2010: Frå sans og samling

Her finner du informasjon om årets tXt-aksjon.

Endelig er tXt-aksjonen her igjen. Tittelen i år er Frå sans og samling. Dette er trettende året på rad at Foreningen !les inviterer ungdomsskoleelever til gode leseopplevelser fra et bredt utvalg nyere litteratur.

LYDBOK COVER.inddAlle som deltar i aksjonen får en pocketbok til odel og eie som består av smakebiter fra ulike sjangre, som for eksempel skjønn- og faglitteratur, dramatikk og tegneserier. Utdragene er hentet fra sytten nyere norske og oversatte utgivelser for barn, ungdom og voksne. Fire av tekstene er på nynorsk og tretten på bokmål. Noen av tekstene er lett tilgjengelige, andre er mer krevende. Alle vil i hvert fall finne en tekst som de liker.

Med pocketboken følger en DVD-film som danner grunnlaget for årets konkurranse. Filmen er inspirert av fem av tekstene i boken, og dere skal finne ut hvilke fem tekster det er. Oppgaven er å koble handling og dialog fra boken med filmen. Dere må derfor ha lest i boken for å kunne delta i konkurransen.

Konkurransedeltakerne har muligheten til å vinne flotte premier, hver for seg og sammen med klassen. Elever som svarer individuelt er med i trekningen av en Macbook Pro, mens vinnerklassene premieres med forfatterbesøk. Det trekkes ut en vinnerklasse fra hvert fylke.

Dersom dere svarer på quizen i forbindelse med aksjonen på www.txt.no, kan dere vinne en bok eller en lydbok. Hver uke trekkes det en vinner som blir kontaktet via e-post.

Sjekk hvilke bøker som er med i Frå sans til samling.

Lykke til og god lesing!

Hjemmesider

www.foreningenles.no
Her finner lærere og/eller bibliotekare all informasjon om aksjonen, samt ektronisk påmeldingsskjema og evalueringsskjema.

www.txt.no
Nettsiden som henvender seg til elevene med informasjon om aksjonen, lese- og skrivetips og ukentlige konkurranser med bokpremier.

UPrisen – Årets ungdomsbok

Hva liker ungdom å lese? Og hva er den ultimate ungdomsboka? Hvem er bedre enn ungdom til å mene noe om ungdomslitteraturen?

Vi inviterer alle ungdom og ungdomsskoleklasser til å anmelde årets ungdomsbøker. Anmeldelsene danner bakgrunnen for nominasjonene til UPrisen 2011. Bøkene anmeldes på www.uprisen.no. Klasser/ungdom må lage sin egen profi l for å kunne anmelde. Det er bare norske ungdomsbøker fra 2010 som kan anmeldes.

Vi søker kritikerklasser som vil få en spesiell rolle som anmeldere. Klassene vil få tilsendt ungdomsbøker gratis mot at de forplikter seg til å skrive minst en anmeldelse av hver bok på www.uprisen.no. Meld din interesse til les@foreningenles.no Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen .

Premier til de klasser og ungdommer som anmelder mest.

Om oss

tXt-aksjonen er en del av den nasjonale strategien ”Skapende læring” – strategi for kunst og kultur i opplæringen 2007-2010. Strategien legger opp til at tXt-aksjonen skal brukes i ungdomsskolen.

Foreningen !les er en ideell forening med medlemmer fra hele bredden av bok-Norge; bibliotekene, forleggerne, bokhandlerne, skribentene og aktører fra utdanning og forskning. Formålet er å spre engasjement for lesing blant hele befolkningen. !les er en av de fremste formidlerne av litteratur som kunst og kultur i norsk skole, og mottar driftsmidler over statsbudsjettet fra Kultur- og kirkedepartementet og fra medlemsorganisasjonene. Les mer om hvem som står bak !les og prosjektene www.foreningenles.no og www.txt.no.

Film

Sjekk filmen til årets aksjon. Den er laget av Film Faktisk.

Les mer

Bokliste

Her er bøkene vi har hentet utdrag fra til årets aksjon.

Les mer