Om bøkene

Årets Rein tekst-hefte er fullt av kritikerroste bøker og kassasuksesser. Her er en liten guide. 

Visste du for eksempel at Anna Gavaldas Saman er ein mindre aleine er en av Samlagets største suksesser noen gang? Den har nå solgt i over 60 000 eksemplarer i Norge. Har du ikke lest boken, så har du kanskje sett filmen.

 Innsirkling av Carl Frode Tiller var den norske boken som vant flest priser i fjor. Den vant Kritikerprisen og Brageprisen. I tillegg var den nominert til Nordisk Råds litteraturpris og Ungdommens kritikerpris.

Andvake
av Jon Fosse var i tillegg til Ungdommens kritikerpris også nominert til rein_tekst_2008.jpgKritikerprisen. De 150 elevene i videregående skole som kåret Ungdommens kritikerpris hadde Hässelby av Johan Harstad som sin favoritt.

Arto Paasilinna er en av Finlands mest populære forfattere. Hans bøker er oversatt til mer enn 20 språk. Og han har vunnet en rekke litterære priser i bl.a. Italia og Frankrike. Kollektivt selvmord kom ut i Finland i 1990, men først i 2007 i Norge.

Billedboken Høyt over husene av Marvin Halleraker ble i fjor nominert til Brageprisen og UPrisen. Tegneserie-romanen Tepper av Craig Thompson vant i 2004 den gjeveste av alle tegneseriepriser, Eisner Awards. Denne prisen regnes som tegneseriens Oscar.

Mannen bak Ikke et land for gamle menn, Cormac McCarthy, er en av USAs store nålevende forfattere. Han har vunnet en rekke priser. Senest Pulitzer prisen (for andre gang) for The Road som kommer på norsk i løpet av høsten. Og filmen No country for old men vant fire Oscar, bl.a. for beste film i 2007.

Bjørn Sortland er en av norsk barne- og ungdomslitteraturs mest prisbelønte forfattere. Han er en av få som har vunnet internasjonale priser for sine billedbøker og ungdomsbøker. Du kan lese mer om Bjørn Sortland i Ungdommens forfatterleksikon .

Thore Hansen er illustratøren som ble forfatter. Mange kjenner streken bl.a. fra Ruffen-bøkene, men ikke alle vet at han også skriver, for voksne, ungdom og barn. Han som lengtet til stjernene kom i fjor ut i ny praktutgave. Han har vunnet priser for illustrasjoner, tegneserier og selvskrevne bøker.

I tillegg finner du i Rein tekst utdrag fra bøker til kjente og lovende forfattere. Spennende, underholdende og aktuelle utdrag. God lesning!