2004/05

Velkommen til rein tekst - Foreningen !les' første høstaksjon for videregående skole. Sammen med forfatteren Harald Rosenløw Eeg, NRKs Jo Raknes og Dagbladets Maria Børja har vi utviklet et opplegg for å gi elevene et interessant og positivt møte med litteraturen.

Aksjonsperioden
Aksjonen starter den 15. september, og varer til 15. november. Aksjonsperioden er så lang for at dere skal få rom til å passe opplegget inn i undervisninga. Det er sjølsagt også mulig å bruke materiellet utenom denne perioden, men da kan dere ikke regne med hjelp fra Foreningen !les. Alle prisvinnere blir kåret og trukket ut kort tid etter den 15. november.

Hovedkonkurransen
Pocketboka inneholder utdrag fra 16 bøker – hentet fra oversatte klassikere og ny norsk samtidslitteratur. Vi har også valgt ut tekster fra en barnebok og en ungdomsroman. Tekstene er presentert uten avsender. Det vil si at vi verken avslører hvilket verk tekstene er hentet fra eller hvem som har skrevet dem. På denne måten vil vi at eleven for det første skal forholde seg til verkene bak tekstutdragene, i tillegg tenker vi at denne metoden vil konfrontere leserne med egne fordommer. For eksempel er det kjent at gutter ikke liker bøker skrevet av jenter, at ting som er «gammelt» sliter opp mot det som er «nytt» osv. Det er interessant å se hvordan leserne reagerer når de må ta stilling til tekstene uten å bli forstyrra av kunnskap eller fordommer mot avsenderen.

Bakerst i pocketboka er det en oversikt over alle bøkene vi har hentet utdrag fra, og oppgaven for elevene vil være å koble riktig utdrag til riktig bok. På denne måten håper vi å gjøre elevene motiverte til å lese utdragene.

Vi tror denne formen for konkurranse egner seg godt for gruppearbeid. Vi åpner både for gruppe- og klasseinnlevering og individuelle besvarelser, og vi vil premiere i alle kategorier.

Premier:
• Bærbar PC til individuell vinner
• Bokpremier til en klasse i hvert fylke
• Boksjekker og DVD-sjekker til gruppevinnere

Tilleggskonkurransen – ny hver uke
Det vil i tillegg bli lagt ut en ny konkurranse i tilknytning til aksjonen hver uke. Disse konkurransene vil være nettbaserte, hvor det er om å gjøre å løse oppgaver i tilknytning til forfatterne eller verket fortest mulig. Ved hjelp av internett, leksikon og bibliotek skal elevene komme fram til en tittel, finne ut noe om en forfatter eller rett og slett finne en passasje i en bok. Det blir delt ut egne premier i disse ukeskonkurransene i aksjonsperioden.

Lykke til!

Bokliste

 Douglas Adams Den komplette haikerens guide til galaksen Oversatt av Arne Berggren, Sverre Knudsen og Peter Wiedswang Kagge, 2003 Første gang utgitt 1979  Ari Behn Trist som faen: fortellinger Kolon, 2000    Joseph Conrad Mørkets Hjerte Oversatt av Bjørg Hawthorn Kagge, 2003 Første gang utgitt 1899    Fjodor Dostojevskij Forbrytelse og straff Oversatt av Jan […]

Les mer

Vinnere

Vinnerne av rein tekst 2004 Vi mottok svar fra i alt 17 fylker, der vi har trukket uten klasse i hvert fylke som har vunnet en bokpakke på 20 bøker. VI GRATULERER ALLE VINNERNE! Oversikt – enkeltvinnere Marita Sørbø klasse 3AFB, St. Olav videregående skole i Rogaland vant bærbar PC og bokpakke på 17 bøker […]

Les mer

Fasit

 Parfymen av Patrick Süskind  Trist som faen av Ari Behn  Fatso av Lars Ramslie  Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskij  Kurt koker hodet av Erlend Loe  Bikubesong av Frode Grytten  Før du sover av Linn Ullmann  Den komplette haikerens guide til galaksen av Douglas Adams  Mørkets hjerte av Joseph Conrad  Bokhandleren i Kabul av Åsne […]

Les mer

Lærerveiledning

Til lærere som deltar i rein tekst. Dere har nå fått pocketbøkene med tekstutdragene til rein tekst tilsendt til skolen. Her følger en enkel bruksanvisning til hvordan man kan legge opp aksjonen. 1. Hva vil vi oppnå? Målet med aksjonen er at elevene skal få kjennskap til et variert utvalg av litteratur. Utdragene er henta […]

Les mer