Erlend Ra

Ukens pappa Erlend Ra sier han prøver å få til daglig høytlesing for sin sønn.


Erlend jobber i Nasjonalbiblioteket. Da han selv som guttunge fikk eget lånekort og tilgang til samlingen ved Kongsberg bibliotek, kunne han utforske en enda større verden enn den som fantes i bokhylla hjemme.

Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Vi prøver å få det til daglig, men lykkes ikke alltid. Jeg leser nok tre ganger i uken for sønnen min på seks år.

Hva leser du?
– Både faktabøker og skjønnlitterære bøker er populære. Av faktabøkene har dinosaurbøkene vært flittigst brukt i det siste, men bøker om fugler, verdensrommet og blomster står også på listen. Blant klassikerne har bøkene om Mummitrollet vært en vinner. Det er også mange gode nyere barnebøker, så det blir variert kost.

I hvilken sammenheng leser du?
– Det blir stort sett i forbindelse med legging.

Hva gir høylesing deg som pappa?
– Først og fremst er det å lese sammen en kontaktskapende kosestund. Vi kan stoppe opp litt og prate om hva et ord betyr eller det vi har lest. Lesestunden blir en fin ramme for små viktige samtaler. I tillegg er det en måte å gi videre noe som kan være en kilde til glede resten av livet. De beste barnebøkene er dessuten ofte morsomme for voksne også.

Hva liker du å lese selv?
– Av skjønnlitteratur går det nesten utelukkende i romaner og noveller. For øvrig spenner det vidt sjangermessig. Valg av bok foregår i stor grad etter innfallsmetoden, med dagsform og humør som viktigste faktorer.

Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Bokhylla hjemme etablerte leseinteressen, men jeg husker godt da jeg fikk eget lånekort og tilgang til samlingen ved Kongsberg bibliotek. Det lå en stor frihet i å kunne utforske bøkenes verden på egen hånd, og denne verdenen var mye større enn bokhylla hjemme. Hvordan det hadde gått med leseinteressen min uten tilgang til bibliotek i alle disse årene, er ikke godt å si, men tanken på alt jeg hadde gått glipp av, er nok til å bli liggende søvnløs.

Hva leser du akkurat nå?
Oppløsning av C. J. Sansom, en krim med handling fra Henrik VIIIs England.