Nicolai Houm

Denne uken er ukens pappa forfatter og forlagsredaktør, Nicolai Houm.


Nicolai debuterte med korttekster i Signaler og ga i 2004 ut romanen Knekk nakken, min venn. Hans første novellesamling, Alle barn er laget av ild, ble nominert til Ungdommens kritikerpris 2009/10. Nicolai jobber deltid som forlagsredaktør i Cappelen Damm.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Jeg skulle gjerne lest oftere for datteren min, men hun er inne i en periode der hun foretrekker å lese selv, enda hun bare er 6 år. Hun er nok litt miljøskadet, som følge av at jeg er forfatter og forlagsredaktør. Hun leste Charlie og sjokoladefabrikken alene da hun var fem år. Jeg fant henne i godstolen en gang med Jens M. Johanssons voksenroman, Trøst, mellom hendene. Det var vel på det tidspunktet jeg skjønte at min rolle som lesehjelper måtte revurderes. Nå pløyer hun gjennom alt fra Donald til Leseløver.

Hva leser du?
– Den gang vi leste mye sammen, gikk det gjerne i klassikerne til Astrid Lindgren og Elsa Beskow blandet med nyere skandinaviske bildebøker. Pija Lindenbaum var lenge populært. Det er noe med at man gjerne – på barnets oppfordring – skal lese samme bok hundre ganger. Da finnes det ikke så mange bøker som ikke gir repetisjonsnevroser, men rimene til Dr. Seuss (f.eks. Katten med hatten) blir på underlig vis bare bedre for hver gang.

I hvilken sammenheng leser du?
– Det blir gjerne i forbindelse med legging.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Mye høytlesning og et godt tilfang av bøker har gjort datteren min til en storleser. Det går aldri en dag uten at hun leser noe. For min del har det vært en veldig fin måte å komme nær henne på. Lesestundene har en ro og samforstand som basing i snøen eller legobygging ikke kan gi.

Hva liker du å lese selv?
– Jeg leser vel for det meste nyere amerikansk litteratur, gjerne noveller, i tillegg til at jeg prøver å holde meg oppdatert på det hjemlige. Jeg er, som alle andre midt i Knausgård-maratonet, i tillegg til at jeg leser Rune Christiansens og Tomas Espedals seneste romaner.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Biblioteket har alltid vært en uutømmelige og viktig kilde til god litteratur for meg. Det slår meg hver gang jeg går på biblioteket, at det er fantastisk å ha tilgang til all verdens litteratur – og det gratis. Men jeg må innrømme at internett har forandret vanene mine, jeg researcher ikke like mye på Deichmanske som jeg gjorde før – dessverre. Å sitte hjemme og knotre på tastaturet gir ikke samme følelse av å være en oppdager.

Hva leser du akkurat nå?
– En godbit som ligger på skrivebordet er Eivind Hofstad Evjemos debut, Vekk meg hvis jeg sovner.