Alexander Øksenberg
Ukens pappa er Alexander Øksenberg, Managing Director og medeier i det digitale designselskapet Gosu.
Gosu design har i løpet av en ti års periode etablert seg som en av de fremste aktørene på digital design i Norge og utlandet, spesielt innenfor TV-formatet. Gosu jobber blant annet med TV2s fotballsendinger fra norsk tippeliga og engelske Premier League. Selskapet har også blant annet utformet designen til TV2 Zebra og Melodi Grand Prix-finalen som ble arrangert på Telenor Arena og sendt på NRK1 i mai – Share the moment!
Den digitale informasjonsflyten til tross, Øksenberg heier også på biblioteket.
Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Samboeren min og jeg leser annen hver dag. Når jeg er ute og reiser i forbindelse med jobb, er det mor som er Fru God Bok. Det er alltid fint å roe ned med en bok, uansett når på dagen det er.
Hva leser du?
– Det går for tiden mye i diverse eventyr fra diverse samlinger. Historien om Gruffalo er en hit om dagen.
I hvilken sammenheng leser du?
– Vi sitter som regel i sofakroken og leser før legge tid. Det hender også at vi tar frem en bok etter middag og leser litt sammen ved stuebordet. Gulvet er også godt egnet – spesielt til pekepøker og de litt større «fold-out»-bøkene. De er barna veldig glade i.
Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Ro, fokus, kommunikasjon og innlevelse. Noe av de viktigste som finnes ved siden av kjærlighet, kan en vel si.
Hva liker du å lese selv?
– Jeg leser gjerne ting som er aktuelt, men som regel finner man de beste svarene i klassisk litteratur, som Shakespeare for eksempel. Liker å finne relevans i gamle verk. Har ellers en forkjærlighet for Beatnik-poesi og litteratur fra 50-60-tallet i USA. Min favorittbok er Catcher in the Rye av avdøde J.D. Salinger. Liker godt direkte, deskriptivt språk iblandet ærlig banning – faller sikkert naturlig i smak fordi jeg er nordlending, og en undertrykt rebell og rocker.
Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– På en skala fra 1 til 10: 7. Har som regel råd til å bestille litteratur selv via nettet, og mener at den digitale informasjonsflyten fungerer fint for min del. Når det er sagt, så er bibliotekene helt essensielle for tilgang til det mer klassiske. Dessuten er det noe spesielt ved å finne kloke ord godt kategorisert og gratis tilgjengelig. Research er viktig for forståelse. Fri tilgang til slikt materiale er en forutsetning for et godt og velfungerende demokrati. Opplysning til folket! Heia biblioteket!
Hva leser du akkurat nå?
– Bedre Pappa enn sin far av Pellegrino Riccardi.