Gaute Fredriksen
Ukens pappa er sanger og låtskriver Gaute Fredriksen. Han har også en master i historie ved Universitetet i Oslo.
Hvor ofte leser du for barnet/barna dine?
– Annen hver kveld. Jeg og mamma’en veksler på å lese (den som ikke leser rydder)
Hva leser du?
– Oscar (3 1/2) får velge selv. Jeg prøver å påvirke ham i retning av bøker jeg liker – «å… nå er det lenge siden vi har lest Albert Åberg – skal vi ikke lese det i kveld?» – men det er ikke alltid jeg får det som jeg vil. Samtidig – vi har, mye for vår egen del, satset på å holde et bra kvalitetsnivå på bøkene. Det er ´mye´ morsommere å lese gode bøker (og jeg tror også det er morsommere å høre på en engasjert pappa som leser noe bra enn en pappa som lider seg gjennom en-eller-annen elendig spinoff-tegneserie). I tillegg til de skjønnlitterære bøkene, går det en del i bildebøker med biler og maskiner. Gutter er gutter.
I hvilken sammenheng leser du?
– I senga om kvelden. I tillegg til Oscar har vi en liten Gustav (14 måneder), så på dagen blir det ikke så mye tid.
Hva gir høylesing for barna dine deg som pappa?
– Jeg synes lesningen er det aller fineste vi gjør sammen (i hvert fall de dagene jeg ikke er totalt utslitt). Etter en hektisk sliten-etter-barnehage-og-jobb-ettermiddag gir lesingen ro og en mulighet til å gi Oscar full oppmerksomhet. Og så gir det oss også en følelse av å gi noe verdifullt videre til han, og det er jo godt å føle.
Hva liker du å lese selv?
– Jeg har noen favorittforfattere jeg leser igjen og igjen, særlig Dag Solstad. Ellers leser jeg mye musikkblader og -bøker; gjerne de samme som jeg har lest før, der også.
Hvilken betydning har biblioteket hatt for din leseinteresse?
– Faren min var bibliotekar i Bjerkvik, den lille bygda nord i Nordland hvor jeg vokste opp, så jeg har vært mye på bibliotek i oppveksten. Særlig interessen for musikkblader stammer derifra. Leste mye Puls (norsk musikkavis fra 80-tallet) der.
Hva leser du akkurat nå?
– Har ofte flere bøker på gang samtidig. Gjorde akkurat ferdig Freakonomics av økonomen Steven D. Levitt og journalisten Stephen J. Dubner. Anbefales på det sterkeste. De viser blant annet hvordan innføringen av lovlig abort i USA i 1973 kan forklare det plutselige og uventede fallet i kriminalitet rundt 1990 (uønskede barn blir lettere kriminelle, lovlig abort gir færre uønskede barn), og hvorfor de fleste crack-dealere bor hjemme hos mamma (de tjener utrolig lite – i gjennomsnitt 3.3 dollar i timen). På det skjønnlitterære feltet er jeg halvveis i En tid for alt, den forrige boka til Knausgård. Knallbra bok, jevnere høyt nivå enn i Min Kamp. På det faglige felt, gransker jeg Hva krigen kostet Norge av Odd Aukrust og Petter Jacob Bjerve. Den er nok mest for de spesielt interesserte.