Om bøkene

Her finner du mer informasjon om bøkene i årets tXt-aksjon.

Årets tXt-antologi, Frå sans og samling, består av utdrag fra 17 bøker. Tekstsamlingen er bredt sammensatt med utdrag fra voksenbøker og ungdomsbøker, og fra flere sjangere: skuespill, tegneserier, romaner og fagbøker. Seks av utdragene er oversatte tekster. Fire av utdragene er på nynorsk og tretten er på bokmål. Blant utdragene finner du noe for enhver smak. Her er kjærlighet, action, vampyrer, spenning, poesi, fotball, humor, sorg, hverdag, fakta og fiksjon om hverandre.

Ikke alle bøkene er anmeldt og noen av forfatterne er det vanskelig å finne informasjon om, derfor er oppslagene av ulik lengde.
DBY

DBY
Av Taran Bjørnstad
Cappelen Damm

Taran Bjørnstad skriver kollektivromaner. I bøkene får ulike personer i samme miljø et kapittel hver til å fortelle sin historie. I DBY møtes de syv fortellerstemmene på en fest. Alle kommer de med forskjellige erfaringer, forventninger, tanker og følelser. Bjørnstad fikk Riksmålsprisen 2009.

Kristine Isaksen skriver i Bergens Tidende: ”Rått og realistisk om viktige valg (…) Det er sjeldent man leser kollektivromaner som er så godt skrudd sammen. Underveis får leseren se ulike sider av karakterene og hendelser, og tvinges hele tiden til å revurdere oppfatningen en har av tenåringene. Det er intenst og nåtidsrettet, teksten klarer å formidle ungdomsfølelsen om at alt står på spill til enhver tid (…) Og alt er genialt lenket opp til en dramatisk fest vi alle har vært innom.”
Les hele anmeldelsen

Marianne Lystrup skriver i Vårt Land: «Gjennom skildringene av den enkeltes forventninger, kvaler og utfordringer får vi innblikk i noe av det som dagens ungdomstid handler om, og som voksne har fint lite tilgang til.»

Flere anmeldelser:
Barnebok.no
Bok & Samfunn

Om forfatteren:
Cappelen Damm

 


hestenesklan

Hestenes Klan
Av Live Bonnevie
Cappelen Damm

Live Bonnevie brakdebuterer i år med Hestenes klan. Hestebøker er gjerne regnet som kiosklitteratur for barn og ungdom. Men Hestenes klan er en godt skrudd sammen thriller av en ungdomsbok fra hestemiljøet.

Guri Fjeldberg skriver i Bergens Tidende: ” Med denne blandingen av spenning, hestekunnskap, kvinnelig urkraft og refleksjon om oppdragelse, lykkes Bonnevie i å utfordre sjangeren hestebok. Endelig!”
Les hele anmdelelsen

Pernille Binau skriver i Vårt Land: ”Men også når det gjelder innhold og språklige kvaliteter er dette et spennende tilskudd som kan være med på å videreutvikle en elsket sjanger.”
Les hele anmeldelsen

Jostein A. Ryen skriver på barnebokkritikk.no: ”Andre forfattere av bøker rettet mot unge jenter har mye å lære her. De kan med fordel ta spranget ut av de følelsestunge jentesinn, og over i en handlingsrettet fortelling.”
Les hele anmeldelsen

Flere anmeldelser:
http://www.hestenesklan.no/omtale.html

Bokens hjemmeside
Cappelen Damm


paflukt

På flukt
Av Magnhild Bruheim
Det Norske Samlaget

Magnhild Bruheim er ein erfaren krimforfattar. Bøkene om Bente og Kami er krimbøkar for ungdom. På flukt er den tredje boka i serien.

Marius Persson Hårdnes skriver i Gudbrandsdølen Dagningen: «Fortellingen har et viktig budskap, språket er bra. En spennende og veldig bra ungdomsroman.»

Om forfatteren:

Samlaget
Forfatternett Oppland


merket

Merket
Av P.C. og Kristin Cast
Oversatt av Silje Beite Løken
Cappelen Damm

Vampyrsjangeren har fått sin renessanse. Merket er den første boken i vampyrserien House of night, en internasjonal bestselger. Bøkene er skrevet av mor og datter Cast.

