2008/09

Tekstantologien inneholder utdrag fra 16 bøker, og skal vise bredde i sjanger og innhold. Dette er små smakebiter av hva som finnes slik at man lettere kan finne noe man liker. Ingen vil like alle tekstene, det er ikke mulig for alle har forskjellig smak. Kommer du til en tekst du ikke liker er det like greit å hoppe til neste. Se hvilke bøker som er med her og les mer om enkelte av titlene her.

Hva går konkurransen ut på?
Utdragene i pocketboken er hentet fra norske og oversatte tekster, og fag- og skjønnlitteratur. Tre studenter fra NISS har fått i oppdrag å produsere årets konkurransefilm. De vil lage spennende forfatterintervjuer og knytte en konkurranse til intervjuene. På denne måten håper vi å motivere elevene til å lese. Denne formen for konkurranse egner seg godt for gruppearbeid. Vi åpner både for klassesvar og individuelle besvarelser. Alle kategorier blir premiert.
Det legges også ut en ny nettbasert konkurranse hver uke på www.txt.no. Ved hjelp av internett og bibliotek skal elevene komme fram til en tittel, finne ut noe om en forfatter eller en passasje i en bok. Det blir delt ut egne premier i denne konkurransen hver uke i aksjonsperioden.

Dere kan selv velge hvilket omfang dere vil at aksjonen skal ha – tiden styrer dere selv. Det følger med et ark med tips om hvordan dere kan bruke aksjonen.

Leselyst – Lost in translation?
Vi har i samarbeid med Litteraturhuset, Norsk Oversetterforening, Norsk kritikerlag og Norsk barnebokinstitutt, avholdt tre samlinger for tospråklig ungdom på Litteraturhuset i Oslo denne våren. Vi ønsket å benytte ungdom som en ressurs i arbeidet med å identifisere utfordringer for leselyst og hvordan disse kan overvinnes. Ungdommenes innspill er sammenfattet til et tips-hefte til bruk i skolen og distribueres sammen med det øvrige materiellet.

En utvalgt tekst i pocketboken er oversatt til de tre valgte språkene; urdu, arabisk og somali. Oversettelsene trykkes i boka sammen med den norske teksten.

Vår samarbeidspartner, Norsk Oversetterforening, kan tilby gratis oversetterbesøk i aksjonsperioden til de første som melder sin interesse. Ta direkte kontakt med Oversetterforeningen på e-post: post@translators.no.

www.txt.no
Rein tekst har egne nettsider på www.txt.no. Her finner dere alt dere trenger å vite om aksjonen, bl.a. hvilke tekster utdragene i pocketboken er hentet fra, og forslag til aktiviteter i bibliotek og bokhandel. I år vil vi i større grad enn tidligere bruke hjemmesidene som en del av aksjonen. Elevene vil kunne være med å stemme frem hvilken av tekstene i pocketboken som er den beste. Vi legger hver uke under aksjonsperioden ut en ny konkurranse med egne premier. Vinnerne blir offentliggjort fortløpende.

Hver klasse får tilsendt:

  • 30 pocketbøker. Læreren og alle elevene får hver sin pocketbok med 16 tekstutdrag, hentet fra tegneserie, fagbok, barne- og ungdomsbøker og norsk og oversatt skjønnlitteratur.
  • Plakat.
  • DVD. Filmen varer i ca 15 minutter.
  • Veiledningsark og tipshefte. Beskrivelse av aksjonen og forslag til bruk. Tospråklig  ungdoms tips til å spre leselyst i skolen.

Konkurranseopplegg på nettet, www.txt.no
Mer informasjon på www.foreningenles.no

Når er aksjonen?
Påmeldingsfrist er 22. juni.
Materiellet blir sendt ut allerede i midten av august, og dere kan begynne med en gang dere mottar det. Vi har forlenget svarfristen til 1. desember.

