Terry Pratchett – Humoristen med Skiveverdenen

Ute i verdensrommet svever en stor pizzaformet planet som hviler på fire elefanter som igjen står på kjempeskilpadden store A’Tuins skall. Terry Pratchett oppfant Skiveverdenen – det har han aldri angret på.

terry_pratchetTerry Pratchett sier selv han hadde en lykkelig barndom. Han vokste opp i Beaconsfield i Buckinghamshire. Det offentlige biblioteket ble hans viktigste oppholdssted, og han leste alt han kom over av Science Fiction og Fantasy. Boka som har gjort størst inntrykk på ham var ”Ringenes Herre”, som han leste da han var 13 år.

pratchett_tekstI forbindelse med et skoleprosjekt det samme året skrev han en novelle; ”The Hades Business” som ble publisert i skoleavisa. Da han var 15, fikk han solgt novellen til tidsskriftet ”Science Fantasy”. Pengene han fikk for det brukte han på en skrivemaskin. Han ville gjerne bli forfatter. Men selv om han etter hvert fikk solgt noen få fortellinger og tegneserier, skjønte han at veien fram ville bli lang. Etter endt skolegang begynte han derfor i en avis som journalist.

De neste 22 årene jobbet Terry Pratchett først som journalist i 3 forskjellige aviser, deretter fikk han jobb som pressetalsmann for et engelsk elektrisitetsverk. Han fortsatte å skrive på fritida, og i 1971 fikk han utgitt sin første bok ”The Carpet People”, en barnebok han hadde skrevet da han var 17.

Den serien han er mest kjent for er legenden om Skiveverdenen. Den første boka i denne serien, ”The Colour of Magic” ble utgitt i 1983. ”Jeg ønsket å skape en gal verden – jo galere, jo bedre…” Fra 1987 tok han sjansen på å bli forfatter på heltid, dels fordi han syntes det var triveligere å skrive enn å jobbe – dels fordi han hadde ferdige kontrakter på bøker noen år framover.

Terry Pratchett har teft for det latterlige og absurde, og humor er bærebjelken i alt han skriver. Personer som trollmannen Rensvind, de tre heksene bestemor Værvoks, Dadda Ogg og Margotte Hvitløk, for ikke å snakke om Døden, er uforglemmelige skikkelser som dukker opp i flere av bøkene. Bibliotekaren på Det usette universitet er – selvfølgelig – en orangutang, som for all del ikke må kalles en ape. Bagasjen, en psykopatisk trekiste med hundrevis av små føtter og skarpe tenner, er en genistrek. Terry Pratchett stjeler skamløst fra mytologi, litterære og politiske hendelser, datateknologi og pop-kultur, og vever det sammen med ironi og samfunnskritikk.

Terry Pratchett skrev ”The Colour of Magic” bare for gøy, og det var først etter den femte boka om Skiveverdenen at han skjønte det kunne bli mange av dem. Hittil har han skrevet omtrent 2 bøker i året, og hver ny utgivelse får verdensomspennende oppmerksomhet.

Det er voksne og ungdom som leser Skiveverden-bøkene. Men Terry Pratchett har også tenkt på de yngre leserne. ”Magiske Maurits og hans gløgge gnagere” og ”Skrellingene” er teknisk sett Skiveverden-bøker skrevet for barn. I den første boka har forfatteren laget en spennende vri på eventyret om rottefangeren fra Hameln, og i ”Skrellingene” møter vi alver som har blitt kastet ut av riket sitt på grunn av fyll og bråk.

Terry Pratchett skriver stort sett alltid, men på grunn av den enorme populariteten han har oppnådd, har han nå mindre tid til å skrive. ”Jeg starter med en håndfull halvferdige ideer og leker med dem til de begynner å få mening”. Han har sammenlignet skriveprosessen med å skjære ut noe i tre: ”Du har en ide om hva det skal bli, men underveis møter du uforutsette hindringer som krever nye innfallsvinkler, eller knuter i treet som du må bygge inn i produktet”. Til de som vil bli forfattere, gir han følgende råd: ”Les alt mulig, spesielt bøker utenom ditt felt. Observer. Skriv hver dag”. Det er dessuten viktig for en forfatter å huske på at han er virkelig, mens personene hans ikke er det!

Terry Pratchetts verden er full av bisarre skikkelser, sprø hendelser og situasjonskomikk og spinnvill magi. Han er blitt kalt den beste humoristiske fortelleren i den 20 århundre, Fantasysjangerens klovneprins. Det fins en uskreven regel om at ingen engelske tog får forlate stasjonen, før minst en om bord leser Terry Pratchett.

det_fantastiske_lyseta_hat_full_ofVisste du at…

  • Det finnes det en newsgruppe/chatroom som heter alt.fan.pratchett. Forfatteren er ofte aktiv der.
  • Da Terry Pratchett var liten, var han livredd skjeletter. Det er kanskje derfor Døden ikke virker så skremmende
  • Da Terry Pratchett fikk ”The Carnegie Medal” for ”Magiske Maurits og hans gløgge gnagere” i 2001, sa han: ”Det er hyggelig å se at humor blir tatt alvorlig”
  • Terry Pratchetts favoritter i Skiveverdenen er blant annet Bestemor Værvoks og Vaktmann Vimes. Av bøkene har han en spesiell forkjærlighet for ”Mort” og ”Guards! Guards”. Hvis fansen hadde fått sin vilje, ville Rensvind vært med i minst 18 bøker.
  • En paleontologist på New Zealand har oppkalt et skilpaddefossil etter Terry Pratchett.
  • Terry Pratchett har 6 katter hjemme, ” og en av dem er sikkert Maurits”.
  • Terry Pratchett arbeider for ”The Orang-Utan Foundation”, ett pund av hver bok solgt går til denne organisasjonen.

Les av Terry Pratchett:
Magiens farge (1998)
Det fantastiske lyset (1998)
Trollmannens stav (1999)
Dødens læregutt (2000)
Magiens kilde ((2000)
Sære søstre (2001)
Pyramidene (2001)
I lovens navn! (2002)
Eric (2002)
Magiske Maurits og hans gløgge gnagere (2002)
Levende bilder (2003)
Mannen med ljåen (2003)
Hekser på tur (2004)
Skrellingene (2004)
Små guder : legenden om Skiveverdenen (2004)
Herskap og hekser : legenden om skiveverdenen (2005)
En hatt full av himmel (2005)

Noen på engelsk:
The Discworld Mapp (with Stephen Briggs)
The Tourist Guide to Lancre – a Discworld Mapp (Devised by Terry Pratchett & Stephen Briggs, Ill. by Paul Kidby)
Death’s Domain – a Discworld Map
The Discworld Companion (with Stephen Briggs)
The Fifth Elephant (1999)
Nanny Oggs Cookbook (with Pratchett, Briggs, Kidby and Tina Hannan) (2000?)
The Science of Discworld (with Ian Stewart and Jack Cohen) (?)
The Science of Discworld II – The Globe (with Ian Stewart and Jack Cohen) (2002)
The Unseen University Challenge (Terry Pratchett’s Discworld Quizbook) by David Langford

Les om Terry Pratchett:
Hunt, Peter: Alternative worlds in fantasy fiction (2001)
Hunt, Peter: Children’s literature (2001)
Jones, Kate: Favorite writers (2000)
Kristiansen, Andreas: Subverting the genre; Terry Pratchett’s Discworld as a critique of heroic phantasy (2003)
Hjemmeside