Kjell S. Rakkenes

Ukens pappa, Kjell S. Rakkenes, elsket lukten av biblioteket da han var barn.


Da dette intervjuet ble gjort jobbet Kjell som direktør for Posten-konsernets presse og medierelasjoner i det nordiske markedet. Han er oppvokst på Klepp på Jæren, har studert økonomi og arbeidet som journalist og drevet PR-byrå.

Hvor ofte leser to for barna dine?
– Vi forsøker å lese 15-30 minutter hver kveld, selv om det noen gang kan være vanskelig å finne tid i en travel hverdag.

Hva leser du?
– Vi forsøker å variere, men unngår de masseproduserte oversettelsene med dårlig språk og som oftest er basert på en dårlig ide. Ungene er både glade i tegneserier, tradisjonelle barnefortellingene og mange av de nye fantastiske barnebøkene som kommer både fra inn- og utland. Min kone bidrar til barnas bokylle med sine danske referanser, mens jeg har mitt utgangspunkt i det norske. Hvis Vita (11) og Lukas (8) skulle sette opp sin favorittliste, tipper jeg at Astrid Lindgren, Anne Cath. Vestly og J.K. Rowling ville ha kapret noen av de øverste plassene.

I hvilken sammenheng leser du?
– Oftest i forbindelse med leggetid, men noen ganger i forlengelsen av lekselesingen.

Hva gir høytlesing for barna dine deg som pappa?
– Først og fremst en ubetalelig stund sammen med barna, men også all verdens vanskelige oppfølgingsspørsmål fra nysgjerrige sjeler. Jeg skal innrømme at mine egne leseferdigheter blir bedre av å lese for dem. Jeg merker at jeg har øvd alt for lite på høytlesning før jeg fikk barn!

Hva liker du å lese selv?
– Jeg leser mye, men liker godt romaner med gode miljø- og personskildringer eller bøker som tør å utfordre den etablerte sunne fornuft, smale perspektiver og personlige dilemmaer. For meg er Arne Garborg i denne sammenhengen mesternes mester. Som enkeltromaner vil jeg trekke frem Fred av Garborg, Døden i Venedig av Thomas Mann og Catcher in the Rye av J.D. Sallinger. De mest slitte bøkene i min bokhylle er skrevet av Arne Garborg, Kolbein Falkeid, Khaled Hosseini og Paolo Coelho.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Da jeg gikk på skole på Klepp, brukte jeg og noen venner å sykle til biblioteket på lørdager. Jeg elsket lukten, stillheten og forventningene som lå tykt i bibliotekrommet. Uten det fantastiske biblioteket i den grå kommunebygningen på Klepp, hadde i det minste leseinteressen vært annerledes. Jeg innser plutselig at jeg burde være flinkere til å ta mine egne barn til biblioteket!

Hva leser du akkurat nå?
– Jeg er andpusten etter Knausgård, så jeg hygger meg med en bok om hagestell. I august skal jeg og kona på konsert med Leonard Cohen, så jeg har en ambisjon å ta frem noen av tekstene hans i løpet av sommeren.