7. Bruk deg selv

Hvis du skriver om noe du syns er spennende, har du sikkert gjort dine egne erfaringer. De bør du ta med i teksten. Lesere liker at du snakker direkte til dem, forteller litt om deg selv og hvorfor du fant på å skrive. Husk at lesing kan være en ensom opplevelse. Hvis du skriver en litt mer personlig tekst, får leserne en følelse av å være sammen med deg.

nordlys.jpg

Her ser du hvordan dette kan fungere med nordlyset som eksempel. Først kommer en tekst av den typen som du ofte finner i faktabøker for voksne:

Nordlyset oppstår når partikler fra utbrudd på Solas overflate treffer Jordas atmosfære, mer enn 100 kilometer over bakken. Nordlyset viser seg gjerne i form av buer, bånd og striper. I uminnelige tider har nordlyset gitt opphav til myter og fabler blant folkeslagene som lever i Arktis.

Så kommer en tekst med en mer personlig vri:

En gnistrende iskald vinternatt, når enorme grønne og røde gardiner blafrer over hele himmelen, forstår jeg at samene trodde nordlyset var ondskapen selv. Jeg vet at nordlys-gardinet egentlig kommer fra Sola, en stjerne som herjes av voldsomme eksplosjoner. Jeg vet at jeg er beskyttet av 100 kilometer luft. Men likevel går det kuldegysninger nedover ryggen min.

De to avsnittene inneholder samme informasjon og er derfor like gode fagekster. Men leserne får en helt annen opplevelse av den siste teksten enn av den første. Så lenge du passer på at faktainnholdet er riktig, kan du gjerne bruke fantasi i måten du forteller på.

Se film om hvordan norlyset blir til