Bjørn Veen

- Høytlesing gir meg nærhet til sønnen min, sier ukens pappa, Bjørn Veen.


Bjørn er bibliotekansatt ved Gjesdal folkebibliotek og leder for Norsk bibliotekforening avdeling Rogaland. Han blogger på Ungdomsboka.blogspot.com, og på fritiden er han viking i Hafrsfjordvikingene.no.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Nesten daglig.

Hva leser du for barna dine?
– Det går mest i pekebøker. Traktorer og dyr er populære. Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans av Werner Holzwarth ble godt mottatt. Postman Pat er fremdeles en favoritt. Vi har også kikket gjennom Hobbiten, da som tegneserie, som han fant i bokhylla mi. Det var drager og sverd som var det tøffeste der.

I hvilken sammenheng leser du for barna dine?
– Det er en del av det å slappe av etter en aktiv dag i barnehagen eller komme i ro før leggetid. Så ettermiddag og kveld. Vi kikker også i avisen om morgenen ved frokost.

Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Det gir meg nærhet og tid sammen med gutten min. Det er også avslappende for meg å ha en liten pode på fanget og en bok foran oss.

Hva liker du å lese selv?
– Når jeg leser bøker for min egen del liker jeg bøker som tuller med virkeligheten. Fantastisk litteratur ligger mitt hjerte nærmest, litt SF (da gjerne Cyberpunk) og mye fantasy. Min store leseopplevelse kom som ung mann etter å ha spilt dataspillene Dune og Dune 2, for så å se filmen og finne ut at de var basert på en bok. Jeg er også glad i ungdomsbøker fordi de setter historien i fokus, de er nødt til å være effektive for å ikke miste leseren og de har spreke tema. Tegneserier slukes det mindre av nå, men det dukker enda opp perler her, som Blacksad av Juan Díaz Canales og Juanjo Guarnidoav. Og så har jeg fire noveller på mobilen som jeg leser på når jeg venter, gjerne i butikker. Både Divine Madness av Roger Zelazny og Fragments of a Hologram Rose av William Gibson er korte, nydelige fortellinger som kan leses om og om igjen mens min kjære bare skal handle litt til og min sønn sover i vognen.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Jeg er sønn av en bibliotekar, så jeg har tilbrakt mye tid der. Det var engelskavdelingen på Sandnes bibliotek som hadde Dune og fikk meg tilbake på lesningen. Så jeg kan nok takke biblioteket for min leselyst.

Hva leser du akkurat nå?
– Jeg tok toget hjem fra kurs i går. Da leste jeg Little bee av Chris Cleave for Ønskebok, Engleslakt av Ingelin Røssland for blogg og Shiver av Maggie Stiefvater for blogg/meg selv. Og så har jeg begynt på tegneserien Lost Girls av Alan Moore, som definitivt kun er for voksne. Og nettopp avsluttet jeg Neil Gaimans fantastiske American Gods for andre gang.