Sigurd Pettersen

Sigurd er skihopper. Les hans boktips her

Mitt boktips
Livlegens besøk. Les mer om boken her 

Forfatter: Per Olov Enquist
Kategori: Roman
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2002

Livlegens besøk av Per Olov Enquist tar for seg Det danske Kongehuset på 1700-tallet, ca 1740. Kongen på den tida, i dette tilfellet kong Christian, er det en kaller en enevoldskonge. Han gifter seg med en engelsk prinsesse, men ekteskapet blir ikke fullbyrdet, det vil si at unger blir det dårlig med. Grunnen til dette er at kongen mye heller drar på horehus enn å være sammen med sin hustru. Det at kongen, ved siden av å være en horebukk, er klin kokos, hjelper heller ikke.

Kongen har imidlertid en livlege ved navn Johan Friedrich Struensee. Denne legen og den engelske prinsessen finner tonen såpass bra at de faktisk får barn sammen. Dette er selvfølgelig ikke noe Kongehuset godtar, så livlegen blir henrettet. Henrettelsen foregår i København og er av den brutale sorten. Først tar de en arm, så hodet, for så i sprette karen opp og la hans innvoller gå til kråkene.

Alt dette skjer i tida like før den franske revolusjonen, og Europa er i en overgangsfase til en nyere og mer moderne tid. Samfunnets brytninger og personlighetene innad i Det danske Kongehuset gjør boka levende. Bildene Per Olov Enquist gir deg som leser er gode og gjør deg nesten litt flau inni mellom.

Jeg anbefaler også:

Beatles og Halvbroren av Lars Saabye Christensen.

Sult og Markens grøde av Knut Hamsun.

Doppler av Erling Loe.

Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevskij.

Slipp ham inn, Bror min og Tre små venner av Kjell Aukrust.