw Eeg

Da Harald gikk i 8.klasse sa faren hans at han måtte slutte å skrive tullehistorier. Men sånn ble det ikke, for historiene måtte fortelles. Og derfor ble Harald forfatter.

Les mer

Endre Lund Eriksen

Bøkene om Pitbull-Terje og Jim er oversatt mange språk. Bøkene har vunnet priser delt ut av barn, av ungdom og av voksne. Bøkene blir hyllet av kritikere og lest av barn og ungdom. Alle er enige om at bøkene er bra. Det er sjeldent slikt skjer.

Les mer

Jon Ewo

Jon Ewo kan sparke hardt. Det er nok av vold i bøkene hans. Men i neste øyeblikk skriver han en lun, varm og morsom bok. Før han plutselig bestemmer seg for å skrive om en norsk vikingkonge.

Les mer

Forfatterne som ikke finnes

”Alle” har lest en Frøken Detektiv-bok av Carolyn Keene eller et Hardy-guttene-mysterium av Franklin W. Dixon. Men få vet at disse forfatterne aldri har eksistert! Hemmeligheten ligger hos firmaet Stratemeyer Syndicate.

Les mer

Tor Fretheim

Tor Fretheim vil ikke forklare, bare fortelle. Med et enkelt og poetisk språk forteller han om gutters følelser, deres problemer og lengsler. Gjennom bøkene blir disse stillferdige guttene hørt, og vi andre kan lettere forstå.

Les mer

Maria Gripe

Maria Gripe er inne i sitt sjette tiår som forfatter, og har opp igjennom årene vært både allsidig og produktiv. Bøkene hennes har vært realistiske, drømmende, fantastiske, triste, spennende og inspirerende, og svært mange mennesker har blitt fascinert av personene og historiene hun har gitt oss.

Les mer

Hilde Hagerup

Hilde Hagerup har sterke litterære forbilder i sin nærmeste familie. Hun debuterte tidlig som forfatter. Da hun var 14 år fikk hun en novelle med i en antologi, etter det har hun gitt ut flere romaner. Hilde har fått strålende tilbakemeldinger fra lesere og kritikere. Et nytt og solid Hagerup-navn er på plass i litteraturen.

Les mer

Johan Harstad

Vinner av Ungdommens kritikerpris 2008:

”Hässelby er innholdsrik og full av sprø ideer. Kjærlighet, sorg og usikkerhet går som en rød tråd gjennom hele boken. Boken er morsom og samtidig trist.
Den er uforutsigbar og full av mystikk. Boken vekket vår nysgjerrighet og vi sitter igjen med mange spørsmål som leder til diskusjon. Språket er godt med mange gode formuleringer og overraskende poeng. Måten som personene og historien skildres på er original.”

Les mer

Axel Hellstenius

Kinaputtangrep på HV-soldater?! Klespoker?! Luftgeværskyting med hverandre som blink?! Dynamitt i søppeldunken?! De fire guttene som Axel Hellstenius skriver om, finner på mye vilt sammen. Men egentlig jobber denne forfatteren mest med manus til spillefilmer.

Les mer

Sverre Henmo

Sverre Henmo skriver morsomme, alvorlige og spennende bøker. Han skriver fra svært ulike miljø, men det handler alltid om kjærlighet, i en eller annen form.

Les mer

Anthony Horowitz

Alex Rider er den verdenskjente hovedpersonen fra Anthony Horowitz bøker. Den første boken, "Stormbreaker" er blitt til film og tegneserie. Over hele verden lar ungdom seg underholde av Alex Riders eventyr.

Les mer

Roy Jacobsen

Vinner av Ungdommens kritikerpris 2005/06:

”Ikke minst handler boka til årets vinner om humanitære elementer som familieforhold, savn, kjærlighet, og ikke minst viktige spørsmål som hva et godt menneske egentlig er. Det handler om at ting ikke alltid blir som en tror. Alle disse sårbare emnene har forfatteren klart å framstille på en såpass rå måte at det ikke blir uinteressant i de mest sentimentale delene. Med vannvittig bra psykologisk oppbygging ser vi hvordan hovedpersonen gjennom boka oppfattes ytterst forskjellig i ulike situasjoner. Den omhandler temaet om hvordan er blir sett på som menneske, og den psykologiske dynamikken gjenspeiles i hele persongalleriet. Som nevnt tidligere har forfatteren et såpass grundig innhold at den griper fatt i oppmerksomheten til leseren og drar den med seg på en virkelighetsflukt uten sidestykke. Vi blir dratt inn i en mye hardere virkelighet enn de fleste ungdommer er vant til i dag. Språket er enkelt og lett å leve seg inn i. Samtidig brukes det elegante, virkelighetsnære og strålende skildringer som gir oss bakoversveis og frysninger nedover ryggsøylen.”