Anmeldelse på barnebokkritikk.no
Seriens hjemmeside
Cappelen Damm


super

Super
Av Endre Lund Eriksen
Aschehoug

Endre Lund Eriksen er en anerkjent og populær forfatter. Mest kjent er han for sine barne-og ungdomsbøker, men han har også skrevet for voksne. Bøkene om Pitbull-Terje har fått mange lesere og priser. Bl.a. vant Pitbull-Terje blir ond UPrisen, ungdommens egen litteraturpris. Super ble nominert til UPrisen 2010 og Kritikerprisen 2009. Super er en realistisk ungdomsroman.

Anne Cathrine Straume i NRK skriver: » … ‘Super’ utvikler seg til å bli en virkelig thriller – med alle velkjente thriller-effekter, men med et så originalt utgangspunkt at spenningen blir ekstra stor. (…) Så ja; ‘Super’ er en super ungdomsroman: Rå og direkte, med en passelig porsjon overdrivelse, som gjør at boken slukes i et jafs!»
Les hele anmeldelsen

Morten Haugen skriver i Adresseavisen: «Balansen mellom action, drama, realisme og den komiske undertonen er bedre enn noen gang tidligere hos forfatteren, så ja: Tittelen holder det den lover.»
Les hele anmeldelsen

Les flere anmeldelser

Om forfatteren:
Forfatterens hjemmeside
Ungdommens forfatterleksikon
Aschehoug


sommerfugl

Sommerfugl
Av Sonya Hartnett
Oversatt av Johann Grip
Cappelen Damm

Australske Sonya Hartnett vant i Astrid Lindgren Memorial Award  i 2008, kanskje den viktigste internasjonale litteraturprisen en barne- og ungdomsbokforfatter kan få. Hartnett skriver rått, brutalt og poetisk. Sommerfugl er en realistisk roman.

Berit Kobro skriver i VG: «Fjortiser og sommerfugllarver er uskjønne og må gjennom puppestadiet for å bli ferdige voksne sommerfugler. Under de nådeløse portrettene og inne i det flotte språket, banker Hartnetts intoleranse mot ondskap og misbruk av ungdom. Dette kommer til å bli en klassiker.»

Kaja Korsvold skriver i Aftenposten: «(…) en nådeløst god og sterk bok (…) Det er svimlende godt beskrevet og dermed desto mer nifst. Tanya Hartnetts bok er skummel som livet selv.»

Les anmeldelse på barnebokkritikk.no

Om forfatteren:
Cappelen Damm
Wikipedia


ulvenefrasteppene

Ulven fra steppene
Av Conn Iggulden
Oversatt av Jørn Roeim
Gyldendal

Conn Iggulden slo igjennom internasjonalt med en romanserie om Julius Cæsar. Ulven fra steppene er første av seks bøker i en serie om Djengis Khan. Bøkene er utgitt som voksenbøker, men har stor appell til ungdom. Ulven fra steppene er en historisk roman.

Les om forfatteren:
Forfatterens hjemmeside
Gyldendal
Wikipedia


detfjerdeparallell

Den 4. parallell 1: Lasarusfenomenet
Av Kjetil Johnsen
Gyldendal

Kjetil Johnsen er kjent for mange som forfatter av seriene Tusen biter og 3 venner. Den 4. parallell er en science fiction-serie hvor handlingen foregår i flere parallelle verdener. Lasarusfenomenet er første bok i serien.

Anmeldelser

Om forfatteren
Wikipedia
Kjetil Johnsens blogg
Gyldendal


tilstrekkeligvakkert

Tilstrekkelig vakkert
Av Synne Sun Løes
Cappelen Damm

Til tross for at Tilstrekkelig vakkert bare er den tredje boka Synne Sun Løes har skrevet, har hun rukket å bli en anerkjent ungdomsbokforfatter. Tilstrekkelig vakkert er anmeldt i en rekke aviser, som alle er svært positive. Tilstrekkelig vakkert er en brevroman om døden. For Å spise blomster til frokost vant Løes Brageprisen og kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok.

