Kokebok for unge idrettsutøvere
Akilles forlag har lansert Spis smart - En kokebok for unge idrettsutøvere.
– Dette er en bok med gode tips og råd om kosthold og oppskrifter som er enkle, sunne og raske å lage, sier prosjektleder i Sunn Jenteidrett, Else-Marthe Sørlie Lybekk.
Initiativet til boka kom fra elever på toppidrettsgymnas, som hadde erfart at matlaging og planlegging av mat og måltider kan være en utfordring når man har flyttet for seg selv.
– Dagene til en idrettsutøver er som regel hektiske, med både trening, skole og sosiale aktiviteter, og ikke alle tar seg tid til å lage mat eller synes det er vanskelig å spise regelmessig, sier Sørlie Lybekk.
Boka er inndelt i kapitlene frokost, matpakkemat, restitusjonsmat, middag og kosemat og Sunn Jenteidrett har stor tro på at kokeboka vil bli et nyttig verktøy for unge idrettsutøvere.
For idrettsutøvere er det like viktig å planlegge måltidene som å planlegge teningene.
– Hva en spiser før, under og etter trening og konkurranse har stor betydning for prestasjoner på idrettsarenaen, sier Ingvill Måkestad Bovim, ernæringsfysiolog i Sunn Jenteidrett og Norges beste mellomdistanseløper i friidrett.
Nybakt olympisk mester Marit Bjørgen, som også er ambassadør for Sunn Jenteidrett, har testet ut noen av oppskriftene sammen med jenter fra Oslo skikrets.
– Jeg synes dette er et supert tiltak, og tror at en bok med enkle, raske retter er noe unge idrettsutøvere trenger, sier Bjørgen.
– Kroppen trenger energi for å prestere. Uten nok drivstoff kan du glemme å gå fort på ski, legger hun til.
Kokeboka gis ut på Akilles forlag i et opplag på 6000. Den er laget i samarbeid med alle opplysningskontorene i landbruket; kjøtt, melk og meieriprodukter, frukt og grønt, brød og korn og fisk og sjømat.
Les mer her.