Les mer

Jason

Jason er en serieskaper som har utviklet sin helt egen stil. Stumme serier er hans kjennemerke. Norges mest prisvinnende tegneserieskaper er ironisk nok mer kjent i utlandet enn her hjemme. En intens satsing og troen på tegneseriemediet har ført ham til toppen.

Les mer

Lene Kaaberbøl

Danske Lene Kaaberbøls forfatterskap spenner vidt. Fra hestebøker til bildebøker om fødsel og familieliv, til fantasy-bøker med unge hovedpersoner i den evige kampen mellom det gode og det onde.

Les mer

Stephen King

”Jeg ser på frykt som den edleste følelsen, og derfor vil jeg prøve å skremme leseren.” Forskrekkende, overraskende, sjokkerende, og kanskje til og med litt kvalmende – men aldri hundre prosent urealistisk. Stephen King er en skummel mann.

Les mer

Per Knutsen

Per Knutsen kan aldri tenke seg å skrive om lykkelige mennesker. Han synes de er kjedelige og føler seg mer i slekt med dem som er nede og har hatt det tøft. Selv om det er mange dystre skjebner i bøkene hans, er de fulle av kjærlighet og mennesker som trenger hverandre.

Les mer

Stein Erik Lunde

Når blir man voksen? Er du voksen når du er 20? Er du voksen når livet begynner å bli alvor? Akkurat som om ungdomstida ikke er alvorlig nok? De siste bøkene til Stein Erik Lunde har handlet om gutter og jenter som er 18 år og oppover.

Les mer

Henning Mankell

Henning Mankell har reist og bodd mange steder i verden. Overalt møter han mennesker. Disse møtene har gitt ham mange historier å fortelle. Bøkene følger hans liv fra Sverige til Mosambik.

Les mer

Torbjørn Moen

Torbjørn Moen skriver humoristiske bøker, kriminalromaner, spenningsbøker, cyberpunk og om kjærlighet. Og alt dette gjør han gjerne i en og samme bok.

Les mer

Charlotte Glaser Munch

Charlotte Glaser Munch debuterte med dagbokromanen “Trylleslag” da hun var 29 år gammel. Dagbokgenren gir god mulighet til å gå inn i bokens forteller og større muligheter til identifikasjon, sier hun selv.

Les mer

Lise Myhre

”Dagen tilhører folk med støvsugere, dressjakker, mobiltelefoner, filofakser, internett og høyt blodtrykk. Men natten er f… meg min”. Dette er Nemis egne ord. Ingen kan som Nemi og tegneserieskaperen Lise Myhre formidle nattlig uteliv, sjekking, venninneprat og blondinevitser kombinert med Goth-miljø.

Les mer

Lars Mæhle

Lars Mæhle er en allsidig forfatter. Han skriver humoristiske, alvorlige og spennende bøker. Han skriver om fotball, psykiatri og religion. Han skriver tynne og tjukke bøker. Landet under isen er den desidert tjukkeste boka som har vunnet UPrisen.

Les mer

Magnus Nordin

Magnus Nordins krimbøker foregår i ungdomsmiljø. Du blir kjent med ungdommene. Det kunne vært oss. Så kjenner du uhyggen. Morderen nærmer seg. Morderen holder øye med ungdommene. Leseren ser alt, mens ungdommene i bøkene vet ingenting.

Les mer

Erling Pedersen

Lucky er ikke alltid heldig. Han dummer seg ut og går på trynet så det suser. Heldigvis har han et godt hjerte, kvikke replikker og overlevelsesevne! Og alltid er han midt oppe i det som skjer.

Les mer

Terry Pratchett

Ute i verdensrommet svever en stor pizzaformet planet som hviler på fire elefanter som igjen står på kjempeskilpadden store A’Tuins skall. Terry Pratchett oppfant Skiveverdenen – det har han aldri angret på.

