Charlotte Glaser Munch - Dagbokdebut

Charlotte Glaser Munch debuterte med dagbokromanen “Trylleslag” da hun var 29 år gammel. Dagbokgenren gir god mulighet til å gå inn i bokens forteller og større muligheter til identifikasjon, sier hun selv.

glaser_munchCharlotte vokste opp i i Bærum kommune i en kunstneriske familie. Faren hennes er tidligere filmskaper og kultursjef i Bærum. Moren hennes er pianistinne. Charlotte spilte selv piano, men sluttet da hun var 12 år. Charlotte har skrevet siden hun var barn. Hun har skrevet dagbøker, dikt og lengre noveller. Skrivingen førte henne til forfatterstudiet i Bø da hun var 20 år gammel. Der fant hun ut at hun ville lære mer om livet før hun kunne skrive for et større publikum.

munch_tekstGlaser Munch flyttet til København og fortsatte med studier. Hun har studert litteraturvitenskap, teaterhistorie, film- og medievitenskap. I 1998 var hun var med på å stifte den skandinaviske manusgruppen “Fabula Rasa”. Hun er journalist og har skrevet i aviser og tidsskrift. I 2000 flyttet hun til Oslo. Hun bor sammen med samboer og barn.

I 2001 ga Glaser Munchs ut sin første roman: “Trylleslag”. Her møter vi Kaya som har mistet moren sin. Kayas mor skrev dagbok, og gjennom selv å skrive dagbok, ønsker Kaya å komme nærmere moren sin. Gjennom dagboken møter vi Kayas innerste tanker og får innblikk i hvordan sorgen og savnet etter moren overmanner henne. På utsiden virker alt bra. På innsiden er alt kaostisk. Selv har Charlotte Glaser Munch alltid skrevet dagbok. For henne er det en måte å bearbeide tanker og følelser på. “Trylleslag” er dedikert til hennes eldre halvsøster som døde da Charlotte var 24 år gammel. Da opplevde hun selv hvor vanskelig det kan være å gå inn i sorgen.

“Det du ser” handler om Malin den sommeren hun fyller 18 år. Hun skal være hos tanten sin i København, og reiser dit med blandede følelser. Sommeren bringer henne mye nytt; jobb i tantens kaffebar, kunststudenten Tobbe, forelskelse og et nytt syn på seg selv.

alene_sammenOgså “Alene sammen” handler om kjærlighet. Her er det to hovedpersoner, Kikke og Kira. De er 18 år og kjærester. Vi blir kjent med begges tanker om hverandre og forholdet. I sentrum står det første alvorlige kjæresteforholdet og forventninger, både egne og andre sine.

Bøkene til Charlotte Glaser Munch har unge jenter i hovedrollen. Hun er opptatt av å skrive om det som skjer i dag, men bruker ikke et spesielt ungdommelig eller trendy språk. “Jeg bruker det vanlige språket, og tror at unge kjenner seg igjen i det. Jeg satser på at historien og språket gir noe universelt.” har hun sagt. Da hun begynte å skrive, var hennes ønske å skrive en type bok som hun savnet da hun selv var ung. En bok som handlet om personer hun kunne identifisere seg med og som kunne si noe om hvordan andre hadde det med usikkerhet, forelskelse og vennskap. Hun ønsker at historiene skal være like realistiske og magiske som virkeligheten. Og med sine virkelighetsnære romaner har Glaser Munch klart det hun ønsker. Hun skriver for og om unge kvinner, og det de er opptatt av.

Visste du at…

  • Charlotte Glaser Munch leser gjerne bøker av andre ungdomsbokforfattere som Ragnar Hovland, Hilde Hagerup, Harald Rosenløw Eeg og Per Nilsson. Ellers leser hun barnebøker, ungdomsbøker og voksenbøker om hverandre.
  • Charlotte Glaser Munch har studert i Stockholm, København og Oslo og arbeidet i London, Spania og Hellas.
  • I 2001 ga Charlotte Glaser Munch ut en bok sammen med venninnen sin, Kari Joynt. Den heter “Blunk” med undertittel “en jenteguide for deg med drømmer, drifter og store planer”. Her finnes en blanding av nyttige og morsomme tips. Lise Myhre har bidratt med illustrasjoner.
  • Boka “Trylleslag” er en av bøkene som brukes i Bokforestillingen “Hvordan jeg har det“.
  • Charlotte Glaser Munch liker å reise, se film, høre på musikk, gå på yoga, spille squash og å være ute i naturen.

Les av:
Trylleslag, 2001
Blink, 2001
Det du ser, 2002
Alene sammen, 2004
Ikke mat sjimpansene, 2004 (Sammen med Ragnfrid Trohaug og Hilde Hagerup)
For slem til å være snill (2007)
Nesten som før (2010)
Nødinngang (2011)
Alt jeg vil er å kysse deg (2012)

Les mer om Glaser Much her