Ketil Kolstad

Vi åpner vår Ukens pappa-spalte med Ketil Kolstad, teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater.


Dette intervjuet med Kolstad ble gjort da han var daglig leder i Foreningen !les, altså før han overtok som teatersjef ved Nord-Trøndelag Teater.

Kolstad er, ved siden av jobben som daglig leder, skuespiller, regissør og aktiv i Teater Landstryker´n, som han driver sammen med sin kone. Til tross for travle dager får Kolstad alltid tid til både høytlesing og lesing på egenhånd.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Jeg prøver å lese daglig for mine barn, og får det stort sett til.

Hva leser du?
– For barna mine leser jeg norsk og oversatt samtidslitteratur tilpassa alderen til mine respektive (5 og 8 år). Jeg er heldig som har tilgang på mange av de nyeste barneboktitlene på jobb. Men selvfølgelig får også mine barn sine tilmålte doser av klassisk barnelitteratur, tegneserier og fakta. Synes det er viktig at de blir kjent med bredden av hva litteratur kan være for noe.

I hvilken sammenheng leser du?
– Til hverdags leser vi på sengekanten om kvelden. Men når jeg har fri synes jeg det er ålreit å lufte bøkene litt; på badestranda, i trehytta eller i garasjen. Det jeg leser for min egen skyld (eller jobbens) leser jeg på toget.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Det gir meg et nærere bånd til dem, det er en sosial aktivitet som gir oss en felles opplevelse. Et godt utgangspunkt for å samtale videre. Det gir meg også et verktøy til å følge med på utviklingen deres; nå hender det vel så ofte at åtteåringen leser for meg.

Hva liker du å lese selv?
– Jeg liker gode bøker, og er mindre opptatt sjanger og format. Men må nok innrømme at jeg sulten på fiksjon, så bokhylla domineres av skjønnlitteratur.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Biblioteket har vært kjempeviktig for min leseinteresse, kanskje særlig fordi vi ikke hadde mye bøker hjemme. Biblioteket ble som en bank av skjulte skatter – og uttak var helt gratis.

Hva leser du akkurat nå?
– Akkurat nå leser jeg Landet under isen av Lars Mæhle for andre gang. En spennende ungdomsbok i krysningspunktet mellom krim og fantasy.