Svein Tore Marthinsen

Ukens pappa, Svein Tore Marthinsen, er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo.


Svein Tore livnærer seg som foredragsholder, skribent, frilanser og valganalytiker. I tillegg drifter han bloggene http://blogg.aftenposten.no/marthinsen og http://sveintoremarthinsen.blogspot.com/.
 

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Jeg leser for sønnen min på 2 år hver dag. Jeg har valgt å være hjemmearbeidende, og det gir oss rik anledning til å lese mange bøker (også mange av de samme) opptil flere ganger om dagen.

Hva leser du for barna dine?
– Her går det i diverse Tassen-bøker, Ole Brumm, Drømmehagen, Thomas, Go`bok-bøker, Mine dyrevenner og pekebøker av ymse slag.

I hvilken sammenheng leser du for barna dine?
– Det er i flere ulike situasjoner. Det kan være når vi skal roe oss ned mot leggetid om kvelden, eller det kan være lavtlesning i situasjoner som fordrer avledning og dempet stemning (f.eks. ved kirkebeøk). Når det er vanskelig å få i ham mat, så er også ofte boken et godt hjelpemiddel som avledningsmanøver. Han kommer hver eneste dag ofte gående i pappas retning med en bok i hånden som han vil at jeg skal lese – da er det vanskelig å si nei.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Lesing gir mer nærhet mellom meg og min sønn. Å sitte i fanget og bli lest for er (som ofest) stor stas for sønn. Men det er givende for pappa også. Jeg tror lesing bidrar til å stimulere ordforrådet på sikt. Og billedlige tanker stimulerer hjernen og øker fantasien. Dessuten er det noe ubeskrivelig fint ved det å se gjenkjennelsesgleden hos en sønn når han f.eks husker et bilde i en bok og klarer å si en dyrelyd eller navnet på gjenstanden.

Hva liker du å lese selv?
– Jeg har en langt fremskreden interesse for politikk og liker dermed også å lese bøker innenfor det temaet. Det gjelder både biografier, historiske og statsvitenskaplige verk og romaner. Men av og til er det deilig å legge vekk politikken og kose seg med noe skjønnlitterært.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Biblioteket har stimulert min leseinteresse. Biblioteket på Dalen skole (Fet kommune) hvor jeg vokste opp, ble besøkt ved en rekke anledninger. Jeg husker godt at jeg likte å gå langs reolene og bare titte og bla litt. Senere har biblioteker både i Larvik og Oslo blitt frekventert etter hvert som jeg har flyttet på meg. Det mest avgjørende for min leseglede har nok imidlertid vært at min mamma var særdeles flink til å lese for meg da jeg var liten. Å komme inn i Anne Cath. Vestlys fantastiske univers var en strålende «startpakke» i så måte.

Hva leser du akkurat nå?
– Holder på med Seierherrene av Roy Jacobsen. Burde vel ha lest denne for lenge siden, men bedre sent enn aldri osv. Det går dog litt tregt med framdriften. Ikke fordi boken er dårlig, men fordi øynene mine har en stadig styggere tendens til å gli igjen når jeg skal sette meg ned i godstolen etter at pjokken er i seng. Det er fint, men jammen ansvarsfullt og slitsomt å være småbarnsfar.