Premier

  • Fine premier til tre individuelle vinnere
  • Bokpremier til en klasse i hvert fylke
  • Bøker eller lydbøker til vinnere av ukeskonkurransene

Hvordan melde seg på?
Det enkleste og raskeste er å melde seg på her. Dere vil da motta en e-postbekreftelse på at bestillingen er mottatt. Dere kan også sende inn kupongen på baksiden per post eller faks. Merk av antall rein tekst-pakker dere vil ha. Materiellet er gratis, men skolene må selv bekoste porto. Påmeldingen må være hos oss senest 22. juni.

Læreplan og skolebruk
I Læreplan i norsk, side 1, 3 og 9, står dette:

«Faget skal hjelpe elevene til å orientere seg i mangfoldet av tekster og gi rom for opplevelse, refleksjon og vurdering. I tillegg skal faget (…) motivere til utvikling av lese- og skrivelyst og gode lese- og skrivevaner.»

«Hovedområdet sammensatte tekster viser til et utvidet tekstbegrep der tekst kan
være satt sammen av skrift, lyd og bilder i et samlet uttrykk. Det innebærer arbeid med tekster som bildebøker, tegneserier, aviser, reklame, nettsider, sangtekster, film og teater.»

«Mål for opplæringen er at eleven skal kunne tolke og reflektere over innhold, form og formål i et representativt utvalg samtidstekster, skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samisk»

Hvem står bak Foreningen !les?
Foreningen !les er en ideell forening. Vi mottar prosjekt- og driftsmidler fra Kultur- og kirkedepartementet og medlemsorganisasjonene våre. Foreningen !les har eksistert siden 1997 og har hatt stor suksess med tXt-aksjonen i ungdomsskolen. Vi står også bak en rekke andre prosjekter, blandt annet Ungdommens kritikerpris. I 2004 lanserte vi vår første leseaksjon i videregående skole, rein tekst, som i år arrangeres for femte gang.

05. mai 2008

Lærerveiledning

Kjære lærer! Velkommen til årets leselystaksjon. Som lærer er du en av landets viktigste formidlere av litteratur. Vi håper å gjøre jobben litt enklere for deg gjennom landets eldste og største leselystaksjon. I denne utsendelsen vil du finne alt du trenger for å gjennomføre aksjonen i din klasse. I år har vi koblet prosjektet ”Leselyst […]

Les mer

Bokliste

Disse bøkene har vi hentet utdrag fra til rein tekst 2008: Forberedelsen Roda Ahmed Gyldendal Andvake av Jon Fosse Samlaget Saman er ein mindre aleine av Anna Gavalda Oversatt av Tove Bakke Samlaget Det går så bra så av Matt Haig Oversatt av John Erik Frydenlund Tiden Høyt over husene av Marvin Halleraker Mangschou Han […]

Les mer

Om bøkene

Årets Rein tekst-hefte er fullt av kritikerroste bøker og kassasuksesser. Her er en liten guide.  Visste du for eksempel at Anna Gavaldas Saman er ein mindre aleine er en av Samlagets største suksesser noen gang? Den har nå solgt i over 60 000 eksemplarer i Norge. Har du ikke lest boken, så har du kanskje […]

Les mer

Leselyst – Lost in translation

Foreningen !les setter gjennom dette prosjektet fokus på utfordringen med å skape leselyst hos flerspråklig ungdom. I april 2008 gjennomførte vi tre samlinger for ungdom fra språkgruppene urdu, arabisk og somali. Disse ungdommene fikk selv identifisere hindre til leselyst og hvordan disse kunne overkommes i skolehverdagen.

Les mer

Vinnere

Til alle vinnere av rein tekst 2008: GRATULERER!!! Fasit Spørsmål 1: Hässelby Spørsmål 2: Trekkspill tvillingene Spørsmål 3: Ikke et land for gamle menn Spørsmål 4: Der inne Spørsmål 5 Høyt over husene Til alle vinnere av rein tekst 2008: GRATULERER!!! Fasit Spørsmål 1: Hässelby Spørsmål 2: Trekkspill tvillingene Spørsmål 3: Ikke et land for […]

Les mer