Fredrik Ødegaard

Denne ukens pappa er Fredrik Ødegaard, internasjonal rådgiver i Norges Idrettsforbund.


For Fredrik er lesing, sang og historiefortelling viktige tiltak i forbindelse med sengeritualet til barna.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Hver kveld

Hva leser du for barna dine?
– For eldstemann som snart fyller tre går det mye i vrimlebøker og billedbøker, men ekstra populær er en bok om to rotter som stjal og løp av gårde med en bløtkake. Karsten og Petra er til tider også populære. Har også funnet frem reglebøkene til Andre Bjerke og Inger Hagrup, men disse er fortsatt ikke helt inne i varmen. En annen sikker vinner er et pirat-leksikon som tar for seg alt fra trebein, lapper foran øyet og dårlig tannhelse. Som en del av legge seg-ritualet er sang og historiefortelling to andre faste poster i programmet. Med god hjelp fra sangbøker synger jeg etter beste evne etterfulgt av improviserte historier om lørdagsgodt og skumle krokodiller. For min yngste sønn som nettopp har fylt ett år har jeg forsøkt med pekebøker og billedbøker, men foreløpig er det mer spennende å bla frem og tilbake i bøkene enn å se på bildene.

I hvilken sammenheng leser du for barna dine?
– På sengekanten før legging.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Høylesing gir meg en mulighet til å relatere det vi leser om til ting og hendelser fra hverdagen til sønnen min. Det gir oss i tillegg mange fine, rare og morsomme samtaler. Siden eldstesønnen min stort sett fyker rundt som en propell hele ettermiddagen er lesestundene derfor en fin aktivitet for å roe ned tempoet når kvelden kommer.

Hva liker du å lese selv?
– Jeg leser en og annen roman, men holder meg stort sett til faglitteratur, magasiner og aviser.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Bunkerbiblioteket på Solberg skole i Solbergelva framsto aldri som noe stort skattekammer for meg, og det var først i slutten av tenårene leselysten ble stor og bibliotekbesøkene hyppigere.

Hva leser du akkurat nå?
– Har nettopp kjøpt Begrav lenkene om den transatlantiske slavehandelen skrevet av historiker Adam Hochschild, og gleder meg til å komme i gang med den.