Friidrettsutøvere med bøker i bagasjen

Norges Friidrettsforbund er neste særidrettsforbund som har meldt seg på prosjektet Idrett og lesing.

OFIK red– Boken er sjelden langt unna når vi er på treningssamlinger og stevner, sier sportssjef i Friidrettsforbundet, Ketil Tømmernes.

Norges kanskje største gullhåp under de olympiske lekene i Beijing i Kina i august, er regjerende OL-mester fra Athen i 2004, spydkaster Andreas Thorkildsen. Sørlendingen og andre norske friidrettsutøvere bruker litteratur aktivt i sin trenings- og konkurransehverdag.

– For mange av våre utøvere og trenere er det å lese en god bok ensbetydende med å koble av. Da restituerer utøverne raskere og viser evne fra å tenke trening og prestasjon til å fokusere på innholdet i en historie. For noen kan det være en viktig egenskap, sier Tømmernes og legger til at friidrettsutøverne er flinke til å omfavne bøker i avkoblingsperioder:

– Det siste året har jeg sett rundt meg når vi er ute og reiser, og nesten uten unntak så bruker våre trenere og utøvere bøker som avkobling.

En ny og ukjent verden

Sportssjefen er svært positiv til at Foreningen !les kobler idrett og lesing:

– Jeg liker prosjektets målsetting om å få flere til å lese bøker. Det er også noe vi i forbundet vil stimulere til. For mange er det en ny verden som åpner seg og som mange faktisk ikke kjenner til i dag, sier han.

Hvilke bøker har gjort inntrykk på deg?

– Den boken som har gjort størst inntrykk var en bok jeg leste i 1990 som heter 10 år blant eskimoene av Duncan Pryde. Den handler om det å bryte opp og gjøre et ekstremt veivalg. Den inspirerte meg. Ellers er Den siste viking av Johan Bojer en bok som har påvirket meg. Jeg lar meg rive med av mennesker som er ekstreme, men som samtidig viser en sårbarhet og en realisme i de prosessene som følger i kjølvannet av de veivalgene de har tatt, avslutter friidrettsforbundets sportssjef.