Les mer

Ellinor Rafaelsen

Marte kommer fra en liten bygd i Troms, og flytter til Oslo. Hun er optimistisk, naiv, får seg en trøkk, men lander alltid på føttene. Både Marte og dektektiv-kusinen Katja opplever mye spennende. Akkurat som forfatteren. Ellinor Rafaelsen slo ned en mann da hun var au pair i London, og hun har skrevet to serier om slekten sin.

Les mer

Ingelin Røssland

Da Ingelin Røssland vant UPrisen i 2007 for Handgranateple, sa ungdommene fra juryen dette: Forfatteren forstår hvordan ungdom tenker, snakker og oppfører seg. Det er ingen moral som styrer boka, men den er likevel tilstede. Boka er fengende fra første side og handlingen er uforutsigbar.

Les mer

Bjørn Sortland

Det er tydelig at Bjørn Sortland er opptatt av kunst og av religion. I nesten alle bøkene hans kommer han inn på dette. Og så er han nok opptatt av den store kjærligheten. For bak alle tankene og samtalene om kunst og religion, lurer alltid kjærligheten.

Les mer

Annika Thor

Som barn drømte Annika Thor om å bli forfatter. I dag er drømmen hennes blitt virkelighet. Hun er forfatter på heltid og skriver bøker, filmmanus og artikler i tidsskrifter. Hun forteller om menneskeliv – om unge jenter som lever, velger og vokser.

Les mer

J.R.R. Tolkien

I 1937 ga Tolkien ut sin første roman, “Hobbiten”. Romanen ble gitt ut som barnebok, men den fikk mye oppmerksomhet, også fra voksne. Forleggeren ba Tolkien skrive en oppfølger. Slik begynte arbeidet med “Ringenes Herre”. Tolkien skapte en helt ny retning innen fantastisk litteratur. Bøkene har vært til stor inspirasjon for lesere og andre fantasyforfattere.

Les mer

Terje Torkildsen

Bare en forfatter har vunnet UPrisen - årets ungdomsbok to ganger. Forfatteren er Terje Torkildsen.

Les mer

Tor Torkildsen

Alle bøkene til Tor Torkildsen bygger på erfaringer fra arbeidet hans: rederi og båter, og havner og hav verden rundt. I noen av de beste bøkene sine har han også med trekk fra sjølivet før i tiden.

Les mer

Willy Ustad

Willy Ustad hadde lyst til å skrive, men ingen planer om å bli forfatter. Da han etter lang tid prøvde seg, gikk det fort. På 13 år har han skrevet over 60 bøker.

Les mer

Jacqueline Wilson

Jacqueline Wilson er en av Englands mestselgende forfattere, og hun har fått en æresutnevnelse av Dronningen. Hun har skrevet over 70 bøker og solgt mer enn 8 millioner bøker.

Les mer

David Almond

David Almond hadde skrevet i 16 år uten særlig suksess. En dag, mens han gikk bortover gata kom historien om Skellig til ham. Almond gikk hjem og skrev. Etter det ble alt forandret.

Les mer

Katarina von Bredow

Katarina von Bredow er en ordentlig ungdomsbokforfatter. Hun skriver om ungdom. Og for ungdom. Jenter vil kjenne seg igjen og drømme seg vekk i bøkene. Og er du gutt, har du sjansen til å få et innblikk i unge jenters tanker og følelser.

Les mer

Bjarte Breiteig

Vinner av Ungdommens kritikerpris 2006/07:

”Forfatteren gir ingen svar. Men skildringene er så sterke at man kan ikke la være å tenke videre på personene man møter i boken. Forfatteren skriver på gripende og overbevisende måte. Det fremkaller nysgjerrighet. Det er mange tolkningsmuligheter, noe som gjør at boken kan oppleves svært forskjellig. Man kan gjøre den til sin egen. På en måte er leseren med og skriver boken ferdig i sine egne tanker. Boken gir oss stor leseglede og langvarig ettertanke.”

Les mer

B. Andreas Bull-Hansen

Bøkene hans leses av både ungdom og voksne, selv om bøkene aldri har blitt gitt ut som ungdomsbøker. Litt av grunnen til at ungdom liker bøkene hans er nok at han skriver fantasy, med mye spenning og eventyr. Historiene finner sted i en oppdiktet verden, selv om denne verdenen er bygd på vår jernalder. Han beskriver en tid der eventyrene fortsatt er levende, og der menneskene kan kommunisere med naturen og fremmede skapninger.

Les mer