Lise – og den kynisk-barnslige goth-jenta Nemi

”Dagen tilhører folk med støvsugere, dressjakker, mobiltelefoner, filofakser, internett og høyt blodtrykk. Men natten er f… meg min”. Dette er Nemis egne ord. Ingen kan som Nemi og tegneserieskaperen Lise Myhre formidle nattlig uteliv, sjekking, venninneprat og blondinevitser kombinert med Goth-miljø.

myhre faktaNemis ”mamma” har alltid tegnet. Lise Myhre var grei som liten. Bare hun fikk en papirlapp og en blyant, var hun fornøyd. Hun vokste opp med Disney, Bamse og Pellefant som hun leste og tegnet etter. ”Jeg har alltid visst at jeg skulle bli tegner, og Disney-figurene er på mange måter billeduniverset jeg kommer fra”, sier Lise Myhre. På skolen kunne hun få Lite godt på matteprøven, men S for tegningene i margen.

Sammen med to eldre brødre tilbrakte hun mye tid foran videomaskinen. ”The Neverending Story” gjorde uutslettelig inntrykk, men da barneskolen nærmet seg slutten var ”The Shining” favorittfilmen.13 år gammel så hun rockelegenden Alice Cooper opptre i Skedsmohallen. ”Det var den eneste gangen mamma sa noe, da jeg nektet å vaske T-skjorten med dødningeskalle på”.

Lise Myhre er utdannet grafisk tegner; ett år i California og ett år på MI, samt ”diverse tullekurs i tegning”, som hun selv sier. Hun har alltid vært glad i å tegne og skrive, men den utløsende faktoren var da Tronsmo Bokhandel arrangerte en tegneseriekonkurranse i 1995. Da begynte hun å tegne mer seriøst. Selv om hun aldri fikk sendt inn bidraget, kom det omsider på trykk i Pyton. Men da hadde hun hatt striper i ”Norwegian Post”, ”Norsk Mad” og musikkavisene ”Puls” og ”Planetarium C”. I sistnevnte avis gikk serien ”Anne And”, Lises hyllest til forbildet Charlie Christensen som tegnet ”Arne And”.

Sin første Nemi-skisse viste Lise til ei jente med kontakter i Bladkompaniet. ”Det var helt klart Bladkompaniet som klekket meg ut som serieskaper. Hadde det ikke vært for dem vet jeg ikke om jeg hadde tegna tegneserier i det hele tatt”. Nemi ble introdusert i serieheftet ”Larsons gale verden” nr. 7 1997. Da het serien ”De svarte sidene” og fokuserte på Goth-miljøet. I 1999 fikk serien navn etter hovedpersonen.

Nemi er navnet på en magisk innsjø utenfor Roma i Italia. Hovedpersonen selv er en svartkledd Goth-tilhenger et sted i 20-årene, tøff og kynisk, men samtidig snill, naiv og romantisk. Hun er en drømmer med bein i nesa. Slagordet hennes, ”Vær fri og grusom”, har hun fått fra Alice Cooper. Nemi spiser kjekke menn, men lengter alltid etter en gang å møte tvillingsjelen sin. Disse to sidene ved Nemi er nok det som har gjort serien så populær. Mange kjenner seg igjen i Nemi, på godt og vondt. Den melankolske siden av Nemi har Lise blant annet brukt til å illustrere flere dikt av André Bjerke, en dikter Lise setter stor pris på.

Både serien som helhet og Nemi selv har utviklet seg i årenes løp. Det har dukket opp flere bifigurer, blant annet venninna Cyan med blått hår og kjæresten hennes Tim, seriens mest konstante mannlige figur. Noe av det viktigste med Nemi er at hun er annerledes, en outsider som trives med det.

Nå tegner Lise Myhre på fulltid og trives godt med friheten det gir. En dose kreativitet er en forutsetning for å bli en god serietegner. Hun har opplevd hva stress og deadline er, men har aldri blitt lei av å tegne. Lise og Nemi ligner en god del på hverandre, men serien er ikke selvbiografisk. ”Jeg ser på henne som en ”imaginary friend”, ikke som et speilbilde av meg selv eller av mitt liv”, sier Lise Myhre. Men begge er B-mennesker og vegetarianere, hater dyremishandling, har nokså lik musikksmak, ”og så låner jeg henne av og til deler av garderoben min”. Det er kanskje ikke så merkelig at folk blander dem sammen.

Nemi er blitt det Lise Myhre håper på; en slags maskot for dem som ikke passer helt inn.

monstermaskinenVisste du at…

 • Lise Myhre elsker terningspill, men en ingen gambler
 • Noen favoritt-tegneserier: Alan Moore: ”V for Vendetta”, Neil Gaiman: ”Books of magic”, Roman Dirge: ”Leonore”, Charlie Christensen: ”Arne And” / ”Odilou”
 • Noen favorittforfattere: J.R.R.Tolkien, Michael Ende, Tove Jansson, George R.R. Martin og Frode Øverli
 • Noen favorittband: Red Harvest, Zection 8, Tori Amos, Korn, Warrior Soul, Goth Minister”
 • “Jeg hører på musikk hele tiden når jeg tegner. Anlegget mitt har en kjekk liten funksjon som heter ”repeat”-knapp som driver alle i nærheten til vanvidd”.
 • Lise Myhre har blant annet jobbet som bartender, ”en unik mulighet til å studere karakterer på nært hold…”
 • I Lise Myhres 100-års hyllest til Walt Disney danser selvsagt Nemi tett og feiende omslynget med selveste ”Spøkelseskladden”
 • I 2002 ble Lise Myhre kåret som Norges tredje mest sexy kvinne av lesere i bladet ”Mann”, etter Kari Traa og Marion Ravn.
 • En av Lises barndomsdrømmer var å bli astronaut. Drømmen varte helt til noen fortalte henne at astronautene har med seg giftampuller for å ta livet av seg hvis noe går galt ute i verdensrommet.
 • Lise Myhre elsker drager, hun samler på dem og har tatovert en på skulderen sin
 • Fornavnet til Nemi fant Lise Myhre i boka ”The Encyclopedia of Things That Never Were”.
 • Noe om heftenummereringen
 • Nemi heter Montoya til etternavn, hun er oppkalt etter Inigo Montoya i filmen ”Prinsessebruden”.
 • ”Goth startet som musikkstil med sitt utspring i punken og utviklet seg til en undergrunnskultur som innbefatter moter, musikk, film, kunst, poesi og litteratur. Inspirert av 1800-tallets romantikk og middelalderens gotikk; en dragning mot det sensuelle, dramatiske, tragiske og mystiske”. Kilde: ”Gotham Nights”.

nemiLes av Lise:
2000: 2 hefter
2001: 2 hefter
2002: 4 hefter
2003: 8 hefter ( pluss Julehefte + Nemi på samisk )
2004: 12 hefter (pluss julehefte)
Nemi: Enhjørninger og avsagde hagler (innbundet album, 2004)
Nemi: stjernestøv og løgner (innbundet album, 2005)
Nemi: Monstre og meteorer (innbundet album, 2006)

Se og hør:
CD med noen av Nemis favorittband: ”Nemi – the Soundtrack”. Nocturnal Productions 2001Les om Lise:Harper, Morten: ”Hverdagen er ikke som du tror” ( 2003 )
Bild & Bubbla nr.2 ( 2001 )

Les mer om Lise Myhre
Bok:
Pettersheim, Berit: Nemi av Lise (Les i skolen) (2008)