Sverre Henmo

Sverre er forfatter og forlagssjef i Aschehoug Barn og ungdom. Ikke nok med det, han er også ukens pappa.


Da dette intervjuet ble gjort, var Sverre leder i Norsk Barne- og Ungdomsbokforfattere. I 2008 mottok han Kultur- og kirkedepartementets pris for beste barne- og ungdomsbok for romanen Natt på Frognerbadet. Biblioteket ble avgjørende for hans leseinteresse.


Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?

– Barna mine er nå 14, 12 og 8 år. Det blir derfor sjeldnere enn før. Men jeg leser for åtteåringen ca. annenhver dag. Tidligere leste jeg for barna hver eneste dag.

Hva leser du?
– Fra 2003-2008 satt jeg i Det litterære rådet til NBU. Da var jeg så privilegert at jeg fikk alle nye norske skjønnlitterære barne- og ungdomsbøker hjem i posten, og dermed var det disse både barna og jeg leste. I tillegg til de mest kjente utenlandske. Og klassikerne. Og tegneserier. Jeg er fremdeles så heldig at jeg har tilgang på all ny norsk bu-litteratur på jobben, men nå har barna mine i tillegg begynt å låne mer på biblioteket.

I hvilken sammenheng leser du?
– Jeg leser for barna på sengen om kvelden, mens de ligger i badekaret eller mens de spiser aftens. Leser jeg for meg selv, leser jeg når som helst og hvor som helst. Det er alltid en anledning til å lese.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Det gir oss felles opplevelser, felles erfaringer, det åpner for samtaler, undring, utforskning av følelser, diskusjon av situasjoner barna senere må møte på egenhånd, og gjennom alle samtalene vi har rundt det vi leser/har lest, føler jeg at jeg kjenner barna mine langt bedre enn jeg ellers ville gjort.

Hva liker du å lese selv?
– Det går i perioder. Men jeg leser så godt som bare skjønnlitteratur. Nesten aldri biografier eller dokumentarbøker. Jeg liker så godt som alt som snakker til meg på en eller annen måte og som i tillegg har et godt språk. Jeg har nok en ekstra forkjærlighet for bøker om nærhet, lengsel og kjærlighet, som f.eks. The Road av McCarthy og A home at the end of the world av Cunningham.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Moren min jobbet på ungdomsskolen og tok hver fredag med seg en bærepose bøker fra skolebiblioteket hjem til meg og brødrene mine. Innimellom syklet jeg på det lokale biblioteket og leste meg gjennom hyllene. Fikk jeg først sansen for en forfatter, leste jeg alt av ham. Så jeg vil si både skolebiblioteket og folkebiblioteket har vært avgjørende for at jeg ble, og fortsatt er, en leser.

Hva leser du akkurat nå?
– Nå leser jeg La den rette komme inn av John Ajvide Lindqvist. Den liker jeg godt. Og på nattbordet ligger Elsker av Sverre Knudsen. En ungdomsroman jeg har hørt veldig mye positivt om og som jeg gleder meg til å lese.

Les mer om Sverre her.