6. Bruk gåter og humor
Å skrive en kort tekst er ikke ulikt det fortelle en vits. Hvis det gode sluttpoenget kommer først, er vitsen ødelagt. Pass på at ting kommer i riktig rekkefølge i teksten din. Hvis du skriver om et mysterium som forskerne har løst - hva som egentlig skjedde med skipet "Titanic", for eksempel - skal du vente til slutten med å fortelle løsningen på gåten.
Ekstra spennende blir det hvis det er et uløst mysterium knyttet til det du skriver om. Hvis du vil skrive om planeten Jupiter, så pass på å nevne at forskerne tror det kan finnes liv under isen på Jupiter-månen Europa. Ingen vet om det faktisk finnes liv der, men tenk hvor spennende det hadde vært om det fantes! Du kan godt avslutte teksten din med et eller flere spørsmål, slik at leserne forstår at det er mye vi ennå ikke vet.
Hvis det finnes en artig eller sær historie knyttet til det du skriver om, så ta med det. Visste du for eksempel at Guglielmo Marconi (han som oppfant radioen) egentlig ville bruke oppfinnelsen sin til å snakke med de døde? Eller at geniet Albert Einstein var så glemsk at han ofte gikk sokkeløs i skoene sine? Slike historier hjelper leserne til å huske resten av teksten din. Vi pleier å kalle dem for «knagger» som leserne kan «henge» kunnskapen sin på. Derfor brukes dette trikset av nesten alle gode faktaforfattere.