2005/2006

Velkommen til årets leseaksjon i videregående skole, rein tekst. Din skole er meldt på med en eller flere klasser og får derfor nå tilsendt aksjonsmateriellet. I denne pakken finner dere pocketbøker til de klassene som er meldt på. Hvert klassesett er på 28 bøker. Hver elev som deltar skal få en bok til odel og eie. I tillegg inneholder pakken et skriv fra NRK som vi oppfordrer dere til å gjøre best mulig kjent blant elevene og oppgavene til konkurransen i pocketboka.

Leselyst
Vi har valgt ut 16 tekster til årets aksjon. Det er hovedsakelig utdrag fra norsk samtidslitteratur, ispedd biografi, tegneserie og internasjonal litteratur. Det spenner fra bestselgeren ”Da Vinci koden” til kritikeroste ”smale” bøker som Gunnhild Øyehaugs ”Knutar”. Alle tekstene er valgt ut fordi vi tror de kan lokke noen til å ville lese mer av boka de er henta fra, av forfatteren eller av samme type litteratur. Alle tekstene trenger ikke å bli likt av alle. Tvert imot er tekstene satt sammen så bredt som mulig for å dekke opp mange forskjellige ”smaker”. Det blir dermed naturlig at nesten alle elever liker noen tekster, mens de helt sikkert vil mislike andre. Vi har ikke noe ønske om at disse tekstene skal analyseres, brukes som utgangspunkt for stiloppgaver eller annet tradisjonelt skolearbeid. Minimums aktiviteten for klassen er at læreren deler ut boka til hver enkelt elev og gir de muligheten til å komme i gang med lesingen i en time eller to. Håpet er at uforstyrra lesing i seg sjøl skal gi lyst til videre lesing.

Konkurranse
Forhåpentligvis ønsker de fleste som er meldt på å gjøre noe mer enn bare å dele ut bøkene. Vi har derfor laga en konkurranse som både skal gi motivasjon til individuell lesing og felles arbeid i klassen. Vi deler ut en bærbar PC til en individuell vinner og bokpremier og DVD-premier til klasser og enkeltpersoner i hvert fylke. Oppgavene finner du her. Innsendingsskjema finnes bakerst i pocketboka og her. Konkurransen er lagt opp som en slags rebus eller gåte, hvor dere får tre opplysninger som skal lede dere fram til en forfatter. For å løse oppgavene må man ha lest tekstene i pocketboka sånn noenlunde, og i tillegg søke opp informasjon om forfatterne via nett, oppslagsverk eller bibliotek.

Et eksempel på en slik oppgave kan være:

Sigurd Pettersen, Wenche Myhre, Saladin.

Her skal svaret være Torvald Steen. Sigurd Pettersen er en kjent skihopper, utdraget fra Steens bok handler om gutter som skal hoppe på ski. De spiller Wenche Myhre i bilen i teksten fra Steen, og han har nettopp skrevet en bok om hærføreren Saladin.

Et annet eksempel:

Lærdal, Nord Norge, Stavanger

Her skal svaret være Johan Harstad. Lærdal henspiller på dukken de redder i tekstutdraget som kommer fra Lærdal industrier, Nord Norge på etternavnet Harstad og Stavanger på forfatterens hjemby.

Oppgavene er presentert med stigende vanskelighetsgrad og man må ha alle riktig for å være med i trekningen av hovedpremien. Vi legger ut en ny rebus her hver uke i konkurranseperioden, og vi trekker ut en vinner med riktig svar som får en valgfri DVD.

Elevene kan delta i konkurransen enkeltvis eller i grupper/klasser eller begge deler. At klassen har sendt inn svar forhindrer ikke at hver enkelt elev også kan sende inn sitt. Vi har laget to svarskjemaer et for enkeltelever og et for klassesvar. Vi ber dere benytte riktig skjema enten bakerst i pocketboken .

Vi håper at denne konkurransen gir læreren åpning for å snakke om og diskutere tekstene i felleskap.

NRK
Vi har inngått et samarbeid med NRK om årets aksjon. Det vil bli vist fire bokrelaterte programmer på NRK2 mot slutten av aksjonsperioden. Trekningen av vinnerne av hovedkonkurransen vil gjøres direkte i det siste programmet, torsdag 17. november. Det er også mulig for klassene eller elever fra klassene å delta i selve programmene. Da må man sende inn bidrag til NRK innen 28.oktober. Se mer informasjon her.

For sein påmelding
Hvis flere på skolen din vil delta, eller du vet om andre skoler i nærheten som vil være med, er det fortsatt mulig å melde seg på. Vi har en del klassesett igjen, men disse koster nå 150 kroner per stk for de fem første og 100 pr stk for bestillinger over 5. Prisen inkluderer frakt.

Oppdatering og tilbamelding
Vi vil holde dere jevnlig oppdatert om hva som skjer både i aksjonen og på TV via våre nettsider og via e-post. Vi setter stor pris på tilbakemeldinger fra dere både underveis og i etterkant av aksjonen, både når det gjelder tekstutvalg, aksjonsform og annet.

God lesing og lykke til!

Bokliste

Disse bøkene har vi hentet utdrag fra til Rein tekst 2005: Ragnar Aalbu Fokus på ku Cappelen, 2004 Dan Brown Da Vinci-koden Oversatt av Peter A. Lorentzen Bazar forlag, 2004 Harald Rosenløw Eeg Yatzy Aschehoug, 2004 Joachim Førsund Berg Kagge forlag, 2004 Johan Harstad Ambulanse – noveller Gyldendal, 2002 Are Kalvø Greatest Hits vol. 1 […]

Les mer

Ris og ros

Kristine Vinjor: Dette prosjektet er bra for lese interesserte ungdomar. Det var passeleg med tekstutdrag, men nokre av utdraga hadde litt for mange sider. Txt var delvis spennandes, men nokre var ganske tunge og kjedelige å lesa. Håpar det blir mindre utdrag neste år, meir komedie og kjærleiksdrama. Min favoritt tekst var Yatzy. Me i […]

Les mer

Fasit

De riktige svarene var: Oppgave 1: Transylvania, kjøttbullar, Anestesigass Riktig svar er Johan Avje Lindqvist. Oppgave 2: Flettfrid, Familien Fisher, Griser Riktig svar er Anne B. Ragde. Oppgave 3: KFUM-Oslo, IRA, FUCK Riktig svar er Joakim Førsund. Oppgave 4: P2, Det Norske Teater, innfødte Riktig Svar er Are Kalvø. Oppgave 5: Linge, Meat is Murder, […]

Les mer

Vinnere

Vinnere av reint tekst 2005 trukket: De heldige vinnerne av rein tekst 2005 er nå endelig trukket. Foreningen !les har trukket ut en individuell hovedvinner som vinner en bærebar PC, en gruppevinner som vinner DVDer og bøker, samt tre klasser som vinner bokpakker. Vi vil gjerne takke alle som har deltatt i den største rein […]

Les mer