Vidar Vang

Ukens pappa denne uken er musiker Vidar Vang.


Siden intervjuet har Vidar Vang rukket å gi ut nytt album, Sidewalk Silhouettes, som blant annet fikk en sekser på terningen i Dagbladet. Han har også fått et barn til. Da dette intervjuet ble gjort, var Vang ute med sitt fjerde album, Sleepless Songs.

Som musiker er litteratur en viktig inspirasjonskilde for Vang, og som relativ fersk pappa har han allerede satt i gang høytlesing for sin datter.

Vidar Vang debuterte med albumet Rodeo i 2001 til strålende kritikker fra musikkpressen. I 2004 kom oppfølgeren Stand Up Straight. Deretter brøt Vang med bandet sitt og laget en neddempet akustisk plate i 2006. Fire år senere er han nybakt pappa og klar med nytt album, Sleepless Songs. Litteratur er viktig for låtskriveren, kanskje spesielt lyrikk og noveller.

Hvor ofte leser du for barnet ditt?
– Jeg har en herlig datter på 9 mnd, og leser for henne hver dag!

Hva leser du?
– Det går i billedbøker med korte tekster, men vi sveiper selvsagt også innom Bob Dylans samlede i ny og ne…

I hvilken sammenheng leser du?
– Vi leser mest på gulvet og i sofaen. Bok i badekaret fungerer også veldig bra!

Hva gir høytlesing sammen med barnet ditt deg som pappa?
– Det gir meg rolig og fokusert samvær med datteren min. Hun er nå på det stadiet der hun kjenner igjen sider i bøkene og elsker å bla i dem. Bøker er en sentral del av ”lekeparken” hennes. Og min. De blir forhåpentligvis en felles kontaktflate som varer livet ut.

Hva liker du å lese selv?
– Som tekstforfatter og låtskriver selv er jeg særlig opptatt av det fortettede språket, og leser mye poesi, noveller og andres sangtekster. Kjell Askildsen, Olav H.Hauge og Bruce Springsteen f.eks, er utømmelige inspirasjonskilder. Av romanforfattere er Hamsun min favoritt.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Biblioteket var det nest mest spennende rommet på barneskolen, etter gymsalen. Her leste vi bl. a detaljerte beskrivelser av hvordan Pelè på mirakuløst vis klarte å heade ballen forbi Gordon Banks i VM 1970, lenge før noen av oss hadde sett det. Vi leste musikkmagasinet Puls, tegneserier, Arvid Hanssen og Hardyguttene. Det ble også satt av tid til høytlesing, ironisk nok i et rom der alle ellers ble bedt om å være stille:) Det var og er også noe ansvarsfullt over det å få låne bøker som 7-åring. Man ble vist tillit, og måtte levere dem i samme stand tilbake.

Hva leser du akkurat nå?
– Akkurat nå har jeg lest ferdig Arvid Hanssens samlede dikt. Siste roman var The Road av Cormac McCarthy. Begge helt fantastiske!

Følg Vidar Vang på Facebook.

Foto: Julia Naglestad/B13.no.