Silje Stavrum Norevik skriver i Bergens Tidende: «(…) en brevroman som er gripende i all sin enkelhet (…) Boken blir kunstferdig fordi Løes bruker formen til å speile tematikken (…) Synne Sun Løes har mestret å gi språk til en tilstand på grensen mellom livet og døden. Her hvor spørsmålene er helt akutte og svarene ikke finnes.»

Cathrine Krøger skriver i Dagbladet: «Hjerteskjærende realisme i brevroman om dødsdom og livsdom (…) Løes har klart den risikofylte litterære utfordringen det er å balansere den groteske motsetningen mellom de to. Den ene dømt til døden, den andre dømt til å leve.»
Les hele anmeldelsen

Anmeldelse i Oppland Arbeiderblad

Flere anmeldelser her

Om forfatteren:
Cappelen Damm
Wikipedia


rekrutten

Rekrutten
Av Robert Muchamore
oversatt av Øystein Rosse
Det Norske Samlaget

Robert Muchamore skriv spenningsbøker i serieform for barn og unge. Han kan samenliknas med Anthony Horowitz, mannen bak den velkjente serien om Alex Rider. Rekrutten er første bok i Cherub-serien.
Boka utkommer hausten 2010.

Om forfattaren:
Forfattarens heimeside
Wikipedia



dus

Erasmus Tyrannus Rex
I: DUS: den unge scenen 2 & 3
Av Kate Pendry
Transit

Kate Pendry er en skuespiller, dramatiker og performancekunstner. Erasmus Tyrannus Rex er et skuespill skrevet for ungdom. For stykket er Pendry nominert til Ibsenprisen 2010.
DUS – Den unge scenen bestiller og utvikler sceniske tekster skrevet for ungdom, og som fremføres av ungdom. DUS er også tittelen på boken hvor stykkene trykkes og gis ut.

Om stykket

Om forfatteren:
DUS
Wikipedia


fortellingenomliverpool

Fortellingen om Liverpool
Av John Arne Riise og Lars Lenth
Kagge forlag

Sammen med Lars Lenth har John Arne Riise skrevet en lettlest og spennende fagbok om Liverpool.

Knut Hoem i NRK skriver: ”Lenth og Riises bok kan anbefales til enhver tenåring i det ganske land.”
Les hele anmeldelsen

Om forfatterne:
Lars Lenth
John Arne Riise
Kagge forlag


drakeguten

Drakeguten
Av Asbjørn Rydland
Det Norske Samlaget

Debutboka til Asbjørn Rydland er ein storslått fantasyforteljing. Dette er første bok i ein planlagt serie. Boka kjem ut hausten 2010.

Samlaget


iqbalfarooq

Iqbal Farooq og kronjuvelene
Av Manu Sareen
Oversatt av Dagfinn Foldøy
Gyldendal

Dette er tredje boken om om Iqbal Farooq og hans venner og familie. Bøkene er et overskudd av helsprø idèer, et morsomt srpåk og hysterisk morsomme karakterer. Handlingen er fra et flerkulturelt miljø i København. Bøkene om Iqbal Farroq har vunnet flere barnebokpriser i Danmark og skal nå filmatiseres.

Gyldendal
Wikipedia


allehareitsvoltenhjerte.jpg

Alle har eit sultent hjerte
Av Bjørn Sortland
Aschehoug

Bjørn Sortland er ein av dei fremste forfattarar for barn og unge i Noreg. Han vinn stadig litterære prisar, blant anna Kritikarprisen for Alle har eit sultent hjerte. Boka er ein kortroman og minnar om ein roadmovie.

Morten Haugen skriv på adressa.no: ”Sortland viser igjen at han er en av de aller beste ungdomsbokforfatterne vi har. Den korte, vakre historien om de to tenåringene og frøet i magen slutter åpent, med røff varme, realitetsorientering, sjølironi og landeveispoesi.”
Les heile meldinga

Marte Gresvik skriv i Fredrikstad Blad:” Dette er en roman som tar ungdom på alvor, og som kjenner enkelhetens kunst.”
Les heile meldinga

Barnebokkritikk.no

Om forfattaren:
Ungdommens forfatterleksikon
Heimeside til forfattaren
Aschehoug