Gabi Gleichmann

Vi runder av ukens pappa i denne omgang med Gabi Gleichmann.

Gabi ble født i Ungarn i 1954 og flyttet med familien til Sverige da han var ung. I Sverige jobbet han etter hvert som skribent, litteraturkritiker og forlegger. I 1998 bosatte han seg i Oslo og jobber som forfatter, skribent og forlegger. I 2012 ga han ut debutromanen Udødelighetens elixir, en underholdende, magisk og fargerik fortelling om en underlig slekt. Boken er nå solgt til 14 land og var nominert til Bokhandlerprisen 2012.

– Høytlesing gir meg god mulighet til å diskutere ulike problemstillinger med mine barn, sier Gabi.

Hvor ofte leser du for barna dine?
– Jeg forsøker å tilbringe lesestund med mine barn fire-fem kvelder i uken.

Hva leser du for dine barn?
– Vi leser barne- og ungdomsbøker på svensk. Dels fordi jeg ikke snakker norsk, og dels for at jeg vil at mine barn skal kjenne til og berikes av barnebøker som finnes i den svenske kulturarven.

I hvilken sammenheng leser du for barna?
– Vi leser på kveldene, som oftest en stund før leggetid.

Hva gir høytlesin deg som pappa?
– Framfor alt nærhet til mine barn. Dessuten mulighet til å diskutere ulike problemstillinger med barna, ikke minst slike som tar for seg rett og galt i forhold til hvordan man oppfører seg mot andre mennesker.

Hva liker du å lese selv?
– For mine barn elsker jeg mest av alt å lese den store jiddischforfatteren I. B. Singers fantastiske berettelser fra den østeuropeisk-jødiske verden, fylt av varme, magi, uforglemmelige gestalter og fabelaktig humor. Selv leser jeg Proust, Montaigne, Kafka, Broch, Vargas Lloosa, Bruno Schulz, Danilo Kis og mye annet.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Ingen betydning. Jeg går aldri på biblioteket, jeg kjøper bøker. Jeg kan nemlig ikke tenke meg å måtte levere tilbake bøker, som jeg vil ha i mitt eget bibliotek, etter fire uker.

Hva leser du akkurat nå?
– Jeg skriver på en egen roman for øyeblikket, og da blir det verken tid eller rom for andre forfatteres arbeid. Men en halvtime Proust om dagen fins det alltid plass for i min verden.