Abderrahim Mokhtari

Ukens pappa, Abderrahim (Abdu) Mokhtari, sier han elsker biblioteker.


Abdu er litteraturviter og skribent. For tiden jobber han som spesialrådgiver i utdanningsetaten.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Nesten hverdag

Hva leser du?
– Eg har ei datter på 2 år, og for tiden er hun veldig fascinert av dyrebøker. Eg ynskjer at hun skal tilegne seg eit anna sprog i tillegg til norsk, så det går i mye arabiske eventyr. Og eg må innrømme at det er mammaen som leser norske bøker for henne og favoritten blant disse er definitivt: Tante grønn, tante brun, tante fiolett.

I hvilken sammenheng leser du?
– Eg er veldig takknemmelig og glad for min datters begeistring for bøker. Hennes bøker er uten tvil hennes favoritteiendeler. Hun tar fram ei bok frå bokhylla i alle situasjoner og til ulike tider og beordrer oss til lesning. Som den gangen hele familien var på Steiner julemarked og hun satte seg ned i midten av plassen med sin bok og hengav seg til lesning.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Som pappa gir det meg utrolig mye glede, og boktiden er definitivt den virkelige kvalitetstiden en kan ha med sitt barn. Hverdagen er dessverre preget av at alt er hektisk, og mye av tida blir gitt til små praktiske gjøremål. Men når barnet sitter med foreldre og leser, har dei all tid for seg sjøl.

Hva liker du å lese selv?
– Som litteraturviter leser eg en del, både faglitteratur og skjønnlitteratur. Eg prøver å holde meg orientert om samtidens faglitteratur, men det er noen gjengangere eg aldri blir trett av som Benjamin, Foucault og Blanchot. Av en eller annen grunn er eg meget svak for skjønnlitteratur som stammer frå germanske og skandinaviske sprog. Som oftest leser eg de omsatte verkene frå tysk til norsk, til tross for omsettelsen klarer de å bevare den autentisiteten og auraen i originalsproget på norsk, takket vere gode omsettere her til lands. Blant de germanske vil eg trekke fram Kafka, Thomas Mann og Goethe. Av norske forfattere er eg veldig stolt og heldig som kan lese Hamsun på originalsproget, som er den store favoritten.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Ubeskrivelig stor. Eg elsker biblioteker og har alltid drømt om å bli bibliotekar. Til tross for at eg har vært på mange biblioteker, er det spesielt to som står mitt hjerte nært, Deichmanske hovedbibliotek i Oslo og Deichmanske på Torshov. Eg føler at alt eg kan og har lært, i hvert fall sproget eg bruker nu, har vært i disse to. En stor takk til ansatte der!

Hva leser du akkurat nå?
– Eg liker å lese to – tre bøker på samme tid. Akkurat nu leser eg Morgen i Jenin av Susan Abulhawas, Dagene som var av Taha Husayn  og Meg eier ingen av Åsa Linderborg.