Bertil Valderhaug

Ny uke og ny pappa. Denne uken: sportskommentator Aftenposten, Bertil Valderhaug.


Bertil er en ivrig leser av sportsbøker, biografier og selvsagt aviser. Selv om jobben i redaksjonen er hektisk og han ofte er på reisefot, forsøker han å få til høytlesing for sin datter hver eneste dag.

Han er født og oppvokst i Ålesund, og har medieutdannelse fra Volda. Da dette intervjuet ble gjort, hadde Bertil nylig ankommet Norge igjen etter OL i Vancouver, Canada.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Jeg har ei datter på to og et halvt år som heter Lina. Ambisjonen er å lese for henne hver eneste dag, men det får vi dessverre ikke til. Jeg vil tippe fire-fem ganger i uken.

Hva leser du?
Ludde-serien, Emma, Bondegårdboken og Albert Åberg. I tillegg er hun veldig glad i forskjellige bøker hvor hun får bruke pekefingeren og fortelle hva hun ser. Bokalternativene blir nok langt flere jo eldre hun blir.

I hvilken sammenheng leser du?
– Stort sett på fanget på kveldstid når hun trenger en stillestund. På dagtid er det verre. Da er Linas tålmodighet ikke all verden. Mye annet er artigere, men det hender at hun kommer med en bok, vil sitte i armkroken og nyte pappas eventyrrøst.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Språklig bevisstgjøring, men først og fremst god kontakt med datteren min. Det er spesielt godt å merke at hun kan noen av bøkene utenat. Da blir jeg varm i hjertet. Det er nesten som hun kan lese, selv om hun ikke akkurat er en språkrøkter foreløpig.

Hva liker du å lese selv?
– Det blir naturligvis en del sportsbøker og biografier på grunn av jobben min som sportskommentator. Når jeg skal koble helt av, er det krimbøker som lokker mest. Men jeg er nokså altetende. Problemet er at jeg i avisvrimmelen altfor sjelden får tid til å lese bøker. Kunsten å lese på senga har jeg dessverre ikke lært meg.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Jeg var en del innom biblioteket i Ålesund som guttunge, men den helt store betydningen hadde disse bøkene ikke. Da var det mye viktigere at min mor, som er en skikkelig lesehest, i alle år har vært med i Bokklubben. Det gjorde at min eldre bror og jeg månedlig fikk nye barnebøker (med marihøner på) å kaste oss over.

Hva leser du akkurat nå?
– Min kollega Kjetil Østlis bok Politi og røver. Anbefales på det aller sterkeste! Neste bok som venter er Karl Ove Knausgårds Min kamp.