Suksessforfatter snakker ut på foreningenles.no/ungdom

Lars Mæhles bøker har vunnet priser (bl.a. UPrisen) og blitt til filmer. Fuck off I love you er hans siste bok. Den kom ut høsten 2012 og du kan lese utdrag fra den i tXt 15 2012. Her kan du lese intervju med den suksessrike forfatteren.

Hvordan var det å vinne UPrisen – årets ungdomsbok for Landet under isen?
Det var veldig kjekt. Og det aller beste er at prisen er gitt av dem jeg skriver for, ungdommen selv. Da må jeg ha gjort noe riktig, og det å få en bekreftelse på det, er enormt viktig for selvtilliten.

– Landet under isen er en fantasy og krimbok. Hva slags bok er Fuck off I love you?
Den eneste likheten mellom de to bøkene, er vel at de begge er spenningshistorier. Men mens Landet under isen er fantasy, er Fuck Off I Love You dessverre skremmende realistisk.

– Du skriver mye forskjellig; fantasy, barnebøker, humoristiske bøker, voksenbøker og ungdomsbøker. Hva liker du best å skrive og hvorfor?
Jeg liker nettopp det å skrive mye forskjellig. Da unngår jeg forhåpentligvis å gjenta seg selv, og å gå lei av å skrive.

– Hvorfor skriver du så mye for ungdom?
Jeg tror det er fordi jeg opplevde ungdomstida som så levende og intens selv. Jeg har brukt mye fra mine egne erfaringer i bøkene.

– Hvordan ble Fuck off I love you til?
Jeg skrev den rett og slett etter 22/7. Tidligere har jeg ikke sett på meg selv som en veldig samfunnsengasjert forfatter, kanskje mer opptatt av å skrive om enkeltskjebner. Men alt henger sammen. Og nå føltes det helt nødvendig å skrive noe som tok opp dette, noe som var viktig og riktig. Hvorfor velger et ungt menneske å søke inn i rasisme, og å ty til ekstreme handlinger? Har vi muligheter for å velge selv? Eller kan miljøet rundt oss være styrende for dem vi blir? Det er viktig for alle mennesker å tenke over slike spørsmål. Samtidig ville jeg ta opp disse spørsmålene i en form som engasjerer ungdom, nemlig gjennom en spenningsfortelling.

– Hva er det morsomste med å skrive en bok?
Det er når du får hyggelige tilbakemeldinger fra lesere. Da glemmer du alle de dårlige dagene.

–  Hva er det vanskeligste med å skrive en bok?
Når du sitter fast. Når du ikke ser en vei ut av det du skriver på.

– Hvordan lærte du å skrive? Har du alltid skrevet? Har du gått på kurs? Hjelper forlaget deg…
Jeg har alltid skrevet og lest mye, ja, helt siden jeg var liten. Da jeg gikk på folkehøgskole, tok jeg valgfag i skriveverksted. Ellers er jeg vel selvlært. Men det har tatt lang tid. Jeg sendte inn manus helt fra jeg var 18 år, til jeg fikk antatt min første bok (Keeperen til Tunisia) som 32-åring. Noen sier at «den viktigste ingrediensen i kreativitet, er tålmodighet». Det er trolig sant.

– Din første bok, Keeperen til Tunisia, er filmet. Filmen heter Keeperen til Liverpool. Var det du som laget filmen også?
Jeg var faktisk ikke involvert på noe vis i denne prosessen, ut over det å ha skrevet boka. Men jeg synes filmen ble kjempebra! Veldig morsom og rørende, og han som spiller hovedrollen (Ask van der Hagen), er et funn. Mye er endret, ja, blant annet har de ført historien fram til i dag, og samlet den rundt færre personer og ett miljø. I boka foregår handlingen på flere steder (blant annet på en minigolfbane i Danmark). Disse endringene har vært til det gode for filmen. Det er noe helt annet å fortelle på film enn i en bok. Jeg er Liverpool-fan, så akkurat tittelendringen er jeg veldig fornøyd med. Hadde det vært Arsenal, derimot …

– Hva slags kommentarer får du fra ungdom på bøkene dine? Har du fått noen tilbakemeldinger på Fuck off I love you?
Generelt sett er tilbakemeldingene veldig positive. (De som ikke liker bøkene er antageligvis / heldigvis høflige nok til ikke å si fra …) Nå har ikke Fuck off I love you vært ute så lenge, men de ungdommene som har lest, sier de synes den er spennende og litt skummel, særlig karakteren Two-Face.

Les mer om Lars Mæhle og hans bøker her