1. Jeg kan ikke noe

Finn et ord som du liker, f.eks. flagg.

Lag en setning som slutter på ordet, f.eks.  På lerkendal er det rosenborg flagg.

Finn et ord som rimer på ordet, f.eks. plagg.

Lag en setning som slutter på dette ordet:  Jeg kjefter på alle med fargede plagg

Nå har du to linjer. For å få et vers må du ha minst 8 linjer. Den vanligste måten å bygge opp ei raplåt på er 4 linjer refreng, 16 linjer vers, 4 linjer refreng, 16linjer vers, 4 linjer refreng x 2. Hør på dine favoritt raplåter hvor mange linjer de har.

Nå har du et vers!

Da trenger du en beat for å prøve å rappe verset.

Beats

En beat er musikken du hører i tillegg til rapperen. Du kan også kalle den instrumentalen eller rytmen. Den enkleste rytmen å rappe over, har en oppbygging som heter 4/4, fire fjerdedels. Den kan vi enkelt lage selv.

Eksempel:

Lat som du har et slagverk med bare tre trommer, hihat, skarptromme og basstromme.

Vi teller til fire i en jevn hastighet.

    en         to             tre              fir

Vi tar åtte slag på hihaten:

    en         to             tre              fir
tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk

På det en og tre, slår vi på stortromma:

    en         to             tre              fir
tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk
bom                 bom

på to og fir  slår vi på skarptromma

    en         to             tre              fir
tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk – tsjk
bom                 bom
kakk                     kakk

En slik runde er det vi kaller en takt.
En takt passer til en linje med tekst.

Det aller meste av rap du hører er oppbygd på denne måten, men selvfølgelig med mange forksjellige variasjoner med flere trommeslag og forsinkede slag for å skape en mer spennende rytme (groove).  Når du hører disse sangene så kan du telle: en-to-tre-fir-en-to-tre-fir… og det høres riktig ut gjennom hele sangen.

For å prøve å rappe verset ditt så kan du bruke favorittraplåta di, søke på myspace etter beatprodusenter (beatmaker) eller kanskje du selv lager eller kjenner noen som lager beats i program som fruity loops, Fasttracker, Cubase eller  har et band som kan spille beats for deg?

Hvordan rappe til beats?

Det viktige å huske på i starten  at det siste ordet, flagg/plagg, skal komme på fir.

    en    to    tre    flagg
en    to    tre    plagg

Så må du rekke å si resten av setningen først. Her må du øve deg på å holde takten, at du sier ordene rytmisk.  Hvis du ikke blir ferdig med setningen i løpet av en takt, så kan du prøve å fjerne små, uviktige ord.

    Kjeft på alle med fargede plagg

Hvis du ikke syns det høres kult nok ut, at det blir rare pauser mellom ord eller at rytmen på det du sier blir kjedelig, så prøv å legg inn et uviktig ord.

På lerkendal er det bare rosenborg flagg

Det du gjør nå er å forandre på flyten din når du rapper. Det kan du også gjøre uten å fjerne eller legge til ord. Du kan si de to setningene på forskjellige måter, ved å forandre hvor du legger trykket på stavelsene og når du sier stavelsene. Som rapper er det viktig å ha en kul flyt, så dette er viktig å øve seg en del på. Hvis du sammenligner Karpe Diem og Onkl P så vil du høre at de flyter på ulike måter. Drømmen for mange rappere er å finne en flyt som er helt unik for dem, sånn at alle med en gang hører hvem som rapper.

Prøv verset ditt på forskjellige beats!

Et vers som høres elendig ut på en beat, kan passe på en annen. Hvis du finner en beat som passer, rap verset mange ganger til det høres likedan ut hver gang. Etterhvert så kan du prøve verset på andre beats å se om du greier få det til å høres bra ut da også.