8. Et bilde sier mer enn tusen ord

En fagtekst blir nesten alltid bedre når du også har med bilder av det du skriver om.

struts.jpg

Se på bildet av strutsen over. Hvis du skulle begynne å beskrive strutsen, måtte du ta for deg den spesielle fjærdrakten, de lange magre beina, den tynne halsen og hodet med de store filmstjerneøynene. Selv om du brukte god plass på å skrive ned detaljene, har du ingen garanti for at ikke leserne misforstår deg og får et galt bilde
av strutsen.

Bildet sier alt med en gang. Og ikke nok med det. Ser du nøye etter, forteller bildet noe mer enn hvordan en struts ser ut. Det sier også noe om hvor mange strutser lever, på åpne gressletter. Slik er det ofte med bilder. De inneholder mye
mer informasjon enn man får ved første øyekast.

To ting er viktig å vite når du skal bruke bilder. For det første er det dumt å bruke for mange bilder. Det er bare forvirrende for leserne med en tekst som er pepret med små og store bilder.

Du må også sjekke om det er noen som eier bildene. Hvis et foto er tatt av en yrkesfotograf kan du få problemer hvis du ikke ber om tillatelse til å bruke bildet. Det har hendt at fotografer har politianmeldt folk som har brukt bilder uten å be om lov på forhånd. Ofte er det enkelt å be om lov: finner du et bilde du liker, er det som regel en epostadresse ved siden av.

Heldigvis finnes det også masse fine gratis bilder på CD-ROM og Internett. Strutsebildet er hentet fra en CD-ROM med 100 000 gratis bilder. Slike får du kjøpt i alle databutikker for noen hundrelapper. På Internett finnes det også hjemmesider som lar deg søke på gratisbilder.

* Freefoto har mange kategorier med gratis bilder
* Fotoakuten er et svenskt nettsted med gratis bilder
* Corbis har tusenvis av gratis bilder. Tast inn i søkeboksen som heter «Personal Use» så finner du f.eks. massevis av strutsebilder (søkeordet må være engelsk, det vil si «ostrich» i dette tilfellet)
* NASA Photojournal har tusenvis av bilder av planeter og romskip