Ti bud til en sangtekstforfatter

Beste hilsen Håvard Rem,
forfatter og låtskriver for blant andre a-ha

 

  1. Du skal tenke dikt. En sangtekst og et dikt kan være det samme. Hva kalles dikt på norsk? Lyrikk. Hva kalles sangtekster på engelsk? Lyrics. Lyrikk og lyrics. Begge ordene stammer fra navnet på antikkens gitar: Lyren.
  2. Du skal tenke rytme. Du slipper å skrive sangteksten til en bestemt melodi. Men du må skrive den til en rytme. Ikke nødvendigvis til en fast takt (tung-lett, tung-lett f.eks.), men til en rytme, et pust, en puls som du hører inni deg. Det kan være en andpusten rapprytme med mange ord og lange linjer, eller en mer stillferdig blues-rytme med få ord og korte linjer, eller noe midt imellom.
  3. Du skal ikke tenke så mye på takten. Den kan veksle. Blandet takt, heter det.
  4. Du skal ikke telle stavelser. Hvis det er en rytme i teksten, vil komponisten finne den, selv om en linje er kort og en annen linje er lang, selv om du blander tung-lett og tung-lett-lett.
  5. Du skal ikke tenke så mye på rimet. Hvis du vil, kan du sløyfe rim. Hvis du vil, kan du rime hver eneste linje. I mange sangtekster (f.eks. i bluesen) rimer annenhver linje.
  6. Du skal tenke gjentakelse. En ny linje behøver ikke å være en ny setning med ny informasjon. En ny linje kan være ord du har brukt tidligere i teksten. I noen sang-tekster er førstelinjen eller sistelinjen den samme i alle versene.
  7. Du skal ikke være redd for å blande kødd og alvor, raseri og sårhet.
  8. Du skal ikke nødvendigvis forstå det du skriver. Språket er både eldre, større og klokere enn deg.
  9. Du skal stjele fra andre poeter og artister som gjør inntrykk på deg.
  10. Du skal ikke være redd for å røpe deg. Også inni ser vi nokså like ut.