2. Jeg kan noe

Når du har skrevet et vers, med enderim som du greier å si på takten og du har fjernet/lagt til ord sånn at det høres kult ut, da kan du å rappe. Nå kan du begynne å skrive raptekster og utvikle flyten din og etterhvert kanskje kalle deg rapper. For å bli bedre kan du lære av alle som driver med tekst og musikk; rappere, forfattere, skuespillere, sangere, filmer, bøker, vennene dine, læreren din, internett og til og med norskboka di.

Her er noen tips:

Rim

  • Den enkleste formen for rim er enderim. Disse kan du bruke flere linjer på rad, kanskje også et helt vers. Du kan også flette inn ord som rimer på enderimene midt inne i setningene. Du kan gjerne tøye grensene langt for hvordan et ord uttales for å få det til å rime.
  • Bokstavrim. Hvis du begynner hvert ord i en setning med samme bokstav så får du en litt spesiell flyt. Eksempel: Bakerste Børek i bussen.
  • Flerstavelsesrim. Her prøver du å rime på så mange stavelser som mulig, enten med et langt ord, misforstått/tiss forslått eller med hele setninger, jo lengre jo vanskeligere. Dette skaper en helt spesiell rytme i teksten din. Hør på Bad Spit fra Trondheim for gode eksempler.

Flyt

  • Prøv å improvisere over forskjellige beats. Hvis du ikke kommer på ord så kan du bare nynne en rytme. Ta-tatata-taaa-ta-taaa-tatatatatata-ta-tataaaa eller du kan finne opp et språk bare du forstår.
  • Bytt ut ord i teksten din med andre ord med nesten samme betydning (synonymer). I tillegg til at teksten kan bli mer spennende kan disse ordene også gi teksten din en annen flyt.
  • Prøv teksten din på forskjellige beats, med forskjellig tempo.
  • Ta teksten uten beat og uten å rappe den, bare les den med innlevelse. Plutselig dukker det opp en kul måte å si setningene på som du ikke hadde tenkt på før.