Håvard Tjora

Ukens pappa er Håvard Tjora. Du har sikkert sett ham på TV i serien Blanke ark.


Gjennom sin yrkeskarriere som lærer har Håvard vært opptatt av å omgjøre teoretisk kunnskap til praktiske øvelser. Håvard var sentral i programmet Blanke Ark på TVNorge. Høytlesing gir han og barnet et fellesskap gjennom historiene de leser.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Jeg leser stort sett litt hver dag.

Hva leser du?
– Det varierer. Barnediktbøker, eventyr, romaner. Sist leste vi Tante Gummigutta. Fantastisk barnebok!

I hvilken sammenheng leser du?
– Jeg leser gjerne litt mellom middag og barne-TV, og så er det høytlesing eller lydbok når datteren min skal sove.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Jeg synes det er kvalitetstid. Barnet mitt og jeg er nære og opplever noe sammen. Noen av historiene har gitt oss sitater og uttrykk som vi ler av og bruker i hverdagen også. Vi har sånn sett et fellesskap gjennom historiene vi har lest.

Hva liker du å lese selv?
– Jeg leser det meste. Jeg har fått en del bøker de siste åra som jeg skal gjennom. Det er alt fra historiebøker, novellesamlinger, romaner og dikt.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– I mange år i barneskolen var bibiloteket en viktig kilde til bøker. Det var bl.a. her jeg kom over Davy Crocket-serien, som gjorde at jeg fikk min første mengdelesing, noe som igjen gjorde at jeg fikk inn lesefart og økt forståelse.

Hva leser du akkurat nå?
– Akkurat nå leser jeg Tore Skeies Alv Erlingsson, og det er virkelig den mest spennende, lærerike og innholdsrike boken jeg har lest på lenge. Anbefales!