5. Husk på sannheten

Når du skriver om noe fra virkelighetens verden, er det viktig at alle fakta stemmer. Navn på personer, steder og ting skal skrives riktig. Alle tall (lengde, avstand, tyngde og så videre) skal stemme. Det du skriver skal være sant, og du skal ikke legge til opplysninger hentet fra din egen fantasi.

3cover.jpg

Mesteparten av arbeidet med å skrive en faktatekst går med til å finne informasjon og så sjekke at den stemmer. Informasjon finner du i mange slags kilder. Noen kilder er bedre eller mer pålitelige enn andre. Nedenfor finner du en liste over de vanligste kildene og litt om hvor pålitelige de er.

  • Leksikon og bøker er skriftlige kilder som du oftest kan stole på. Det som står i et leksikon (også de som finnes på CD-ROM) eller en faktabok er nesten alltid skrevet av forfattere som vet hva de skriver om. Som regel blir innholdet grundig sjekket av flere personer før bøkene blir trykket eller CD-ROMen blir produsert.
  • Blader om vitenskap og teknikk, som Illustrert Vitenskap er gode kilder. Men vær forsiktig med å bruke vanlige ukeblader. Journalistene som skriver i ukeblader har sjelden greie på forskning, og slurver ofte med fakta.
  • Aviser skal du også være forsiktig med. Journalistene som skriver i aviser har dårlig tid, og pleier ofte å rote med tall og navn på ting. Du må alltid dobbeltsjekke ting du har lest i en avis før du bruker det som kilde. Det vil si at du slår opp i et leksikon, for eksempel.
  • Sender du epost eller tar en telefon til en ekspert kan du ofte få svar på ting du lurer på, og som regel kan du stole på at svaret er riktig. Du kan også stille spørsmål i diskusjonsgrupper på Internett. I en diskusjonsgruppe som heter no.fag.diverse er det mange fagfolk som svarer på spørsmål helt gratis. Vanlige spørsmål og svar blir ofte samlet i egne sider på Internett.
  • Internett inneholder veldig mye spennende stoff. Her finner du både tekst, bilder, lyder og filmer. Men du kan aldri være helt trygg på at det du finner på Internett er riktig. Hvem som helst kan legge ut stoff på Internett, og det er ganske vanlig å lage hjemmesider med tullestoff for moros skyld. Derfor er Internett en kilde du alltid bør dobbeltsjekke.

Uansett hva slags kilder du har brukt, så er det lurt å nevne dem helt til slutt. Hvis noen tviler på det du har skrevet så kan de selv gå og sjekke det. Hvis det er en internettside, så ta med adressen. Hvis det er et leksikon eller en bok, så skriv tittelen. Er det en artikkel skal du skrive navnet på avisen eller bladet og datoen da artikkelen sto på trykk.

Med noen populære emner er det ekstra vanskelig å skille fleip og fakta. For eksempel er det få forskere som tror at UFOer er romskip med fremmede vesener. Likevel vil du finne en masse artikler og bøker der folk påstår at de har møtt vesener fra verdensrommet. Ofte er slike bøker skrevet av bløffmakere som er ute etter penger, fordi de vet at slikt stoff selger godt.

Det samme gjelder for spøkelser, spåkoner, den sunkne byen Atlantis, «ansiktet på Mars» og mange, mange andre emner. Vær ekstra skeptisk når du skal skrive om overnaturlige ting. Tro ikke alltid at folk snakker sant, og husk på at det alltid vil finnes flere syn på saken.