Juryens uttalelse Ungdommens kritikerpris 2010/11

Det er en ære for oss å få lov til å være med på både å bestemme og å dele ut prisen til vinneren av Ungdommens Kritikerpris 2010/2011.

Juryen har bestått av elever fra hele landet, fra Karasjok i nord til Stavanger i sør-vest. Noen av oss har lest mye fra før, andre nesten ingenting. Det har derfor både vært utfordrende og lærerikt å skulle lese og ta stilling til 8 bøker med høy kvalitet på så kort tid som 3 måneder.

Av åtte nominerte verk var det dette som etter nøye diskusjoner mellom 18 representanter fra ni forskjellige skoler gikk av med seieren.

Noen av kriteriene vi hadde satt oss var at vinnerboken måtte ha et driv, noe som fikk oss til å ville lese videre. Boken måtte også være troverdig, original og tankevekkende. Vinnerboken har definitivt innfridd kravene, og vi ble både imponert og overrasket over forfatterens evne til å skrive, forme og  skape liv i menneskene i boken på en slik måte at vi lever oss inn i følelsene og opplevelsene deres. Vinnerboken er definitivt et vellykket prosjekt som forfatteren skal være stolt over.

Vinnerboken er aktuell for ungdom fordi den tar for seg både hverdagslige og tabubelagte emner, som liv, død, forbudt kjærlighet og uendelig kjærlighet, avmakt og tilpasning i nytt miljø. Den viser også at vi i livene våre står overfor mange valg, og at vi ikke kan forutse hva valgene vil føre til.

Årets prisvinner har rørt oss i juryen på flere måter. Vi føler at vi virkelig kjenner personene i boka, og vi deler både gleder og sorger i livene deres. Selv om det er ungdommer som er hovedpersonene i boken, ble vi kjent med dem både gjennom dem selv og gjennom voksne som står dem nær. Vi ble sittende og le og gråte sammen med dem, og hele boken var så gripende at den var umulig å legge fra seg. Boken er liten, men med mye innhold. Etter at du har lest ferdig, blir du tankefull, og du blir sittende å fundere over boken lenge etter at du har lagt den fra deg.

Dette litterære verket tar oss med til et godt skildret miljø. Personene vi møter er mennesker vi finner i alle samfunnslag og i alle deler av landet, i både bygd og by. Synsvinklene skilles enkelt fra hverandre ved at forfatteren lar ulike personer fortelle historien, og ved at man veksler mellom bokmål og nynorsk. Når ulike personer forteller samme historie, får vi hele tiden nye avsløringer og uklarheter faller på plass etter hvert. Det likte vi. Vi er helt sikre på at mange vil ha glede av å lese denne gripende og vakre boken.

Dette er første gang at en kvinne vinner, og det er en sann glede å overrekke Ungdommens Kritikerpris 2010/2011 til

Helga Flatland for romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må.